Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zaměstnance Devro trápí alergie, důvodem je řepkový olej

Zaměstnance firmy Devro Jilemnice, která vyrábí potravinářská střívka, trápí alergie. Příčinou je zřejmě použití řepkového oleje při výrobě střívek. Devro začalo používat směs řepkového oleje a jeho derivátů pro finální úpravu střívek od 1. února letošního roku na základě legislativních požadavků Evropské unie. Krátce na to se u tří desítek zaměstnanců objevily respirační a kožní problémy. Firma se proto obrátila na Státní zdravotní ústav (SZÚ) s žádostí o stanovení hygienických limitů.

Jilemnická firma vyrábí umělá potravinářská střeva určená masným a drůbežářským podnikům. Je součástí nadnárodní skupiny Devro se sídlem ve Skotsku. Devro Jilemnice je exportní společností, 94 procent produkce míří do zahraničí. V roce 2015 skončilo hospodaření firmy ziskem téměř 1,208 miliardy korun při celkových tržbách přes 3,503 miliardy korun. Podnik patří k největším zaměstnavatelům v Libereckém kraji. Ve svých závodech v Jilemnici a Slavkově u Brna zaměstnává přes tisíc lidí, z toho v Jilemnici asi 600.

PSALI JSME: Devro kvůli úhynu ryb preventivně omezilo výrobu

Změně ve výrobním postupu při finální úpravě střívek a použití řepkového oleje předcházel důkladný schvalovací proces završený kladným posudkem na použití derivátů řepkového oleje. Vydal ho Výzkumný ústav organických syntéz Rybitví. Už krátce po jeho zavedení do výroby si někteří zaměstnanci z provozu finální úpravy střívek začali stěžovat na vyrážku a suché sliznice v nose a ústech. "Věcí se hned začal zabývat lékař závodní preventivní péče. Okamžitě jsme upravili vzduchotechniku a lidé ve výrobě začali používat tekuté rukavice a v případě zájmu i speciální respirátory," řekla provozní ředitelka společnosti Devro Irena Beranová.

Firma se pak rozhodla pro další opatření, která podle Beranové konzultovala také s odbory. Vedle změny složení oleje byly počátkem dubna zastaveny postupně oba finální provozy. Na stroje dala firma nainstalovat odlučovače oleje a provedla kompletní sanitaci prostor. Vedení společnosti bude podle ředitelky dál vhodné řešení konzultovat s Krajskou hygienickou stanicí, Státním zdravotním ústavem a dalšími odbornými pracovišti. Zaměstnancům, u nichž by přetrvávaly alergické reakce, nabídne Devro přeložení do jiného provozu. Zároveň firma požádala Státní zdravotní ústav (SZÚ), aby stanovil hygienické limity pro řepkový olej. Zatím nejsou zákonem nijak upraveny.

Autoři | Foto Devro

Štítky řepkový olej, Státní zdravotní ústav, Devro, Jilemnice, Evropská unie, výroba, Skotsko, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj, Slavkov u Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnance Devro trápí alergie, důvodem je řepkový olej  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.