Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Evropa se musela hodně zbláznit, říká poslanec Mackovík po návratu z Doněcku

Není to ani týden, co poslanec za KSČM a bývalý ředitel liberecké záchranky Stanislav Mackovík vyrazil se svým spolustraníkem Zdeňkem Ondráčkem do ukrajinského Doněcku. Jejich soukromá cesta do míst kontrolovaných povstalci pořádně nadzvedla ukrajinskou diplomacii. Dvojice českých poslanců podle Kyjeva vstoupila na ukrajinské území nelegálně a porušila místní zákony. Vyjádření Stanislava Mackovíka k cestě jsme vám přinesli hned po jeho návratu do Čech. V této reportáži svými slovy i fotografiemi popisuje to, co během třídenní cesty zažil.

Během pátečního odpoledne, ve vzdálenosti zhruba kilometr od nás (v oblasti rozstříleného civilního letiště v Doněcku) došlo k dopadu a výbuchu munice, která malou chvilku předtím byla odpálena z tzv. proukrajinské strany. V jiné okrajové části města došlo v pátek k dlouhodobému ostřelování z minometů.

PSALI JSME: Bývalý ředitel liberecké záchranky sklidil kritiku ukrajinské diplomacie

Právě v okrajových částech města se stále nachází i velké množství nevybuchlé munice. Ukrajinská armáda před vznikem občanské války byla špatně financována. V důsledku toho bylo v muničních skladech velké množství munice s prošlou životností nebo byla munice špatně skladována a špatně nastavena před použitím.

Naše cesta do Doněcku měla za cíl především se seznámit s následky bojů, humanitární situací a získat poznatky od bývalých zajatců z řad separatistů i civilistů. Při jejich výpovědích to připomínalo temnou minulost, zajatci mají za sebou zacházení, které bylo typické pro gestapo a wehrmacht. Znásilňování, pytle na hlavách, spánková deprivace, simulace poprav. Mám pocit, že právě tyhle věci někteří „demokraté“ nechtějí vidět - zcela účelově. 

Podle všech výpovědí, včetně výpovědí lidí, kteří žijí v místech střetů, tak mezi nejagresivnější silové struktury „hájící“ současné vedení v Kyjevě, patří bataliony vycházející z tradic Banderovců a SS. Postrachem pro všechny jsou i komanda zahraničních žoldáků, kteří „reprezentují“ to nejhorší, co jako ozbrojená struktura existuje. Evropa se musela hodně zbláznit, když tato individua přehlíží, v horším případě je označuje za obránce demokracie. O jejich počínání je i tzv. Bílá kniha zločinů, kde je popsána řada příběhů civilních obětí této války. Tato kniha válečných zločinů je jedním z materiálů, který nám byl předán.

Doněck objektivem Stanislava Mackovíka

Pondělí, 18. ledna 2016, 19:44

Doněck objektivem Stanislava Mackovíka
Doněck objektivem Stanislava Mackovíka

Autoři | Foto Stanislav Mackovík

Štítky Stanislav Mackovík, Doněck, Evropa, Kyjev, Zdeněk Ondráček, KSČM, Česko, výpověď, Schutzstaffel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Evropa se musela hodně zbláznit, říká poslanec Mackovík po návratu z Doněcku  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.