Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nejčastěji šizené potraviny? Tuzemské masné výrobky

 
čtvrtek, 5. října 2017, 15:21

Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 %, u uzenin propadlo 20 % zboží jako nevyhovující. Rekord v počtu zjištěných nesrovnalostí drží loňský test šunkových salámů, ve kterém pohořelo 40 % testovaných vzorků.

V posledních třech letech nechal dTest laboratorně prověřit kvalitu šesti druhů masných výrobků – loveckých salámů, grilovacích klobás, vepřových konzerv, šunkových salámů, párků bez strojně odděleného masa a salámů Herkules. „Otestovali jsme v součtu 88 vzorků, přičemž 21 z nich bylo hodně šizených. Důvody pro udělování nedostatečných známek byly ve všech případech stejné – nedodržení deklarovaných hodnot, tedy klamání zákazníků nepravdivými údaji na obalech, a nesplnění požadavků platné legislativy,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Z 21 šizených výrobků pocházeli jen tři hříšníci ze zahraničí. Zbývajících 18 propadlíků bylo vyrobeno 12 významnými zpracovateli masa v České republice.“

Mezi odhalenými nekalostmi se často objevilo nedodržení deklarovaného obsahu masa, nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin a přítomnost cizích bílkovin ukazující na levnější strojově oddělené maso (separát). „Nedodržení obsahu masa není bohužel nijak neobvyklým jevem, setkali jsme se s ním téměř ve všech našich testech. Stojí za špatným hodnocením rovné poloviny uvedených výrobků,“ komentuje častý prohřešek Hana Hoffmannová a dodává: „Největší rozdíl mezi slibovaným a skutečným masným podílem jsme zjistili u Tesco Herkulesu, kterému chybělo 20 % masa. Zajímavé pro nás bylo zjištění, že celkem často výrobci nedodrželi deklaraci zhruba o 16 %, šlo o lovecké salámy Krahulík, Masokombinát Polička, šunkový salám značky Tesco a Pork Luncheon Meat Guding.“

Druhým nejčastějším prohřeškem bylo nedodržení minimálního obsahu čistých svalových bílkovin. Tímto parametrem se rozumí množství samotných svalových proteinů bez započítání bílkovin původem ze šlach a vazivové tkáně. Platí, že čím je obsah svalových bílkovin vyšší, tím kvalitnější maso výrobek obsahuje. Limity pro jejich obsah stanovuje vyhláška pro některé typy výrobků, především pro trvanlivé salámy. Vyhlášku nezřídka porušily testované lovecké salámy a salámy herkules.

Prokázaná přítomnost cizích bílkovin potrápila zejména šunkové salámy. Ve dvou z nich laboratoř objevila drůbeží protein, přičemž spotřebitel nebyl na jeho přítomnost etiketou upozorněn, byť to pravidla označování nařizují. Šlo o výrobky Albert Quality šunkový salám a Lidl/ Pikok šunkový salám.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky dtest, maso,

 


 

Kam dál?

Legendární "Fáčko" slaví 30. narozeniny. Novinka na trhu tehdy vyšla...

pátek, 15. září 2017, 18:15

V sobotu tomu bude 30 let, co vstoupila automobilka Škoda do nové epochy. Přesně 16. září 1987 představila na mezinárodním...

Nejstarší mechanická tkalcovna v Čechách je využívaná z pětiny

neděle, 10. září 2017, 15:03

Několik set lidí si o víkendu prohlédlo v Lomnici nad Popelkou bývalou továrnu Mastných, jež byla první mechanickou tkalcovnou v...

O farmářské máslo je po zdražení v obchodech větší zájem. Jiní řeší...

neděle, 10. září 2017, 13:43

Rostoucí ceny průmyslově vyráběného másla na pultech tuzemských obchodů přispěly k vyšší poptávce po farmářském másle, které se...

Festivalová pravidla a zákazy – na co mají pořadatelé právo?

sobota, 9. září 2017, 08:42

Řadě návštěvníků festivalů vadí, že pořadatelé nedovolují vnášet do areálu vlastní jídlo a pití, a prakticky je tím nutí kupovat...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Fotokniha vytvořená v mobilu? S novou aplikací HappyFoto žádný problém. Dokonce ji můžete i sdílet

Opravdový unikát uvedla na trh v květnu letošního roku největší česká zásilková fotoslužba – HappyFoto. Představila novou aplikaci, ve které zákazník může své fotoprodukty nejenom tvořit, ale i sdílet. Například fotoknihu, které se už několik let těší obrovské oblibě, si může mezi svým chytrým telefonem, webovým prohlížečem či stolním počítačem libovolně přenášet a upravovat. HappyFoto je jedinou firmou, která tuto službu v České republice nabízí.

Hry o krajské pozemky. Bez jejich využití bude Letiště České Budějovice ztrátové

Složitá jednání má před sebou město České Budějovice a Jihočeský kraj. Problém se týká pozemků u Letiště České Budějovice. Majitelem pozemků, na kterých bude podle některých letiště finančně závislé, je Jihočeský kraj. I přesto, že jsou v akciové společnosti oba celky padesátiprocentními vlastníky, dostávají pozemky kraj do výhodnější pozice.

Poplatek z ubytování zřejmě dopadne i na služby typu Airbnb

Poplatek z ubytovacích kapacit se zřejmě bude vztahovat od příštího roku i na ubytovatele v soukromí, tedy například na služby typu Airbnb. Sněmovna dnes schválila vládní novelu, která to předpokládá. Největší boj se mezi poslanci strhl o stanovení maximální výše poplatku. Dolní komora nakonec nepřijala návrhy, aby vzrostl razantněji, než jak navrhoval kabinet. Předloha, jejíž schválení vítá Asociace hotelů a restaurací ČR, nyní zamíří k posouzení do Senátu.