Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tři stovky lovců odpadků se vydají do Krkonoš, chtějí očistit hory

Do každoroční akce Čisté Krkonoše se letos zapojí více než 300 lidí. Cíl akce je jasný, uklidit hory od poházených odpadků. Zatímco dnes se do akce zapojí zejména pracovníci Správy KRNAPu, zítra se přidá i celá řada dobrovolníků.

Každoročně má tahle akce výborné výsledky. „Obvykle se podaří touto akcí vyčistit hory od tří až čtyř tun odpadu,“ informoval mluvčí KRNAPu Radek Drahný. Úklidová akce je vždy naplánovaná na konec zimní a začátek letní sezóny. Navíc očišťuje opravdu celé hory. Probíhá totiž na české i polské straně Krkonoš.

Sběrači odpadků se vydají na místa, která vytipovali strážci KRNAPu. Turistické cesty i jejich okolí tak opět budou krásně čisté. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby nebylo nutné takové akce pořádat a každý by si odnesl to, co si do hor přinesl. „Bohužel, ne každý návštěvník považuje za samozřejmost odnést si prázdné obaly, které do hor přinese,“ komentoval Drahný.

Zároveň upozorňuje, že obyčejný papírový kapesníček se v horách rozkládá i dva měsíce, ohryzek přes dva týdny a samozřejmě u plastů se čas rozkladu mnohonásobně prodlužuje. Taková jedna jediná PETka zůstane v horách klidně i sto let.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Krkonoše, úklid, odpadky, Čisté Krkonoše, odpad, lovec

Tři stovky lovců odpadků se vydají do Krkonoš, chtějí očistit hory  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.