Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonec může dostat Dortmund nebo Bilbao. "Přál bych si hratelnějšího soupeře," říká trenér

První sezonu po velké přestavbě týmu a pod vedením trenéra Jaroslava Šilhavého zvládli fotbalisté Jablonce možná až nad očekávání dobře. Severočeši dlouho drželi krok s mistrovskou Plzní i druhou Spartou a třetím místem splnili cíl vedení kvalifikovat se do předkola evropských pohárů, navíc postoupili do finále Poháru FAČR.

Jablonec ziskem 64 bodů překonal své historické maximum z jedné sezony, navíc měl druhou nejlepší ofenzivu i obranu. Na druhou Spartu ztratil tři body a před čtvrtou Mladou Boleslaví měl náskok osmnácti bodů. Navíc se mu o více než 800 lidí zvedla návštěvnost na domácí zápasy. "Jednoznačně myslím, že z pohledu celého ročníku, s tím umístěním, výsledky i prezentací a předváděnou hrou, vyjádřili my trenéři i vedení spokojenost," řekl v rozhovoru Šilhavý.

"Byla tam spoustu dobrých věcí. Přišlo hodně nových hráčů, dávali jsme to dohromady a nebylo to jednoduché. Cíl v podobě postupu do kvalifikace evropského poháru jsme splnili a teď je před námi další, ještě těžší krok. Cíl v podstatě pořád pokračuje, to jsou evropské poháry, snažit se probojovat do základní skupiny," doplnil třiapadesátiletý kouč.

Jablonec ale čeká těžký úkol, protože ve 3. a případně i ve 4. předkole bude mezi nenasazenými celky. Narazit tak může například na Dortmund, Bilbao či Bordeaux. "To jsou velké týmy, byla by to velká výzva. Ale přál bych si spíš hratelnějšího soupeře," prohlásil Šilhavý.

"Když jsme my trenéři přicházeli do Jablonce a bavili se s vedením, vize byla postoupit do základní skupiny poháru, ať už Ligy mistrů nebo Evropské ligy. A to v horizontu tří let. Hned ten první rok si o to můžeme zahrát, a kdyby se to podařilo, nezlobili bychom se. Ale i kdyby to nevyšlo, věřím, že vedení je natolik zkušené, že by nepanikařilo," doplnil Šilhavý.

Trochu ho překvapilo, že Jablonec prakticky celou sezonu držel krok s nejlepšími. "Sám jsem nečekal, že se v půli sezony zařadíme k nejsilnějším týmům Plzni a Spartě. V průběhu jara jsme ještě pošilhávali po tom vyšším umístění a nečekal jsem, že mezi námi a čtvrtým týmem bude rozdíl osmnácti bodů. Plzeň a Sparta byly nad naše cíle a nakonec myslím, že pořadí v tabulce je vyjádřením síly týmů," konstatoval Šilhavý.

Jablonec podle něj oproti konkurentům stále ještě postrádá zkušenosti. "Když budeme počítat reprezentanty, tak jsou (soupeři) taky dál. Zkušenosti hrají velkou roli. Kluci, kteří k nám přišli z klubů z nižších pater tabulky, ty zkušenosti sbírají. Kdežto v Plzni Limberský, Pilař či Kolář nebo Matějovský, Lafata a Holek ve Spartě jsou prostě stálice," podotkl kouč.

Věří, že v příští sezoně bude Jablonec opět o něco silnější a mohl by třeba zabojovat o ještě vyšší umístění. "Byla by to velká výzva a viděli jsme, že to jde. Ale tým se stále buduje, zatímco Plzeň udělá jen kosmetické změny. Věřím, že budeme dobře připraveni, ale netvrdím, že budeme soupeři o tu příčku nejvyšší, i když bychom si to přáli," řekl.

"Myslím, že jdeme správnou cestou a musíme jenom vytrvat. Ukazuje se samozřejmě spousta nedostatků, které musíme napravovat a chyby neopakovat. Záleží taky, jak se nám podaří doplnit kádr, abychom byli konkurenceschopní ve všech soutěžích," doplnil bývalý kouč Liberce.

Posílit je třeba hlavně post hrotového útočníka. Spekuluje se o jménech jako Stanislav Tecl, Tomáš Wágner či Milan Škoda. "Samozřejmě se snažíme takovéhle typy hráčů přivést. Jsou to ta jména, která nás zajímají. Ale nic není rozhodnutého. Nezáleží jen na nás. Nicméně věřím, že třeba už během několika dnů by se někdo mohl přijít," dodal kouč.

Zdroj: ČTK

Štítky FK Baumit Jablonec, trenér, Borussia Dortmund, Athletic Bilbao, FC Viktoria Plzeň, AC Sparta Praha, Jaroslav Šilhavý, mistrovství Evropy, FC Slovan Liberec, Fotbalová asociace České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec může dostat Dortmund nebo Bilbao. "Přál bych si hratelnějšího soupeře," říká trenér  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.