Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z Liberce se stává chytré město, platbu hotovostí v MHD pomalu nahrazují karty

Odbavování v městské hromadné dopravě by mohla Liberci závidět leckterá, nejen česká města. To, co je v Liberci standardem, jinde teprve spatřuje světlo světa. Liberec byl například prvním městem v České republice, kde ve vybraných tramvajích mohli cestující zaplatit jednorázovou jízdenku svou platební kartou. Už v té době se drtivá většina Liberečanů neobešla bez Opuscard, která sdružuje několik karet do jedné. Právě díky těmto projektům se Liberec řadí mezi „smart cities“, která moderními technologiemi ulehčují svým obyvatelům každodenní život.

„Cílem všech českých měst by mělo být zajištění kvalitního a příjemného prostředí nejen pro stálé obyvatele, ale i pro lidi přijíždějící za prací, kulturou, sportem nebo nákupy. Výrazně zjednodušit život ve městech lze poměrně snadno prostřednictvím stávajících technologií a digitalizací služeb,“ shrnuje Zuzana Weissová, manažerka rozvoje obchodu společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko. Právě společnost Mastercard funguje jako konzultant, který pomáhá městům s plánováním, přípravou konceptu a zadávací dokumentací.

„Za uplynulý rok můžeme vidět řadu měst, která začínají zpracovávat svou vlastní strategii chytrého města pro různé oblasti jako je energetika, ekologie, doprava, vzdělávání, bezpečnost a jiné,“ dodává Weissová.

Například díky spojení Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou se společností Mastercard vznikl projekt placení bezkontaktní platební kartou v tramvajích. „Díky tomuto pilotnímu projektu, a především přístupu ze strany cestujících, je v současnosti možnost platby kartou rozšířena do všech vozů v Liberci a Jablonci,“ doplňuje Weissová.

Liberecký dopravní podnik by v průběhu letošního a příštího roku rád dovybavil veškeré autobusy a tramvaje validátory pro platbu bezkontaktní kartou.

V současnosti lze platit kartou ve všech tramvajích na lince 2 a 3 a také na lince mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Platbu kartou uvedl dopravní podnik do ostrého provozu koncem roku 2014. Zájem o bezkontaktní platby podle vedení dopravního podniku stále roste.

Nyní vedení dopravního podniku hodlá dovybavit moderní technologií celý vozový park v obou městech. „Díky dotaci bychom mohli vybavit autobusy a tramvaje 170 kusy validátorů pro odbavení bezkontaktní bankovní kartou,“ dodal ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar.

Společně s nákupem validátorů chce dopravní podnik koupit také 30 mobilních automatů na výdej jízdenek, které budou umístěny v tramvajích na linkách 5 a 11, 5 automatů na výdej jízdenek, které budou umístěny na nejzatíženějších zastávkách v Liberci a multifunkční automat na výdej jízdenek, který umožní i nákup integrovaných elektronických jízdních dokladů na Opuscard.

A právě Opuscard je další technologií, která dnes Liberečanům usnadňuje život. „Ta by díky migraci na platební platformu mohla všem aktivním uživatelům nabídnout formu bonusového „městského“ programu s automatickými slevami u vybraných obchodníků. O podobných projektech, jejich podpoře a především realizaci se v Liberci vedou aktivní debaty a můžeme tak pevně doufat, že se brzy dočkáme potřebných výsledků přímo ve městě,“ uzavřela Weissová.

Z Liberce se tak pomalu ale jistě stává „smart city“, tedy chytré město. Dalšími oblastmi, kde chce být město „chytřejším“, je také parkování, realizace městské mobilní aplikace a „ticketing“, který by měl nahradit papírové vstupenky.

Foto Milada Dimoliosová

Štítky Liberec, DPMLJ, Opuscard, MasterCard, Luboš Wejnar, platba, dopravní společnost, projekt, Česko, Jablonec nad Nisou, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Liberce se stává chytré město, platbu hotovostí v MHD pomalu nahrazují karty  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.