Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nejčastěji šizené potraviny? Tuzemské masné výrobky

 
čtvrtek, 5. října 2017, 15:21

Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 %, u uzenin propadlo 20 % zboží jako nevyhovující. Rekord v počtu zjištěných nesrovnalostí drží loňský test šunkových salámů, ve kterém pohořelo 40 % testovaných vzorků.

V posledních třech letech nechal dTest laboratorně prověřit kvalitu šesti druhů masných výrobků – loveckých salámů, grilovacích klobás, vepřových konzerv, šunkových salámů, párků bez strojně odděleného masa a salámů Herkules. „Otestovali jsme v součtu 88 vzorků, přičemž 21 z nich bylo hodně šizených. Důvody pro udělování nedostatečných známek byly ve všech případech stejné – nedodržení deklarovaných hodnot, tedy klamání zákazníků nepravdivými údaji na obalech, a nesplnění požadavků platné legislativy,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Z 21 šizených výrobků pocházeli jen tři hříšníci ze zahraničí. Zbývajících 18 propadlíků bylo vyrobeno 12 významnými zpracovateli masa v České republice.“

Mezi odhalenými nekalostmi se často objevilo nedodržení deklarovaného obsahu masa, nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin a přítomnost cizích bílkovin ukazující na levnější strojově oddělené maso (separát). „Nedodržení obsahu masa není bohužel nijak neobvyklým jevem, setkali jsme se s ním téměř ve všech našich testech. Stojí za špatným hodnocením rovné poloviny uvedených výrobků,“ komentuje častý prohřešek Hana Hoffmannová a dodává: „Největší rozdíl mezi slibovaným a skutečným masným podílem jsme zjistili u Tesco Herkulesu, kterému chybělo 20 % masa. Zajímavé pro nás bylo zjištění, že celkem často výrobci nedodrželi deklaraci zhruba o 16 %, šlo o lovecké salámy Krahulík, Masokombinát Polička, šunkový salám značky Tesco a Pork Luncheon Meat Guding.“

Druhým nejčastějším prohřeškem bylo nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin. Tímto parametrem se rozumí množství samotných svalových proteinů bez započítání bílkovin původem ze šlach a vazivové tkáně. Platí, že čím je obsah svalových bílkovin vyšší, tím kvalitnější maso výrobek obsahuje. Limity pro jejich obsah stanovuje vyhláška pro některé typy výrobků, především pro trvanlivé salámy. Vyhlášku nezřídka porušily testované lovecké salámy a salámy herkules.

Prokázaná přítomnost cizích bílkovin potrápila zejména šunkové salámy. Ve dvou z nich laboratoř objevila drůbeží protein, přičemž spotřebitel nebyl na jeho přítomnost etiketou upozorněn, byť to pravidla označování nařizují. Šlo o výrobky Albert Quality šunkový salám a Lidl/ Pikok šunkový salám.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky dtest, maso,

 


 

Kam dál?

Legendární "Fáčko" slaví 30. narozeniny. Novinka na trhu tehdy vyšla...

pátek, 15. září 2017, 18:15

V sobotu tomu bude 30 let, co vstoupila automobilka Škoda do nové epochy. Přesně 16. září 1987 představila na mezinárodním...

Nejstarší mechanická tkalcovna v Čechách je využívaná z pětiny

neděle, 10. září 2017, 15:03

Několik set lidí si o víkendu prohlédlo v Lomnici nad Popelkou bývalou továrnu Mastných, jež byla první mechanickou tkalcovnou v...

O farmářské máslo je po zdražení v obchodech větší zájem. Jiní řeší...

neděle, 10. září 2017, 13:43

Rostoucí ceny průmyslově vyráběného másla na pultech tuzemských obchodů přispěly k vyšší poptávce po farmářském másle, které se...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Piety za Gotta sledovaly miliony lidí, zvýšily zájem na internetu

Pietní akce k uctění památky zesnulého zpěváka Karla Gotta sledovaly v televizních přenosech miliony diváků. Smuteční rozloučení rovněž výrazně zvýšilo návštěvnost na internetu a internetového zpravodajství, a to až o čtvrtinu. Vyplývá to z informací televizních a internetových společností. Gott zemřel po těžké nemoci 1. října. Dnes se ve svatovítské katedrále konala zádušní mše, v pátek na pražském Žofíně smuteční rozloučení pro veřejnost.

Požárů následkem nevyčištěných komínů v ČR přibývá

Požárů následkem nevyčištěných komínů v Česku přibývá. Během poslední topné sezóny, tedy od října 2018 do konce března 2019, vyjížděli hasiči k více než tisícovce požárů komínů. Přes opakované varování ze strany kominíků i hasičů toto číslo dlouhodobě neklesá, naopak meziročně mírně roste. Vyplývá to ze statistik hasičů a pojišťoven.

Končící šéf TOP 09 Pospíšil se stal předsedou pražské organizace

Poslanec Evropského parlamentu a dosavadní předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se stal šéfem pražské organizace strany. Rozhodl o tom dnešní sněm organizace v hlavním městě. Pro jeho zvolení hlasovalo 73 z 99 delegátů, sdělila mluvčí TOP 09 Lenka Brandtová. Pospíšil už nebude na listopadovém volebním sněmu TOP 09 obhajovat post předsedy. Jako šéf pražské TOP 09 chce lépe koordinovat práci na magistrátu s aktivitami městských částí, kde má strana silné zastoupení, aby se straně víc dařilo prosazovat programové priority.