Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj má svou vesnici roku. Leží u Jilemnice a má 550 obyvatel

Vesnicí roku 2015 v Libereckém kraji se stala Mříčná na Semilsku, uvedlo dnes ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Do letošního už 21. ročníku se přihlásilo 210 obcí z celé republiky, z Libereckého kraje jich bylo 15, z toho nejvíc právě ze Semilska. Vítězové krajských kol postupují do celostátního kola.

Mříčná leží na Semilsku necelé čtyři kilometry od Jilemnice, na konci loňského roku tam žilo 550 obyvatel. Lidí v obci v posledních letech přibývá, za 20 let se jejich počet zvýšil o pětinu. "Ročně se tu narodí až deset dětí, ale staví se tu i nové domy a lidé se sem stěhují," řekla dnes starostka Jana Holcová (Sportovci). Lidi do obce láká nejen krásná příroda Podkrkonoší, ale i bohatý společenský život. O ten se starají hasiči a Sokolové, ale také třeba Divadelní spolek a Dámský spolek.

Obec má mateřskou a základní školu, která nedávno prošla rekonstrukcí. "Dětí přibývá, dříve jsme měli základní školu jen do třetí třídy, teď už jsme mohli otevřít až do pátého ročníku," řekla starostka. Plno je podle ní i v mateřince. "Chybí nám školní hřiště, právě na to bychom rádi peníze z výhry použili," řekla Holcová. Obec v posledních letech rekonstruovala koupaliště, má i vlastní hospodu. "Pořádáme tady pouť, dřevosochání a řadu dalších akcí, a tak jsme si koupili i řetízkový kolotoč a houpačky. Je to levnější než si je půjčovat," dodala starostka.

Soutěž Vesnice roku vyhlásil poprvé roku 1995 Spolek pro obnovu venkova ČR, od roku 1996 patří k vyhlašovatelům také ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. V roce 2007 se připojilo i ministerstvo zemědělství. Mříčná nesoutěžila o titul Vesnice roku poprvé. "Je to už popáté, v minulých letech jsme vyhráli, co jsme mohli - bílou, modrou a červenou stuhu a získali jsme i ocenění pro knihovnu. Těší nás, že jsme konečně získali absolutní vítězství v kraji, o to jsme celou dobu usilovali," dodala Holcová. Krajské ocenění převezme obec 12. srpna.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Mříčná, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, okres Semily, Jilemnice, Jana Holcová, Ministerstvo zemědělství České republiky, Svaz měst a obcí České republiky, Česko, Podkrkonoší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj má svou vesnici roku. Leží u Jilemnice a má 550 obyvatel  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.