Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Srovnání mražených pizz odhalilo náhražky sýra a ošizenou šunku

 
pátek, 8. září 2017, 14:40

Existuje nespočet variant, ve kterých se pizza vyrábí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal deklarované složení mražené pizzy v 19 sýrových a 17 šunkových variantách, u mnohých z nich odhalil nízký obsah sýra a šunky. Více než polovina šunkových pizz obsahovala šunku „vyztuženou“ škrobem, zatímco v nejlevnějších sýrových pizzách se objevily náhražky sýra. Srovnání výrobků na evropských trzích ukázalo dvojí kvalitu mražených pizz, bohužel v neprospěch českých zákazníků.

„Byli jsme zvědaví, kolika procenty jsou zastoupeny hlavní suroviny uvedené v názvu posuzovaných pizz, tedy šunka a sýr. Menší vahou se na našem hodnocení projevil podíl rajčatové složky, obsah soli, cukru a tuku. Ze srovnání nejhůř vyšly pizzy privátní značky Coop/Dle Gusta Pizza se sýrem a Coop/Dle Gusta Pizza se šunkou,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a upřesňuje: „Obsah sýrové složky představuje u výrobku Dle Gusta Pizza se sýrem pouze 1,7 % jeho hmotnosti a navíc jde o náhražku sýra, v níž najdete palmový olej a škrob. Varianta Dle Gusta Pizza se šunkou obsahovala 3,1 % šunky, ovšem nastavené škrobem.“ Podíl šunky se obecně pohyboval od 3,1 % (Makro/Aro Pizza se šunkou) do 15,5 % (Don Peppe Originale Šunková), což v gramech znamenalo 13, respektive 60 gramů šunky na jedné pizze. Sýrové pizzy odpovídaly svému názvu více než ty šunkové – pizzy s názvem quattro formaggi měly podíl sýra zhruba pětinový až čtvrtinový.

Nemilým překvapením byly regionální rozdíly napříč Evropou. Složení pizzy značky Dr. Oetker Ristorante se liší podle toho, ve které zemi se výrobek vyrábí a prodává. Na první pohled totožné krabice jsou k dostání v Polsku, Maďarsku, Itálii, Rakousku a u nás. Kvalitnější složení mají italské a rakouské varianty výrobku Ristorante Pizza Prosciutto – obsahují 14 % šunky bez náhražek. Naopak Češi, Maďaři a Poláci si musí vystačit s 9 % šunky, která je „obohacena“ o škrob i sójovou bílkovinu. „Přestože rozdíly nejsou nijak dramatické, můžeme říci, že mezi pizzami existuje linie, která dělí trh Dr. Oetkera na východ a západ – aspoň z pohledu obsahu a kvality hlavní suroviny,“ poznamenává Hana Hoffmannová.

Mražená pizza je průmyslově zpracovaný polotovar, který jednou za čas může posloužit k zahnání hladu, ale ne jako součást zdravého jídelníčku. I přesto můžete vždy z nabídky vybírat lepší produkty podle deklarovaných surovin. Z některých obalů se dozvíte, z čeho se použitá šunka či rajčatová omáčka skládá. Popřípadě zjistíte, jaké přídatné látky se ve výrobku nacházejí a kolik jich je. Když je na obalu uvedeno „analog sýra“ nebo „pizza top“ znamená to, že byly použity náhražky sýra s přidaným palmovým tukem a škrobem.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky dtest, pizza,

 


 

Kam dál?

Služební auta semilské radnice mají značky na přání, veřejnost to...

středa, 9. srpna 2017, 22:51

SEMILY01 nebo SEMILY02. Obyvatelé osmitisícového města Semily nyní jednoduše rozeznají auta využívaná radnicí. Přesně těmito...

Houbaři mají žně. Především ve vyšších polohách jsou nálezy pěkné,...

čtvrtek, 3. srpna 2017, 13:03

V lesích a na loukách Libereckého kraje výrazně přibylo druhů hub, které se dají sbírat. Zatímco před měsícem jich bylo pět až...

Na vakuová balení zapomeňte. Čerstvě ulovené mořské ryby putují na...

pátek, 21. července 2017, 16:16

Pražma, makrela, smuha nebo halibut. Čerstvé ryby, na které je asi většina z nás zvyklá z tržišť v přímořských letoviscích,...

Šimonovice, obec s největším nárůstem obyvatel v Libereckém kraji

neděle, 16. července 2017, 03:28

Obec Šimonovice, která se nachází pod Rašovským hřbetem, se vyznačuje jedním z nejprogresivnějších nárůstů počtu obyvatel v...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Budou Vánoce na sněhu? V příštím týdnu se oteplí, zima přijde až na Silvestra

O vánočních svátcích budou v Česku podle meteorologů venkovní teploty pravděpodobně nad nulou, až na Silvestra se ochladí. Sněhu se Češi asi o svátcích nedočkají. Příští víkend mají teploty vystoupat až na pět stupňů.

Spotřeba ryb se loni zvýšila, kapr je stále oblíbený

Spotřeba ryb se loni zvýšila meziročně o 6,3 procenta na 5,4 kg na osobu, uvádí Český statistický úřad. Češi nejen kapry kupují hlavně před Vánoci, loni si ryby koupila v ČR polovina domácností. Kapr je stále nejoblíbenější ryba, uvádí průzkum agentury GfK. Skoro polovina české produkce kaprů se vyváží, uvádí Rybářské sdružení ČR.

Autům bez technické kontroly možná bude hrozit odtah z ulic

Vlastníci silnic a veřejných parkovišť možná dostanou širší práva odstraňovat z nich odstavené automobily. Vláda před zákonodárci podle podkladů zřejmě podpoří návrhu skupiny poslanců ANO, podle kterého by mohli odvézt také vozidla, která nebudou mít déle než půl roku platnou technikou prohlídku. Nyní je možné podle zákona nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor.