Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Šroubárna Kamax v Turnově se může rozšiřovat

Ministerstvo životního prostředí souhlasí s rozšířením výroby šroubárny Kamax v Turnově. Vyplývá to z jeho stanoviska v rámci posudku vlivu na životní prostředí. Stanovilo si ale osm podmínek, které musí firma dodržet. Šroubárna plánuje, že do roku 2023 rozšíří z jedné na sedm počet kalících linek v průmyslové zóny Vesecko.

Odhadem půjde o investici za více jak 1,5 miliardy korun. Rozšíření závodu se místním nelíbí, obávají se nadměrného hluku, zhoršení kvality ovzduší i zvýšené dopravy. Ministerstvo některé jejich námitky do svého souhlasu zapracovalo. Kamax například musí ještě před zahájením prací aktualizovat hlukovou studii a před dokončením každé etapy výstavby provést kontrolní měření a výsledky předložit hygienikům. Rozšíření je podmíněno také tím, že kamiony nebudou v nočních hodinách jezdit do závodu.

Naopak firma například nemusí upravit kruhovou křižovatku u vjezdu do průmyslové zóny nebo provést jiná opatření v dopravě. Podle ministerstva nebylo prokázáno, že by záměr měl způsobit nadměrnou dopravní zátěž. "Případný finanční příspěvek na úpravu křižovatky ze strany oznamovatele (Kamaxu) mu nelze ukládat jako podmínku, toto by mělo být věcí vzájemné dohody mezi ním a městem Turnov," píše se ve stanovisku.

Turnovský Kamax je součástí stejnojmenné německé skupiny, ve městě má dva závody. Do osmi let chce mít firma továrnu jen v průmyslové zóně, závod v Nudvojovicích hodlá opustit. "I když jsou obě místa od sebe vzdálená vzdušnou čarou asi jen dva kilometry, logisticky to není ideální," řekla již dříve vedoucí personálního oddělení Kamaxu Martina Drahoňovská. Ve Vesecku by mělo být celkem sedm kalících linek. Jedna už tam je, další čtyři by se přemístily z Nudvojovic a dvě by vznikly nově. Počet zaměstnanců by díky tomu měl stoupnout ze současných zhruba 500 na 800.

Kamax Turnov se stejně jako celá skupina specializuje na výrobu vysokopevnostních šroubů pro automobilový průmysl. Jeho největším odběratelem je mladoboleslavská Škoda. Podle předběžných výsledků loňský obrat turnovského Kamaxu přesáhl dvě miliardy korun, zisk by se měl po zdanění pohybovat kolem 330 milionů. Jde o rekordní čísla. Průměrný plat ve firmě je 29.500 korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Turnov, průmyslová zóna, KAMAX

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šroubárna Kamax v Turnově se může rozšiřovat  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.