Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sazce se přihlásil výherce rekordní částky. Je to muž středního věku a na práci nezanevřel

Neměl infarkt ani neztratil tiket. Řeč je o výherci, který se po šestadvaceti dnech přihlásil Sazce o rekordních 2,466 miliardy korun vyhraných v evropské loterii Eurojackpot. Sázenku podle mluvčího Sazky Václava Friedmanna přinesl muž středního věku, který ji také osobně vsadil v Pardubickém kraji, kde žije.

Výherce podle Friedmanna dnes ráno zavolal na telefonické centrum Sazky, aby si byl jistý zachováním anonymity. Poté sám do sázkové kanceláře přišel. "S výhercem byl v kontaktu pouze jeden pověřený pracovník. Opatření, která jsme přijali, zamezila, aby výherce mohli identifikovat i zaměstnanci recepce. Výherce se v Sazce zdržel pouhých 20 minut, byl velmi nervózní a několikrát opakoval, že spěchá na vlak," popsal návštěvu Friedmann.

Během krátkého rozhovoru výherce zaměstnanci Sazky sdělil, že zatím se v jeho životě nic nezměnilo. "Dál chodí do práce a pečlivě zvažuje, jak s penězi naloží. S přihlášením se o výhru otálel kvůli velkému mediálnímu zájmu a z obavy o svoji anonymitu. Podle svých slov čekal, až se situace alespoň trochu uklidní," řekl Friedmann. Podle něj výherce velmi ocenil kontakty na psychologické a finanční poradenství, které pro něj měla Sazka připravené. "Zároveň si odnesl hotovost 270.000 korun," dodal Friedmann.

"Jsme opravdu velmi rádi, že se výherce přihlásil, i když mu zbýval ještě více než týden. Pokud by se do zítřka (pátku) nepřihlásil, zvažovali jsme spuštění kampaně, kterou bychom ho k přihlášení se o výhru vyzvali," uvedl Friedmann.

Výhru, která je nejvyšší nejen v Česku, ale i v historii Eurojackpotu, obdrží výherce celou. Výhry totiž v ČR nepodléhají zdanění. Firma s posláním peněz nebude spěchat, musí nejdříve s výhercem doladit detaily převodu.

Miliardářská loterie Eurojackpot se hraje v 16 evropských zemích a na výhry se skládají všichni sázející. Dosavadní druhá nejvyšší výhra v Eurojackpotu padla v Německu, bylo to kolem 1,61 miliardy korun. V Česku dosud sázející získal v Eurojackpotu nejvíce 17,3 milionu korun.

V Česku dosavadní rekordní výhru získal předloni v listopadu manželský pár z Chrudimska. Ve hře Sportka vyhrál téměř 400 milionů korun. Manželé tehdy oznámili, že velkou část peněz věnují na dobročinné účely, zejména na pomoc nemocným dětem.

Výběr informací o nejvyšších výhrách v loterii ve světě a v ČR  

  • Letošní výhra 90 milionů eur (v přepočtu 2,466 miliardy korun) v evropské loterii Eurojackpot je absolutním rekordem v podobné hře v historii České republiky. Do té doby si nejvyšší sumy odnesli sázející ve Sportce, ty ovšem byly řádově nižší, rekordní sumou bylo 399,9 milionu korun, v listopadu 2003 získal manželský pár z Chrudimska. Hranice 100 milionů korun pak ve Sportce padla dokonce několikrát.
     
  • Eurojackpot přitom není jedinou evropskou loterií, která sázejícím umožnila získat v přepočtu miliardy korun. V konkurenční hře EuroMillions, která vznikla v roce 2004 a hraje se v Británii, Francii, Španělsku, Portugalsku, Irsku, Rakousku, Švýcarsku, Belgii a Lucembursku, byla rekordní výhra zaznamenána v srpnu 2012, kdy si britský sázející odnesl 190 milionů eur (tehdy téměř 4,9 miliardy korun), stejný jackpot získal v říjnu 2014 i sázející z Portugalska.
     
  • K nejvyšším výhrám všech dob v Evropě se řadí i 146,9 milionu eur (asi 3,74 miliardy korun), které vyhrál jeden ze sázejících v italské loterii SuperEnalotto v srpnu 2009.
     
  • Nejvyšší výhrou všech dob ve světě je pak 656 milionů dolarů (tehdy přes 12,3 miliardy Kč), které si po tahu koncem března 2012 rozdělila trojice výherců v USA. Výhra mezi ně byla rozdělena stejným dílem. Ve Spojených státech se ale navíc výhry z loterií daní, výherci tak nakonec získali 474 milionů dolarů. Jediný výherce si pak v USA odnesl rekordní sumu v květnu 2013, když získal v loterii Poweball 590 milionu dolarů (11,7 miliardy korun), kvůli daním si však šťastlivec odnesl v hotovosti "jen" necelých 371 milionů dolarů (7,4 miliardy Kč).

Zdroj: ČTK

Štítky Sazka, loterie, Česko, Pardubický kraj, dolar, peníze, USA, Portugalsko, okres Chrudim, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sazce se přihlásil výherce rekordní částky. Je to muž středního věku a na práci nezanevřel  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.