Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Další obrat. Alej na Masaryčcce se zatím kácet nebude

Stromořadí z konce 19. století v liberecké Masarykově ulici už mělo být dávno pokáceno. Rozhodlo tak minulé vedení města, které už dokonce připravilo plán revitalizace aleje za 5,6 milionu korun. Jenže se nepodařilo sehnat dotaci a stromy tak stojí doteď.

A stát budou nějakou dobu dál. Nové vedení Liberce se totiž rozhodlo nechat stromy znovu prozkoumat, i když posudky už jsou a alej doporučují pokácet. „Většina lip je podle odborných posudků již v tak špatném stavu, že se nedají zachránit, a navíc by se mohly při silnějším větru skácet a způsobit škody na majetku nebo zdraví lidí," uvedla tehdejší primátorka Martina Rosenbergová loni v říjnu.

Od té doby se ale nikomu nic nestalo a město se tak rozhodlo stromy znovu prozkoumat. Na třinácti vybraných stromech tak budou provedeny tahové zkoušky, které ukáží, zda se stav stromů postupně zhoršuje.

„Není možné ignorovat závěry v minulosti provedených tahových zkoušek a závěry z odborných posudků, ve kterých stojí, že v aleji došlo k poškození kořenů u většiny stromů, že stromy vykazují napadení dřevokaznými houbami a u většiny je snížená jejich biomechanická stabilita. Proto jsme učinili další krok k tomu, abychom stromy zabezpečili proti samovolnému pádu, aniž bychom museli obnovit celou alej,“ uvedla náměstkyně primátora pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí Karolína Hrbková.

Stromy by měl posuzovat stejný člověk, který vytvořil už existující posudky. „Tahové zkoušky by měl zopakovat soudní znalec a arborista Jaroslav Kolařík, který hodnotí stav lip už od roku 2012, tudíž je s kondicí stromů důkladně obeznámen,“ doplnila mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Autoři

Štítky strom, alej, Martina Rosenbergová, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další obrat. Alej na Masaryčcce se zatím kácet nebude  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.