Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Případ pěstírny, ve které zabavili policisté přes 2000 rostlin marihuany, opět stanul před soudem

Pěstírnu marihuany ve Vratislavicích objevili policisté v roce 2014. V případu tehdy dominovalo sedm obžalovaných osob. Dnes se drogami opředeným případem zabýval opět soud.

Soud v Liberci se dnes začal znovu zabývat kauzou pěstování marihuany v areálu bývalé textilní továrny v Liberci-Vratislavicích. V případu se sedmi obžalovanými posuzuje provinění Davida Mrázka, který podle obžaloby prostory gangu pronajímal a dostával za to část zisku.

Mrázek za to byl sice už pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu, soud ale jeho případ znovu otevřel po písemném vyjádření jednoho z organizátorů gangu Jiřího Limburského pro vrchní soud. Mrázek od počátku odmítá, že by věděl, k čemu prostory sloužily.

Dnes u soudu využil svého práva nevypovídat. „Vše jsem už uvedl,“ řekl. Limburský, který byl jako jeden z organizátorů gangu odsouzen k deseti letům vězení, ale uvedl, že Mrázek měl podíl na zisku a staral se například také o zabezpečení prostor pro pěstování.

„Rozhodl jsem se říci pravdu, přiznat se a mít to za sebou,“ řekl dnes u soudu Limburský. Odmítl, že by se chtěl někomu pomstít. „Dělal jsem to kvůli svému svědomí,“ dodal. Organizovaná skupina marihuanu v továrně ve Vratislavicích pěstovala podle spisu minimálně od jara 2013 do policejního zásahu v květnu 2014. Ve špičkově vybavené pěstírně policisté zajistili 2300 rostlin, z nichž mohl gang získat až 172 kilogramů marihuany.

Podle spisu skupina prodala nejméně 40 kilogramů drogy. Pěstírna včetně zázemí zabírala sedm místností. Pěstitelé byli vietnamské národnosti a průběžně se měnili. Zajišťoval je Quang Nguyen Anh, který měl na starost i prodej drog. Limburský dnes u soudu uvedl, že Mrázek dostával podíl ze zisku. Mrázek podle něj také prostory pro pěstování zabezpečil, aby se tam nikdo nemohl dostat.

Staral se i o úhradu vysokých nákladů za energie. Počáteční investice na vybudování pěstírny podle Limburského byla jeden až 1,2 milionu korun. Náklady se vrátily po prvních dvou sklizních v září a prosinci 2013. Po každé sklizni se navíc rozděloval zisk. Podle původní dohody měl Mrázek dostávat stejně jako další 20 procent, po přibrání dalšího komplice klesl podíl ze zisku na 15 procent.

Za jednu sklizeň to podle Limburského bylo od 100.000 do 300.000 korun. Soud bude pokračovat v listopadu výslechy dalších lidí zapojených do pěstování marihuany ve Vratislavicích. Většina z nich již byla pravomocně odsouzena. Spolupracující obžalovaný Josef Šlechta vyvázl s podmínkou, další dva řadové členy gangu soud potrestal třemi roky vězení a Limburského a Quang Nguyen Anha deseti lety. Soud chce vyslechnout i Miloslava Blatnického, kterého Limburský označil za hlavního organizátora gangu. Blatnický je sice také mezi obžalovanými v této kauze, kvůli jeho duševní nemoci s ním ale soud ještě ani nezačal. K zahájení možná dojde na začátku listopadu.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky marihuana, drogy, soud, Liberec, pěstírna, droga, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Josef Šlechta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případ pěstírny, ve které zabavili policisté přes 2000 rostlin marihuany, opět stanul před soudem  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.