Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prázdniny v Libereckém kraji? 12 tisíc dětí je tráví na táboře

Na letní tábory v Libereckém kraji míří každoročně tisíce dětí. Kolem 12 tisíc jich tradičně tráví část prázdnin na pobytových táborech, ještě větší zájem je ale o ty příměstské. Tábory nejsou určeny jenom školákům, rozšiřuje se nabídka programů i pro předškolní děti.

Třeba Komunitní středisko Kontakt Liberec pořádá dokonce Tábor pro seniory, kteří se mají možnost o prázdninách na týden vrátit do táborových let a zažít nová dobrodružství.

Nejširší je nabídka táborů pro děti. Třeba liberecký Dům dětí a mládeže Větrník organizuje sedm pobytových letních táborů, dva putovní a 35 příměstských, z nichž už je ale 25 obsazených. Na pobytových táborech je ještě volno. "Už několik let je o pobytové tábory menší zájem než o ty příměstské, my jsme dokonce museli jeden tábor zrušit, protože by se nezaplatil, bylo tam málo přihlášených," řekla ředitelka Větrníku Jana Pavlíková. Důvodem většího zájmu o příměstské tábory podle ní není nižší cena. "Rodiče nechtějí dávat děti z domova, ani samy děti často na pobyt nechtějí," vysvětlila. Ceny pobytových táborů Větrníku se podle délky a náplně pohybují od 2000 do 4950 korun, týdenní příměstské jsou za 700 až 1500 Kč. Nejrychleji se obsazují tábory s pestrým programem.

Vyhledávané jsou i tábory s výukou jazyků, byť patří k těm dražším. Příměstský tábor s angličtinou nabízí třeba liberecká jazyková škola Wattsenglish, která pracuje metodikou Steva Wattse. Týdenní tábor pro děti od pěti do deseti let vychází vstříc i těm nejmenším, kteří s angličtinou zatím žádnou zkušenost nemají. "Zájem o naše tábory je každoročně velký, jejich kapacita je omezená, nicméně stále ještě máme několik volných míst," řekla Michaela Pavlátová, která se stará o program i školení vedoucích. "Děti se mohou těšit na rytířské zápasy, hry na mumie, rýžování zlata na Klondiku či výrobu šperků pro královskou rodinu," dodala. Týdenní příměstský tábor je za 2990 Kč.

Obsazené už jsou oblíbené Týdny pohybu hrou, které pořádá o prázdninách Technická univerzita Liberec. Letos bude už 20. ročník. Děti se mohou seznámit se sportovními aktivitami, k nimž se většina z nich běžně nedostane. Přes léto se koná sedm týdenních turnusů, vždy asi pro 200 dětí. Přestože přihlášky lze podávat do 5. června, už v dubnu byla většina termínů obsazená. Podobné příměstské tábory v osmi turnusech nabízí společnost Sundisk v Jablonci nad Nisou, tématem jsou nestárnoucí příběhy Julese Verna.

Podle informací z Krajské hygienické stanice v Libereckém kraji, která dohlíží na dodržování hygienických předpisů na letních táborech, je v posledních letech v kraji kolem 160 organizátorů, kteří pořádají v průměru 230 turnusů letních dětských táborů. Loni jimi prošlo přes 12.000 dětí. V posledních letech hygienici v táborech neobjevují závažná pochybení, kvůli kterým by museli nějaký tábor zavřít. Loni zkontrolovali 96 táborů, 14 jiných podobných akcí a 11 poskytovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci. Zjistili také jednu neohlášenou akci. "Objevili 45 závad a udělili devět pokut za 9700 korun," sdělila  mluvčí Zuzana Balašová.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, dětský tábor, příměstský tábor, Jana Pavlíková, Jules Verne, Liberec, Michaela Pavlátová, Steve Watts, Technická univerzita v Liberci, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdniny v Libereckém kraji? 12 tisíc dětí je tráví na táboře  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.