Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Srovnání mražených pizz odhalilo náhražky sýra a ošizenou šunku

 
pátek, 8. září 2017, 14:40

Existuje nespočet variant, ve kterých se pizza vyrábí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal deklarované složení mražené pizzy v 19 sýrových a 17 šunkových variantách, u mnohých z nich odhalil nízký obsah sýra a šunky. Více než polovina šunkových pizz obsahovala šunku „vyztuženou“ škrobem, zatímco v nejlevnějších sýrových pizzách se objevily náhražky sýra. Srovnání výrobků na evropských trzích ukázalo dvojí kvalitu mražených pizz, bohužel v neprospěch českých zákazníků.

„Byli jsme zvědaví, kolika procenty jsou zastoupeny hlavní suroviny uvedené v názvu posuzovaných pizz, tedy šunka a sýr. Menší vahou se na našem hodnocení projevil podíl rajčatové složky, obsah soli, cukru a tuku. Ze srovnání nejhůř vyšly pizzy privátní značky Coop/Dle Gusta Pizza se sýrem a Coop/Dle Gusta Pizza se šunkou,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a upřesňuje: „Obsah sýrové složky představuje u výrobku Dle Gusta Pizza se sýrem pouze 1,7 % jeho hmotnosti a navíc jde o náhražku sýra, v níž najdete palmový olej a škrob. Varianta Dle Gusta Pizza se šunkou obsahovala 3,1 % šunky, ovšem nastavené škrobem.“ Podíl šunky se obecně pohyboval od 3,1 % (Makro/Aro Pizza se šunkou) do 15,5 % (Don Peppe Originale Šunková), což v gramech znamenalo 13, respektive 60 gramů šunky na jedné pizze. Sýrové pizzy odpovídaly svému názvu více než ty šunkové – pizzy s názvem quattro formaggi měly podíl sýra zhruba pětinový až čtvrtinový.

Nemilým překvapením byly regionální rozdíly napříč Evropou. Složení pizzy značky Dr. Oetker Ristorante se liší podle toho, ve které zemi se výrobek vyrábí a prodává. Na první pohled totožné krabice jsou k dostání v Polsku, Maďarsku, Itálii, Rakousku a u nás. Kvalitnější složení mají italské a rakouské varianty výrobku Ristorante Pizza Prosciutto – obsahují 14 % šunky bez náhražek. Naopak Češi, Maďaři a Poláci si musí vystačit s 9 % šunky, která je „obohacena“ o škrob i sójovou bílkovinu. „Přestože rozdíly nejsou nijak dramatické, můžeme říci, že mezi pizzami existuje linie, která dělí trh Dr. Oetkera na východ a západ – aspoň z pohledu obsahu a kvality hlavní suroviny,“ poznamenává Hana Hoffmannová.

Mražená pizza je průmyslově zpracovaný polotovar, který jednou za čas může posloužit k zahnání hladu, ale ne jako součást zdravého jídelníčku. I přesto můžete vždy z nabídky vybírat lepší produkty podle deklarovaných surovin. Z některých obalů se dozvíte, z čeho se použitá šunka či rajčatová omáčka skládá. Popřípadě zjistíte, jaké přídatné látky se ve výrobku nacházejí a kolik jich je. Když je na obalu uvedeno „analog sýra“ nebo „pizza top“ znamená to, že byly použity náhražky sýra s přidaným palmovým tukem a škrobem.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky dtest, pizza,

Kam dál?

Služební auta semilské radnice mají značky na přání, veřejnost to...

středa, 9. srpna 2017, 22:51

SEMILY01 nebo SEMILY02. Obyvatelé osmitisícového města Semily nyní jednoduše rozeznají auta využívaná radnicí. Přesně těmito...

Houbaři mají žně. Především ve vyšších polohách jsou nálezy pěkné,...

čtvrtek, 3. srpna 2017, 13:03

V lesích a na loukách Libereckého kraje výrazně přibylo druhů hub, které se dají sbírat. Zatímco před měsícem jich bylo pět až...

Na vakuová balení zapomeňte. Čerstvě ulovené mořské ryby putují na...

pátek, 21. července 2017, 16:16

Pražma, makrela, smuha nebo halibut. Čerstvé ryby, na které je asi většina z nás zvyklá z tržišť v přímořských letoviscích,...

Šimonovice, obec s největším nárůstem obyvatel v Libereckém kraji

neděle, 16. července 2017, 03:28

Obec Šimonovice, která se nachází pod Rašovským hřbetem, se vyznačuje jedním z nejprogresivnějších nárůstů počtu obyvatel v...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • FOTO, VIDEO: Přívalový liják spláchl část...

  • Za smrt chlapce v bazénu půjde plavčík k...

  • FOTO, VIDEO: V centru Liberce hořelo. Hasiči...

  • Lesy ČR podaly kvůli nepořádku po...

 
 

O čem píše Drbna.cz

Maturitu z češtiny i matematiky zvládlo letos méně studentů

U maturity z češtiny i matematiky uspělo letos méně studentů než loni. Didaktický test z češtiny nezvládlo letos 10,4 procent maturantů, tedy o 0,7 procentního bodu víc než loni. Přibývá tak středoškoláků, kteří tuto zkoušku napoprvé nezvládnou. Z matematiky propadlo 22,3 procenta maturantů, což je o 0,6 procentního bodu víc než loni. Zůstává tak nejméně úspěšným předmětem v maturitních testech. Vyplývá to z tiskové zprávy s výsledky didaktických testů.

Vedl Vídeň šestkrát déle než Krnáčová Prahu. Beru občany vážně, říká úspěšný starosta Häupl

Praha není Vídeň. A ani dlouho nebude. Zatímco rakouská metropole byla letos už podeváté v řadě vyhlášena celosvětově nejlepším městem pro život, Praha se umístila na 69. místě. Inspiraci nabízí v exkluzivním rozhovoru pro HlídacíPes.org legendární vídeňský starosta Michael Häupl, který tento týden odejde po 24 letech z úřadu.

FOTO: Škůdci, plíseň a nepořádek. Tržnice SAPA pod drobnohledem inspektorů neprošla

Inspektoři státní zemědělské a potravinářské inspekce se při nedávné návštěvě tržnice SAPA v Praze nestačili divit. Není něčím neobvyklým, že nachází nedostatky. Při poslední kontrole ale nejspíš nevěřili vlastním očím.