Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecká nemocnice nabízí semilské záchranu. Desítky lidí možná přijdou o práci

Záchranu a stabilitu nabízí Nemocnici Semily největší zdravotnické zařízení v kraji - Krajská nemocnice Liberec. Semilská nemocnice má už dlouho problémy, chybí jí lékaři a další jsou ve výpovědi. Kritická je situace na chirurgii, která od začátku května zrušila operace a ambulance fungují díky výpomoci lékařů z Liberce.

Nemocnice potřebuje restrukturalizaci, nebude to bezbolestné, o práci přijde zhruba 20 až 25 lidí z obslužných provozů, řekl na dnešním setkání se zaměstnanci generální ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný.

Nemocnice Semily je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. V 90. letech prošla modernizací za 400 milionů a nedávno byla dokončena rekonstrukce operačních sálů. Podle Nečesaného ale potřebuje moderní přístroje. Zařízení má 130 lůžek, z toho osm je intenzivních a 67 akutních. Loni bylo v Semilech hospitalizováno 4700 pacientů, 62.500 ošetřily ambulance. Nemocnice zaměstnávala 238 lidí, z toho 36 lékařů. Hospodaření skončilo osmimilionovým ziskem. Semilská nemocnice vyjednávala o spolupráci s nemocnicemi v Jablonci a Jilemnici, k dohodě ale nedošlo.

Největším problémem semilské nemocnice jsou ztrátové technické provozy, zejména prádelna, stravovací provoz i energetické hospodářství. Tady by se zřejmě dal využít stejný model, jaký pomohl stabilizovat nemocnici v Turnově. Ke snížení nákladů pomohl sdružený nákup léků, zdravotnického materiálu, ale také energií. "Ve zcela nevyhovujícím stavu je tady kuchyně, což by se dalo řešit dovozem jídla z Liberce, stejně by se pralo prádlo," řekl Nečesaný. Ušetřené peníze by mohly jít na platy zdravotníků.

Restrukturalizace však přinese změny také v lůžkové části. Optimální by podle Nečesaného bylo přesunout lůžkovou část interny i chirurgie do jednoho pavilonu a uvolněnou kapacitu použít pro lůžka dlouhodobé péče. Liberecká nemocnice má 42 lůžek v léčebně v Jablonném v Podještědí, není tam nemocnice, což je dlouhodobý problém. Přesun kapacit do Semil by byl výhodný pro obě strany. Podle semilské starostky Leny Mlejnkové je třeba změny udělat co nejrychleji. "Ještě v květnu jde do zastupitelstva návrh na založení společnosti s ručením omezeným Nemocnice Semily," řekla.

Situace liberecké nemocnice přitom podle Mf DNES není také zrovna nejlepší. „Ekonomická situace není nepříznivá, ale přímo katastrofální,“ napsal podle deníku všem zaměstnancům Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný. Od tohoto měsíce vedení nemocnice musí zaměstnancům sáhnout na mzdy. Podle zmíněného dopisu přijdou zaměstnanci o tarifní příplatek a od odměnách podle slov ředitele nemůže být řeč.

Pro Krajskou nemocnici Liberec by spojení s další nemocnicí nebylo ničím novým, podobně v minulosti pomohla Panochově nemocnici v Turnově. Od ledna 2014 se obě nemocnice spojily, vzniklo tak zdravotnické zařízení s 2500 zaměstnanci a 1140 lůžky. Ztrátové hospodaření turnovské nemocnice se za rok podařilo srovnat a polepšili si i tamní zaměstnanci. Nemocnice v Semilech je ale dál, a tak je třeba případné spojení důkladně zvážit. Případnou fúzi musí navíc schválit akcionáři nemocnice Liberec - zastupitelstva Libereckého kraje, Liberce a Turnova a také semilští zastupitelé. Návrh by měli všichni dostat ještě v květnu.

Zdroj: ČTK

Štítky nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, Semily, lékař, Liberec, zdravotnické zařízení, Luděk Nečesaný, Turnov, okres Semily, Lena Mlejnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice nabízí semilské záchranu. Desítky lidí možná přijdou o práci  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.