Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Čokoládové zmrzliny bez čokolády. Test ovládla Noblissima z řetězce Lidl

 
středa, 12. července 2017, 13:39

V létě si téměř každý rád pochutná na zmrzlině, mezi nejoblíbenější patří čokoládová. Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v českých obchodech 16 různých čokoládových zmrzlin a nechal je prověřit v laboratoři. Odlišují se nejen použitým tukem, ale i chutí a obsahem kakaa. Překvapit může jak rychlost, s jakou některé zmrzliny tají, tak i fakt, že jiné netají vůbec. Skrytý poklad mezi nejlevnějšími nenajdete, ale dobrou zmrzlinu seženete i za rozumné peníze.

Pokud si myslíte, že čokoládová zmrzlina musí obsahovat čokoládu, pak jste na omylu. Podle vyhlášky může toto označení nést mražený krém obsahující alespoň 3 % kakaa. Přítomnost čokolády tedy není nutná, stačí samotné kakao. Pokud je zmrzlina označena jako „kakaová“, pak by v ní mělo být minimálně 1,5 % kakaa.

Výsledky laboratorních měření ukázaly, že testované vzorky většinou nešly moc daleko nad rámec minimálních požadavků vyhlášky. Problém s dodržením 3% vyhláškového limitu nebyl, nicméně Čokoládový dort prodávaný v řetězci Lidl se svými 2,7 % kakaa prošel jen po započtení nejistoty měření. „Zmrzlinám z Lidlu patřila jak poslední, tak první příčka v kakaovém klání. Vůbec nejvyšší hodnotu 10,1 % kakaa předvedl výrobek Noblissima Chocolat Noir prodávaný pod privátní značkou Lidlu Gelatelli. Desetiprocentní obsah kakaa byl v testu ojedinělý a tato zmrzlina se také stala celkovým vítězem testu. U ostatních vzorků se obsah kakaa nejčastěji pohyboval mezi 4 až 6 %,“ uvádí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Pro kvalitu zmrzliny má zásadní význam také množství a druh použitého tuku – ovlivňuje cenu i výslednou chuť, zejména její plnost. Na nejvyšší příčce kvalitativního žebříčku stojí smetanové zmrzliny, které musejí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku. O stupeň níže stojí mléčné mražené krémy. U těch se vyhláška spokojí s alespoň 2,5 % mléčného tuku a zároveň musejí obsahovat nejméně 6 % tukuprosté mléčné sušiny. Na posledním místě stojí zmrzliny s rostlinným tukem. Na ně klade vyhláška jediný požadavek, a tím je minimálně 5% obsah rostlinných tuků.

„Titul nejtučnější a nejsmetanovější zmrzliny si odnesla Dessert Menu Sao Tome Chocolate Ice Cream z řetězce Marks & Spencer. Laboratoř u ní zjistila celkovou tučnost 25,6 g/100 g, přičemž 23 g z toho představoval mléčný tuk. Tato zmrzlina si také vedla nejlépe při takzvaném meltdown testu neboli zkoušce odtávání, která zjišťuje, jak rychle mražený krém taje,“ říká Hana Hoffmannová a vysvětluje: „Správná zmrzlina by měla tát pomalu, aby si svou podobu zachovala i při delším pobytu v misce či poháru. Pro výrobce je to jedna z nejdůležitějších charakteristik a souvisí se strukturou mraženého krému, který si můžeme představit jako zmrzlou pěnu tvořenou tukem, cukrem, bílkovinami, ledovými krystaly a vzduchovými bublinkami. To, že zmrzlina po rozmrznutí taje a odkapává, znamená, že se původní pěna rozpadá a mění se na tekutinu. Zmiňovaná zmrzlina Marks & Spencer předvedla mimořádnou stabilitu, za 45 minut z ní neodtálo vůbec nic.“ Vůbec nejrychleji tála Fruitisimo Čerstvá zmrzlina čokoládová. Za tři čtvrtě hodiny z ní ubylo 80,7 % původního množství.

Mražený krém musí být hladký, bez velkých dutinek a větších ledových krystalků. Odborníci hodnotili i intenzitu smetanové a kakaové chuti, příjemnost vůně a celkový dojem. Nejlepší známky v senzorických zkouškách sesbíral výrobek Carte D‘Or Chocolate with Real Belgian Chocolate.

Dlouhá léta bylo zvykem prodávat zmrzlinu na litry. Velkou část objemu zmrzliny však tvoří takzvaný nášleh, tedy vzduch v pěně mraženého krému a neplatí tudíž přímá úměra mezi objemem a hmotností. Od prosince 2014 mají proto výrobci povinnost uvádět na mražených krémech údaj o gramáži. „Bohužel ani po pár letech od zavedení nového pravidla se s ním někteří výrobci ještě nesžili,” konstatuje Hoffmannová.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com
 


 

Kam dál?

Letošní trofeje pro Tour de France vycházejí z českého dekoru

pondělí, 10. července 2017, 10:49

Letošní trofeje pro vítěze slavného cyklistického závodu Tour de France vycházejí z klasického způsobu dekorování českého...

Chůva Fran natáčela v Chrastavě. Nějaký pátek to už ale je

pátek, 7. července 2017, 07:00

Víte, kde leží Slovetzie? Přesně mezi Rumunskem, Maďarskem a Ukrajinou a ulice této země nápadně připomínají Chrastavu. Nebojte...

PRŮZKUM: Bezhotovostní platby patří k nejdůležitějším nástrojům na...

sobota, 24. června 2017, 10:33

Dvě třetiny českých občanů mají za to, že zvýšení elektronických plateb na úkor hotovostních přispívá k omezení negativních...

Z Liberce se stává chytré město, platbu hotovostí v MHD pomalu...

čtvrtek, 15. června 2017, 14:38

Odbavování v městské hromadné dopravě by mohla Liberci závidět leckterá, nejen česká města. To, co je v Liberci standardem, jinde...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Od levandulí až po folklor. Skryté krásy jižní Moravy musíte pojmout všemi smysly

Poznat krásy jižní Moravy se vydávají každý rok statisíce lidí ze všech koutů republiky i světa. Tradičně nejoblíbenější destinací je Lednicko-valtický areál zapsaný do světového dědictví UNESCO, pozadu pak nezůstává ani kouzelný Mikulov. Jen co by kamenem dohodil od těchto turisticky exponovaných destinací však najdete místa, která si s nimi co do krásy a atmosféry rozhodně nezadají. Do objevování musíte navíc zapojit doslova všechny smysly.

Prima získala vysílací licenci na CNN Prima News

Televizní skupina Prima získala licenci pro chystaný zpravodajský kanál CNN Prima News. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání jí celoplošnou licenci udělila na 12 let. Vyplývá to z tiskové zprávy rady. Kanál získal licence pro pozemní vysílání i pro šíření prostřednictvím satelitu. Program má vysílat zpravodajství, publicistiku, magazíny a diskusní pořady, a to nejméně 16 hodin denně.

Pražská integrovaná doprava dostane novou vizuální identitu. Zdůrazní rozšiřování do Středočeského kraje

Pražští radní schválili na svém pondělním zasedání vypsání designérské soutěže na sjednocení vizuální identity Pražské integrované dopravy (PID) a dopravy ve Středočeském kraji, se kterou se pražská doprava stále intenzivněji překrývá. Soutěž připraví hlavní město Praha ve spolupráci se společností Czech Design.