Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vesecký areál vydělá na pokrytí provozních nákladů, v rozvoji mají pomoci dotace

Zejména v létě láká k návštěvě rekreační a sportovní areál ve Vesci, který se stavěl pro mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci. Za pěkného dne sem přijde 500 až 1000 lidí. Novinářům to dnes řekl Jan Svatoš, ředitel Sportovního areálu Ještěd (SAJ), který městský areál provozuje.

Za rok do Vesce přijde odhadem 30 tisíc lidí, při započteni komerčních akcí jich je přes 100 tisíc. "Za poslední roky návštěvnost stoupla trojnásobně. Lákají nové aktivity jako jsou discgolfové hřiště, dětské hřiště, značené inlinové okruhy. Lidé chodí i za přírodou, na procházky," uvedl Svatoš. Areál s třemi různě obtížnými asfaltovými okruhy a dvousetmetrovým oválem na stadionu slouží i pro výuku dětí na kolech nebo inline bruslích, konají se tam příměstské sportovní tábory.

Na největší akce podle Svatoše chodí více lidí než na závody lyžařského šampionátu. "Na Spartan race tady bylo včetně závodníků asi 20 tisíc lidí, na třídenním festivalu Benátská! dohromady zhruba 50 tisíc," upřesnil ředitel.

Vesec se díky rostoucí oblibě postupně zbavuje špatné nálepky, kterou získal kvůli problémům při výstavbě pro lyžařský šampionát. Liberecký magistrát za chyby v zakázkách dostal od antimonopolního úřadu milionovou pokutu, rozhodnutí ale zatím není pravomocné. Kritici poukazovali i na nevhodnost areálu k lyžování kvůli jeho nízké nadmořské výšce 400 metrů. Poslední zimy jim dávají za pravdu, ve Vesci se dalo lyžovat jen několik dnů v sezoně. 

Náklady na výstavbu areálu přesáhly 300 milionů korun, navenek toho ale moc v areálu po šampionátu nezůstalo. Hodně peněz totiž spolykalo vybudování zasněžovacího systému a další infrastruktury. K rozvoji areálu je proto potřeba vylepšit zázemí. Jsou zde sice bezplatné toalety i parkoviště pro 700 aut, nedostatečné jsou však prostory půjčovny sportovního a dalšího náčiní i možnosti občerstvení. "Zatím je tady jen formou bufetu," konstatovala předsedkyně představenstva SAJ Zuzana Kocumová.

Příjmy areálu se ročně pohybují kolem 1,2 milionu korun, což stačí na pokrytí běžných nákladů. Peníze na vylepšení zázemí se proto SAJ pokusí získat z příhraničních dotačních programů. Na získání dotací je závislý i další rozvoj areálu. Zatím se dělají drobnější věci. Tento týden budou moci návštěvníci například začít využívat ohniště s lavičkami v bývalém lomu. "Je to taková první vlaštovka piknikových služeb, které bychom rádi nabízeli," uvedl Svatoš.

Podle Kocumové zvažují vybudování kempu nebo napojení areálu na lesy kolem Císařského kamene a vytvoření singltrekových tras pro cyklisty. Cílem SAJ je rozšířit i možnosti sportování, například v průběhu srpna na stadionu přibudou fotbalové branky. "Další zamýšlenou aktivitou je fotbalgolf, jedná se o větší podobu minigolfu hranou s fotbalovým míčem," zmínil Svatoš. V areálu by časem mohly být i volejbalové hřiště nebo přírodní posilovací prvky.

Napsala ČTK

Štítky dotace, Jan Svatoš, SaJ a.s., Sportovní areál Ještěd a.s., Liberec, Zuzana Kocumová, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesecký areál vydělá na pokrytí provozních nákladů, v rozvoji mají pomoci dotace  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.