Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Příčinu otravy pacientů ve Frýdlantu zatím odborníci neodhalili

Odborníci stále pátrají po tom, co vedlo k otravě devíti pacientů ve frýdlantské nemocnici. Zatím nemají k dispozici veškeré výsledky testů.

Hygienici stále neznají příčiny otravy krve u devíti pacientů operovaných na konci listopadu v soukromé Nemocnici Frýdlant za skupiny EUC. Zatím nejsou k dispozici ani všechny výsledky testů odebraných vzorků, zjišťování proto pokračuje, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

O příčinách podle ní není možné zatím spekulovat ani s ohledem na pokračující policejní vyšetřování. Podle Balašové hygienici pokračují v šetření epidemiologickou analýzou získaných dat a dostupných výsledků provedených odběrů. Prověřují použitá léčiva, druh anestezie, použité operační nástroje, operační přístroje, prostředí operačních sálů, ale také personál.

„Vzhledem ke složitosti epidemické události a skutečnosti, že nejsou k dispozici všechny výsledky odebraných vzorků dosud není šetření uzavřeno,“ dodala Balašová. Ve Frýdlantu zatím není podle ní možné ani obnovit operace, dokud nebudou k dispozici výsledky všech odběrů. Příznaky otravy krve mělo devět pacientů ze 16 mužů a žen různého věku, kteří od 26. do 28. listopadu podstoupili ve frýdlantské nemocnici zákrok. Šlo o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky.

Acinetobacter
To je bakterie, která se vyskytuje i v zevním prostředí, u oslabených lidí však může vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve. Stejná bakterie byla také v jednom z krevních vzorků od postižených pacientů. Podle Balašové ale zatím stále není možné jednoznačně říci, že právě to je příčinou otravy.

dělaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, prováděli je různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Všichni už byli propuštěni s výjimkou starší ženy, která zůstává ve vážném stavu v liberecké nemocnici.

Policie otravu vyšetřuje pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Testy zatím ukázaly, že příčinou nebyly inhalační anestetikum ani chemické přípravky, které se používají k dezinfekci operovaného místa. V jedné z lahviček s anestetikem Propofol, které se aplikuje nitrožilně, byl ale prokázán acinetobacter.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky otrava, nemocnice, Frýdlant, pacient, bakterie, Liberec, Nemocnice Frýdlant, Krajská hygienická stanice, Krajská nemocnice Liberec

Příčinu otravy pacientů ve Frýdlantu zatím odborníci neodhalili  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.