Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Půjde chátrající Kovák k zemi? Ministerstvo se postavilo za Chrastavu

Dlouhé roky se táhne nekončící kauza ubytovny Kovák, která na sebe upozorňuje otřesných vzhledem a navíc ani není bezpečná. Nyní městu Chrastava opět svitla naděje. Možná se ohyzdné budovy opravdu zbaví.

Ministerstvo pro místní rozvoj totiž na konci ledna už podruhé zrušilo rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje, který zamítl stanovisko místního stavebního úřadu. Krajský úřad třikrát zamítl plánovanou demolici. Město se tak obrátilo na ministerstvo, jenže i přesto úřad opět zbourání stavby zamítl, a tak věc opět putovala k ministerstvu. To se postavilo proti Krajskému úřadu.

Kovák je bývalou ubytovnou. Budova byla postavena v 70. letech a původně sloužila jako internát učňů Elitexu. Ubytovnou se objekt stal po zrušení učiliště.

„Ministerstvo tímto ruší rozhodnutí krajského úřadu pro jeho nezákonnost,“ popisuje starosta Chrastavy Michael Canov. Dokument upozorňuje i na to, že Krajský úřad si je vědom nejen špatného stavu stavby ale také nečinnosti vlastníka objektu, kterým je Radim Urban.

„Krajský úřad má povědomost o závadném stavu stavby a o tom, že vlastník stavby neplní povinnosti plynoucí mu ze zákona a z rozhodnutí stavebního úřadu minimálně od roku 2011; v roce 2012 učinil krajský úřad závěr, že v daném případě jde o ohrožení zdraví a života závadným staveb stavby. Ze spisového materiálu je zjevné, že závadný stav stavby se nadále prohlubuje a že vlastník nápravu zjednat nehodlá,“ uvádí rozhodnutí Ministerstva pro místní rozvoj zpracované Miladou Konrádovou.

Chrastava je připravena jít i před soud

Nyní se tak celá záležitost vrací na stůl Krajského úřadu, ten by měl rozhodnout v řádu několika měsíců. „Pevně doufáme, že nyní již úřad potvrdí rozhodnutí stavebního úřadu o demolici bývalé ubytovny,“ popisuje Canov. Pokud by došlo ke schválení demolice, objekt by měl nechat srovnat se zemí jeho majitel podnikatel Urban na vlastní náklady. Pokud by tak neučinil, muselo by se bourání ujmout město. „Samozřejmě nemůžeme v tuto chvíli předvídat, ale pokud by došlo k tomu, že by město muselo objekt nechat zbourat, najdeme nutné finanční prostředky,“ komentuje starosta.

Kovák bije do očí každému, kdo do města přijíždí. Nachází se totiž v ulici Nádražní, přímo naproti sjezdu ze silnice I/35.

V případě, že Krajský soud opět demoliční záměr zamítne, je Chrastava připravena bojovat u soudu. Majitel budovy ze 70. let s vedením města údajně nespolupracuje a komunikovat nechtěl ani s námi. Na otázku, zda by se vyjádřil k situaci ohledně Kováku, odpověděl Radim Urban jednoduše: „Ani ne.“ Dle Michaela Canova zkoušel několikrát najít kupce, nikdo ale o rozpadající se dům vážný zájem neprojevil. „Podle mých informací občas uháněl nějaké zájemce, jejich zájem ale skončil, jakmile se na místo přijeli podívat,“ vysvětluje Canov.

Před třemi lety přitom podnikatel sliboval ve vyjádření pro Českou televizi, že chce budovu začít opravovat. Místo toho ale opuštěný objekt stále chátrá. Stavba je navíc podle vedení Chrastavy nebezpečná a jediným řešením je její zbourání. 

 

Foto prazdnedomy.cz

Štítky Chrastava, Kovák, ubytovna, demolice, kauza, krajský úřad, Michael Canov, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Liberecký kraj, Česká televize

Půjde chátrající Kovák k zemi? Ministerstvo se postavilo za Chrastavu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.