Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Poláci "hodili vidle" do projektu obnovy Modré hřebenovky

Poláci odmítli česko-polský projekt obnovy turistických tras Modré hřebenovky. Ta kdysi vedla z Krušných hor, přes Českosaské Švýcarsko, Lužické hory, Ještědský hřbet a Jizerské hory do Krkonoš, odkud pokračovala přes Broumovsko, Orlické hory a Králický Sněžník až na Praděd.

"Místo obnovy staré turistické trasy a nových rozhleden dali Poláci přednost projektu za sto milionů korun, který bude určen na marketingové služby, propagaci pohraničí, semináře, školení a propagační materiály," uvedl jednatel Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník. V desetileté historii projektu to podle něj není poprvé, co polská strana projekt odmítla. Před dvěma lety se tak podařilo dokončit jen zhruba 180 kilometrů dlouhou část hřebenovky podél česko-německé hranice. Navázat na ni měla česko-polská část, která by začínala v Orle v Jizerských horách a končila po 762 kilometrech na Pradědu.

V rámci již dokončené části Nové Hřebenovky bylo obnoveno značení na 149 kilometrech pěších, 135 kilometrech cyklistických a 60 kilometrech běžkařských tras na dvou lyžařských magistrálách. Trasa Hřebenovky má dvě větve, obě začínají na turistickém hraničním přechodu s Polskem Jizerka-Orle a končí v Nové Huti na pomezí Libereckého a Ústeckého kraje. Severní trasa vede přes Jizerské hory a Německo, jižní přes černostudniční a ještědský hřbet. V rámci česko-saského projektu za zhruba dva miliony eur (55 mil.Kč) vzniklo i pět odpočinkových míst s hracími prvky pro děti a devět přístřešků s lavičkami a stojany na kola.

Prioritou nového, mnohem nákladnějšího projektu, je výstavba 21 rozhleden na hřebenech hraničních hor na česko-polském pomezí. Celkem se na projektu mělo podílet 31 partnerů. "Kvůli rozhodnutí experta z polského ministerstva náš projekt neuspěl. Bylo to velké zklamání, protože do něj vložily své úsilí desítky organizací a stovky lidí na obou stranách hranice. Myslím, že zklamaní jsou i naši polští partneři, kteří rozhledny stavět chtěli. Bohužel, rozhodnutí přišlo přímo z Varšavy," řekl Zámečník.

Euroregion Nisa se podle něj přesto pokusí svou část původní vize splnit. Ta pročítá s výstavbou rozhleden či vyhlídek u Albrechtic v Jizerských horách, v Bílém Potoce, Harrachově, Chrastavě, Osečné a Rokytnici nad Jizerou. Další by mělay vzniknout v Polsku. Součástí projektu je i vybudování stezky z Rádla na rozhlednu Císařský kámen. Náklady projektu s pracovním názvem Ještěd - Sněžka se odhadují na 3,6 milionu eur (100 mil.Kč). "Žádost podáme v lednu příštího roku, většina staveb by tak mohla být zahájena nejdříve v roce 2017," dodal Zámečník.

Zdroj: ČTK

Štítky projekt, hřebenovka, rozhledna, Jizerské hory, Jaroslav Zámečník, Krušné hory, Krkonoše, Lužické hory, Českosaské Švýcarsko, Králický Sněžník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poláci "hodili vidle" do projektu obnovy Modré hřebenovky  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.