Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Bouřlivé zastupitelstvo v Jablonci. Primátor přislíbil, že kamerový systém znova nevypne

Při včerejším mimořádném jednání jabloneckého zastupitelstva bylo jasné, že na programu bude zejména kamerový systém, firma Grepa i její jednatel a zároveň primátor města Milan Kroupa. Ten také během odpoledne deklaroval, že znovu kamery vypnout nechce, tedy alespoň výhledově.

Zprávy o sporu, ve kterém jde o střet zájmů, ve němž se jablonecký primátor nachází, oběhly v posledních dnech celou zem. Včerejší zastupitelstvo se celou záležitostí zabývalo.

Navíc se naplnily i předeslané myšlenky na možný pád koalice. Ze svých funkcí byly odvolány hned dvě osoby. „V 15:25 jsem byl společným hlasováním Ano, ODS, Starostové odvolán z funkce náměstka primátora pro ekonomiku a majetek,“ komentoval na sociálních sítích Štěpán Matek. Podle něj touha po zakrytí stop, po korytech a vzájemných službičkách převážila nad pravdou a prací pro město bez vlastních zájmů.

Psali jsme: Rozpadne se koalice v Jablonci? Partnerům ANO vadí primátorův střet zájmů

O funkci přišel i člen rady města pro územní a strategické plánování a participaci Petr Klápště. Ten, ač kandidoval jako nestraník za Společně pro Jablonec, vyjádřil souhlas s pohledem Pirátů na celou situaci. „Primátor Kroupa (ANO) při úvodním přerušení zastupitelstva jednal s klubem ODS a Starostové. V návaznosti na to se skrytá koalice snaží snížit počet lidí v Radě města tak, aby v ní mělo ANO většinu. ANO + ODS + Starostové chtějí vyřadit z vedení města převahu SPJ + Piráty, kteří se postavili proti střetu zájmu primátora. ANO + ODS zastupují zájmy firmy Grepa a TELMO, které jsou hlavními aktéry v kauze kamerového systému, na který jsme upozornili. Po té, co Piráti s SPJ upozornili na střet zájmů, navrhuje ODS+ANO odvolání Štěpána Matka (SPJ) + Petra Klápštěho (SPJ). Odvoláním těchto lidí z Rady města způsobí převahu ANO. Piráti navrhli do programu jednání přidat bod střet zájmu primátora a jeho odvolání. Žádný z těchto dvou bodu se do programu nedostal. Naopak, ANO + ODS prosadili změnu programu a odvolání koaličních partnerů. Krásná ukázka kooperace ODS + ANO,“ napsali na facebooku Piráti Jablonec. A podle Klápštěho tak celou záležitost popsali trefně.

Firma Grepa v čele s Milanem Kroupou žádá po městě zaplacení za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018. Jedná se o částku dva miliony korun. Údajně ale neexistuje žádná smlouva, která by potvrzovala, že si město Grepu objednalo. Celý kamerový systém má v současné době spravovat společnost TELMO.

V celé kauze týkající se městského kamerového systému existuje celá řada nesrovnalostí. Zastupitelé se snažily nalézt na některé otazníky odpovědi. Jednou z nejasností bylo, kdo vůbec v současné době za systém zodpovídá a kdo se ujme zaštítěním nadcházejícícho technického auditu kamerového systému. „Jestliže zastupitelstvo má udělat tečku za celým střetem zájmů a začít to napravovat, tak by se Grepa do auditu neměla vůbec zapojovat,“ uvedl Matek.

Psali jsme: V Jablonci odvolali náměstka a člena rady města, koalice se rozpadla

„Firma Grepa poskytne odborníkům veškeré informace. Audit má dveře naprosto otevřené,“ reagoval Milan Kroupa. Dle primátora ale není možné, aby se firma jako provozovatel systému celému auditu vyhla. Jenže právě Matek v rámci své agendy měl celý audit na starost. Převést, ani dočasně, celou záležitost na primátora nebylo vzhledem k okolnostem možné. Po dlouhé debatě došlo k usnesení, že o zajištění auditu a případného následného výběrového řízení na zajištění provozu kamer se postará Jakub Chuchlík, náměstek pro rozvoj města. 

Znovu by se kamerový systém vypnout neměl

V nedávné době Milan Kroupa, který je jabloneckým primátorem a zároveň jednatelem firmy Grepa, nechal několikrát vypnout kamerový systém s cílem dokázat, že kamerový systém provozuje jeho firma. O celé situaci byla informována v době vypnutí kamer Městská policie Jablonec.

Kamerový systém by měla do budoucna spravovat Městská policie Jablonec. „O technickou a administrativní správu, včetně financí a napojení na složky IZS by se měla postarat Městská policie v zastoupení ředitele Romana Šípka,“ sdělil na jednání tajemník města Marek Řeháček

Otázku, která už jistě napadla nejednoho občana, přednesl Vladimír Opatrný„Chystá se firma Grepa opět kamerový systém vypnout?,“ směřoval dotaz na primátora. Podle Kroupy minimálně v dohledné době takový pokyn zaměstnanci Grepy nedostanou. „Minimálně do konce roku firma kamerový systém nevypne, pokud město projeví zájem situaci nějak řešit,“ komentoval primátor.

Městská džungle a vydírání

„V jaké to ale žijeme džungli, když koaliční partneři objeví nějaký problém a dojde k takovému převratu. Nastoupí staré pořádky a město je vydíráno primátorem, že se zaplatí, nebo vypne kamerový systém. Myslím, že v tomto prostředí si nezasloužíme fungovat,“ zaznělo během zasedání od náměstka primátora Jakuba Chuchlíka.

Během následné diskuze o řešení celé situace zazněl i návrh, podle kterého by Milan Kroupa již nemusel být primátorem. Došlo i na otázku, zda neuvažuje primátor o řešení sporu soudní cestou. „Pro mě je nemyslitelné, abych jako primátor soudil vlastní město,“ reagoval Kroupa.

Foto Město Jablonec

Štítky Jablonec, zastupitelstvo, jednání, Grepa, Milan Kroupa, kamerový systém, primátor, ANO 2011, ODS, střet zájmů, Štěpán Matek, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana

Bouřlivé zastupitelstvo v Jablonci. Primátor přislíbil, že kamerový systém znova nevypne  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.