Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Minulost a současnost společnosti BusLine. Hledáček detektivů zaostřil na jméno Jiřího Vařila

V souvislosti s nedávnou razií Národní centrály proti organizovanému zločinu na libereckém dopravním podniku a ve společnosti BusLine se stále mluví o třech jménech. Mimo jména Luboše Wejnara, dnes už bývalého ředitele libereckého dopravního podniku a Pavla Šulce, předsedy představenstva stejné společnosti, se ve článcích stále opakuje jméno třetího obviněného. Tím má být Jiří Vařil, který nefiguruje v oficiálních strukturách ani jedné ze zmíněných společností.

Jméno Jiřího Vařila je často zmiňováno v souvislosti se společností BusLine, která zajišťuje dopravu nejen v Libereckém kraji a právě na centrále této společnosti měli detektivové v dubnu také zasahovat. To potvrdil také mluvčí společnosti. 

„Již dlouhé roky ukazujeme na skutečnost, že firma s nejasnou majetkovou strukturou čerpá desítky milionů veřejné podpory každý rok nejen v Libereckém kraji. S touto firmou je navíc prokazatelně spojeno mnoho politiků napříč různými politickými stranami a její klíčovou postavou je Jiří Vařil, byť se nechal před několika lety oficiálně z orgánů společnosti vymazat,“ říká Jaroslav Tauchman z portálu nasliberec.cz, který se problematikou vztahu veřejných institucí a soukromé společnosti BusLine věnuje dlouhodobě.

Spojení BusLine a Jiří Vařil

Jiří Vařil je od roku 2013 členem výboru pro dopravu Libereckého kraje a na svém profilu LinkedIn uvádí jako své zaměstnání dopravní expert v Asociaci krajů ČR. Podle analýzy Centra nezávislé investigace má široké politické konexe napříč politickým spektrem v Libereckém kraji – úzké přátelství ho pojí například se zástupcem ředitele Kanceláře Asociace krajů Radkem Polmou, s bývalým předsedou FAČR a jabloneckým zastupitelem Miroslavem Peltou, který byl předsedou dozorčí rady v Dopravním podniku měst Liberec a Jablonec nad Nisou, a s bývalým radním pro dopravu Vladimírem Mastníkem a dalšími.

Podle dostupných informací lze konstatovat, že podnikatelské aktivity Jiřího Vařila jsou mnohem širší, než je možné vyvodit z oficiálně přiznaných obchodních podílů.

Podle rok a půl staré analýzy Krajského protikorupčního pracoviště z Liberce (KPKP) a Centra nezávislé investigace jedním z nejdůležitějších podnikatelských partnerů Jiřího Vařila je Jakub Vyskočil, současný předseda dozorčí rady, většinový vlastník a statutární ředitel BusLine a.s.

Syn známého herce Ivana Vyskočila v minulosti často působil ve statutárních orgánech firem společně s Jiřím Vařilem a často se stával majoritním vlastníkem těchto firem poté, co Jiří Vařil přestane ve firmě oficiálně vystupovat. Společně vlastní od roku 2011 Česko – Paraguayskou smíšenou obchodní komoru, která má jako předmět činnosti uvedený rozvoj vzájemných hospodářských a obchodních styků mezi Českou republikou a Paraguayskou republikou. Společně figurují také ve statutárních orgánech společností PM Solar s.r.o., která provozuje fotovoltaickou elektrárnu u obce Světec na ploše 10 hektarů a FVE Invest s.r.o.

Jméno Jiřího Vařila a Jakuba Vyskočila se objevuje také v souvislosti se společností BusLine, kde proběhla v dubnu letošního roku razie Národní centrály proti organizovanému zločinu. „Měli jsme asi patnáctiminutovou návštěvu, kdy si přišli pro dvě věci, vzali si je a odešli. Předložili požadavek, naši lidé jim vydali, co chtěli. Nejsme schopni z toho nic vydedukovat," řekl předseda představenstva BusLine Radek Chobot. Policisté během stejného dne navštívili podle nepotvrzených informací také Jiřího Vařila, který byl ve společnosti BusLine donedávna předsedou představenstva.

Z daňového ráje na vrchol

Právě BusLine vznikl jako offshore společnost, kterou založila společnost V.F.H. Company Service Ltd, jejíž sídlo je na Kypru, ale odštěpný závod má sídlo v České republice na adrese právní kanceláře JUDr. Milana Vašíčka. Právě Vašíčkova společnost V.F.H. Company service Ltd. je jedním z největších zakladatelů offshore společností a společností na klíč – firma založila jak Airmedia s.r.o., tak firmy BusLine a.s. a Real a.s.

Až posléze se vlastníkem BusLine a.s. stala společnost GECCO Corp se sídlem na karibském souostroví Svatý Vincenc a Grenadiny na adrese Richland Park, St. Vincent&The Grenadines. Společnost vlastnila BusLine a.s. jen krátké období roku 2010. V této době došlo k několika půjčkám, které navázaným společnostem poskytl Jiří Vařil.  GECCO Corp. opětovně vlastnila většinu akcií BusLine a.s. opět v roce 2013, jako mezičlánek mezi ZVV Property Investment CZ a nynějším konečným držitelem všech akcií – Jakubem Vyskočilem.

ZVV Property Investment CZ se sídlem na Kypru v roce 2011 získala většinový podíl BusLine a.s. Podle Jiřího Vařila za firmou stál ruský investor Zubkov, toto tvrzení však nelze nijak prokázat.

Po kritice neprůhledné majetkové struktury BusLine a.s. došlo ve společnosti ke změně držených akcií a po offshorové společnosti GECCO Corp. se stal většinovým akcionářem Jakub Vyskočil společně s Tomášem Roubíčkem, který je dalším podílníkem v Česko – Paraguayské smíšené obchodní komoře. V současnosti je jediným akcionářem společnosti Jakub Vyskočil, který současně zastává funkci statutárního ředitele BusLine a.s. a je předsedou dozorčí rady společnosti. Jiří Vařil, kterého policie v dubnu společně s bývalým ředitelem libereckého dopravního podniku a předsedou představenstva obvinila z několika trestných činů, tak ve struktuře společnosti nijak nefiguruje.

Zpravodajský portál Náš Liberec však před nedávnem poukázal na stále aktuální vazby Jiřího Vařila na společnost BusLine, když se po jeho zadržení měl za kontroverzního podnikatele zaručit herec Ivan Vyskočil. „Vyskočilovo ručitelství za Vařila jen dokazuje propojení Jiřího Vařila s BusLine, ač se tato firma dnes tváří, že se svým zakladatelem nemá již nic společného. Syn Ivana Vyskočila Jakub figuruje v oficiálním vedení BusLine, ale je veřejným tajemstvím, že určující osobou je stále Jiří Vařil. Sám Ivan Vyskočil se také několikrát podílel na promo akcích BusLine,“ říká šéfredaktor portálu Náš Liberec, který provozuje zmíněné KPKP.

Je až s podivem, že společnost, která byla založena v daňovém ráji a není jasné, kdo za ní stojí, čerpala veřejné finance v několika českých krajích i přes tuto skutečnost. Na toto téma připravuje Drbna.cz další články.

Foto BusLine | Zdroj Centrum nezávislé investigace, Náš Liberec, BusLine, ČTK

Štítky BusLine, Jiří Vařil, doprava, offshore, dopravní společnost, předseda představenstva, Pavel Šulc, Liberecký kraj, Liberec, Ivan Vyskočil, Česko, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Minulost a současnost společnosti BusLine. Hledáček detektivů zaostřil na jméno Jiřího Vařila  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.