Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Dvořák využíval civilní pracovníky, soud ho ale nepotrestá

Krajský odvolací soud potvrdil, že Miroslav Dvořák, exředitel liberecké policie využíval civilní pracovníky policie v jejich pracovní době k práci pro svou nemovitost. Tím porušil své služební povinnosti, trest ale nepadne.

Ke stejnému závěru už dříve dospěl okresní soud. Za porušování služebních povinností ale Dvořák potrestán nebude. Od dalšího trestu soudy upustily s ohledem na dlouhou dobu od spáchání skutku, závažnost případu a předchozí odsouzení. Už před šesti lety byl čtyřiašedesátiletý Dvořák potrestán za jiné skutky k 18 měsícům s podmínkou na tři roky.

Ve Dvořákově případu jde o poslední skutek, kterým se soudy zabývají. Verdikt je sice pravomocný, Dvořák ale může podat jako mimořádný opravný prostředek dovolání, což už v minulosti učinil. Od počátku jakékoliv porušení zákona odmítá. „Všechny věci jsou manipulace, nepravdy,“ řekl dnes Miroslav Dvořák u odvolacího soudu.

Trestné činnosti se Dvořák, který byl ředitelem policie v Liberci pět let od roku 2003, dopouštěl podle obžaloby v letech 2007 a 2008. Nejzávažnější obvinění z korupce, kdy si měl říci o úplatek čtvrt milionu korun, se u soudu neprokázalo. Už dříve byl ale odsouzen za to, že se postaral o smazání dopravního přestupku někdejšího hejtmanova náměstka za ČSSD Martina Seppa. Dvořák si také nechal zjišťovat některá telefonní čísla pro soukromé účely a v rozporu se zákonem poskytl tehdejšímu europoslanci Robertu Duškovi za ČSSD informaci, zda je Sepp stíhán za podvod. Za to byl soudem pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu už před šesti lety.

Odvolací soud se nyní zabýval poslední částí kauzy ve třech dílčích skutcích, kdy si podle obžaloby nechával domů vozit stavební materiál a nařizoval pracovníkům údržby policie, aby v pracovní době dělali u něj doma. Pokládali tam dlažbu nebo lino a v jednom případě odvezli pračku jeho sestře. Obžaloba se opírala o výpovědi těchto pracovníků, podle Dvořáka byli svědci zmanipulovaní a vypovídali nepravdivě pod nátlakem.

Odvolací soud jeho námitky neuznal. Dvořák uspěl s jedinou, a to ohledně hodnoty vozidel, kterými pracovníci údržby k němu jezdili. Podle znalce u dvou ze tří aut byla pod 50.000 Kč, což je podle zákona minimální hranice, s nimiž je spojena trestněprávní odpovědnost. I tak ale podle odvolacího soudu Dvořák porušoval zákon. „Pořád ty tři dílčí skutky pojí skutečnost, že obžalovaný zneužil k mimoslužebním úkonům své podřízené,“ uvedl při zdůvodnění předseda odvolacího senátu Lukáš Korpas. Na základě uznané námitky musel odvolací soud předchozí rozsudek okresního soudu zrušit a vydat vlastní, na podstatě verdiktu se ale nic nezměnilo.

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Dvořák, policie, soud, Liberec, Miroslav Dvořák, odvolací soud, Martin Sepp, ČSSD, Robert Dušek

Dvořák využíval civilní pracovníky, soud ho ale nepotrestá  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.