Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ghett na Liberecku přibývá. Sociálním vyloučením je ohroženo 4 tisíce lidí, čtvrtina jsou Romové

Myslíte, že v Libereckém kraji ubývá ghett s lidmi na okraji společnosti? Jste na omylu. Navzdory všemožným pokusům o začleňování do běžného života se za osm let o 85 procent zvýšil počet sociálně vyloučených lokalit. Zatímco v roce 2006 bylo v kraji 26 ghett, loni už 48. S těmito čísly přišla společnost GAC.

V krajském Liberci je podle odhadu z roku 2013 sociálním vyloučením ohroženo zhruba 4000 lidí, z toho čtvrtinu tvoří Romové. "Tito lidé více méně žijí rozptýleni po celém městě, nejvíce pak na velkých sídlištích Rochlice, Vesec, Kunratická a Pavlovice," řekl dnes náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr.

Město nyní situaci znovu mapuje, analýza sociálně vyloučených lokalit a ubytoven by měla být hotova do konce června. "Zároveň spolu s neziskovými organizacemi připravujeme projekt takzvaného prostupného bydlení, který bychom rádi spustili letos na podzim," uvedl Langr.

Na problémové lokality se chce více zaměřit i Jablonec nad Nisou. Pracovní skupina vytipovala 17 míst, která jsou problematická zejména z důvodu zneužívání systému sociálních dávek na bydlení. "Jedná se hlavně o obývané nemovitosti, které nevyhovují z hygienického hlediska a jejichž obyvatelé narušují soužití s ostatními obyvateli města," řekl již dříve primátor Petr Beitl.

Magistrát se také rozhodl zamezit vzniku dalších ubytoven pro nepřizpůsobivé, vyhlásil proto stavební uzávěru. Vzniku ubytoven se brání i další města. Například Smržovka na Jablonecku loni vydražila za 3,5 milionu korun areál zkrachovalé firmy Viaflex v centru města. Obávala se totiž, že by tam mohlo vzniknout ghetto.

Ghett přibylo nejen v Libereckém kraji, ale i dalších částech republiky. Zatímco v roce 2006 bylo v zemi vyloučených lokalit 310, loni jich bylo v 297 městech a obcích celkem 606. Podle analýzy v těchto lokalitách žije až 115 tisíc lidí, v roce 2006 to bylo 80 tisíc osob.

Podle hlavního autora analýzy Karla Čady se hranice ghett rozplývají. "Nedá se tak snadno říct, kde začíná a končí sociálně vyloučená lokalita. Mísí se s okolím," uvedl Čada. Podle něj to platí zvlášť pro některé regiony, jako je třeba Frýdlantsko na Liberecku. To potvrzuje mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková. V městě se 7500 obyvateli sice není žádné ghetto, radnice ale eviduje několik míst, kterým vyloučení hrozí. "Nicméně jsou to území malá, jsou to tedy spíše vyloučené domy," řekla.
Právě kvůli možným problémům v těchto domech radnice začala spolupracovat s Agenturou pro sociální začleňování. "Máme několik projektů pro děti včetně osobních asistentů, spolupracujeme se základními školami, se speciální školou a dalšími zařízeními. Máme přípravné třídy, v přípravě je projekt pro sociální bydlení pro lidi, kterým hrozí sociální vyloučení," řekla Petrášková. Podle ní se jim také při řešení problémů osvědčila spolupráce s několika spolehlivými lidmi z romské komunity.

Foto: Romea
Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Ivan Langr, analýza, ubytovna, projekt, Liberec, Petr Beitl, Liberec VI-Rochlice, Pavlovice, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ghett na Liberecku přibývá. Sociálním vyloučením je ohroženo 4 tisíce lidí, čtvrtina jsou Romové  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.