Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Firmám na Liberecku chybí pracovníci, zájem mají o cizince

Firmám v Libereckém kraji chybí pracovníci, stále větší zájem proto mají o cizince. Problém je to zejména ve firmách zaměřených na automobilový průmysl. Pracovníky v zahraničí ale stále častěji hledají také například sklárny nebo nemocnice. Úřady práce přitom v Libereckém kraji evidují zhruba 16.000 uchazečů o práci, z toho čtvrtina je starších 50 let. Rostoucí zájem podniků v Libereckém kraji o cizince dnes potvrdila i mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

"Ke konci února pracovalo v Libereckém kraji 12 708 cizinců, z toho bylo 2 085 Ukrajinců, vyšší počet byl u Slováků a Poláků, v obou případech přes 3000," uvedla Beránková. Prioritou úřadu je podle ní umístit co nejvíce lidí z evidence úřadu. Firmy ale podle průzkumu nemají s uchazeči z úřadu práce dobré zkušenosti. Často nechtějí pracovat, shodují se personalisté.

Velké zkušenosti se zaměstnáváním cizinců má společnost Denso Manufacturing Czech, která patří k největším zaměstnavatelům v Liberci. Podnik dodávající klimatizace do automobilů má 2144 kmenových zaměstnanců, z toho 40 procent tvoří cizinci. "Největší zastoupení mají polští zaměstnanci. Bydlí v dojezdové vzdálenosti, ze které jsme schopni zařídit dopravu," řekla mluvčí Markéta Dousková. Zájem má podle ní firma i o Ukrajince, zapojila se proto do projektu Hospodářské komory ČR "Režim Ukrajina", který podnikům usnadňuje a zjednodušuje administrativní proces vyřizování žádostí Ukrajinců o zaměstnanecké karty.

Denso stále hledá nové zaměstnance

Denso aktuálně potřebuje 150 lidí na pozice operátorů výroby a poptává 20 pracovníků na odborné pozice, jako jsou nástrojaři, technologové, konstruktéři či inženýři kvality. Podle Douskové je stále těžší volná místa obsadit. "Pociťujeme dopad toho, jak si jednotlivé firmy přetahují odborníky a tím ještě více vyvíjejí tlak na trhu práce," poznamenala. Nabídka z úřadů práce podle ní nedostatek pracovních sil neřeší. "Úspěšnost náboru s uchazeči přes úřad práce je velmi nízká. Setkáváme se spíše s neochotou pracovat," dodala.

Do projektu Režim Ukrajina se zapojil i liberecký výrobce plastových dílů pro automobilový průmysl Magna Exteriors (Bohemia), zaměstnat chce 20 Ukrajinců. Cizinci nyní tvoří jen sedm procent z 2100 pracovníků podniku. Firma potřebuje 50 pracovníků, zejména na dělnické pozice, hledá ale i kvalifikované lidi do středního managementu. "V současné době je obsazení pozic na obou úrovních stejně náročné, a může docházet k přeplácení kvalifikovaných zaměstnanců," řekla mluvčí společnosti Lucie Mazáčová.

Magna dává přednost českým pracovníkům, zaměstnává i zdravotně postižené a důchodce, ale zaměřuje se i na lidi starší 50 let. "Protože tato věková skupina má správné pracovní návyky a práce si váží," uvedla Mazáčová. Nejefektivnějším nástrojem náboru v Magně je podle ní Referenční program firmy. "Díky němu získáváme jednu třetinu nových zaměstnanců na základě doporučení našich stávajících zaměstnanců," dodala. Firma se ale především snaží si své lidi udržet a motivovat je různými benefity.

Zájem o pracovníky z Ukrajiny je i v nemocnici

Zájem o pracovníky z Ukrajiny má ale třeba i Krajská nemocnice Liberec, která chce získat několik desítek sester. Desítku Ukrajinců by rádi zaměstnali také v harrachovské sklárně. "Za poslední dva roky jsme z úřadu práce nezískali jediného člověka, ti, co tam zbyli, nemají zájem pracovat," řekl majitel František Novosad. Zaměstnání lidí nad 50 let pro něj není řešením. "Řemeslo už se nenaučí," vysvětlil. Proto má zájem o Ukrajince. "Jsem připravený zaměstnat deset lidí, je to ale na dlouhé lokte, vyřízení trvá několik měsíců," dodal Novosad.

Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů, která v Libereckém kraji zastupuje zaměstnance zhruba 70 podniků, je ale přesvědčen o tom, že zaměstnávání cizinců není dobrá cesta. Podle něj by lidé byli ochotni pracovat, pokud budou dostatečně zaplaceni. Pro řadu lidí jsou ale podle něj sociální dávky lepší než práce ve třísměnném provozu za 12 tisíc až 13 tisíc korun. Třeba pro Ukrajince je ale i tako mzda zajímavá. "Pokud jde o Ukrajince, měl by dát stát přednost lidem s výučními listy a praxí," řekl Šubrt. Sledovat by se podle něj měl i zdravotní stav pracovníků. "Už v minulosti byly problémy se žloutenkou a tuberkulózou," uvedl. Obává se i růstu kriminality, podobně jako třeba v Kvasinách, kde pracuje hodně cizinců.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Úřad práce České republiky, Kateřina Beránková, Ukrajina, František Novosad, DENSO MANUFACTURING CZECH, Denso, Asociace samostatných odborů České republiky, Hospodářská komora, Magna Exteriors

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Dvořák

V tomto musím souhlasit s panem Šubrtem. Pokud by firmy nabídli odpovídající platové podmínky, nebudou mít problém sehnat lidi. Nadnárodní firmy "brečí" že nemají zaměstnance, ale přitom jim nabízejí čtvrtinové platy než zaměstnancům v Německu. Znám hodně lidí kterým se vyplatí jezdit každý den do Mladé Boleslavy za prací než pracovat v Liberci.

Pondělí, 13. března 2017, 08:04Odpovědět

Firmám na Liberecku chybí pracovníci, zájem mají o cizince  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.