Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Podvodníci berou auta na fakturu a na Slovensku si na ně půjčují

Podvodníci vymysleli novou fintu, jak vydělat na fiktivní koupi auta. Od prodejce v České republice odeberou ojetý vůz na fakturu s delší splatností a následně ho použijí jako zástavu pro půjčku na jeho koupi, kterou si vezmou od věřitele na Slovensku. Vůz pak v Česku vrátí. Uvedli to zástupci AAA Auto, kteří se s podobným případem setkali.

Zástavy zapisují na Slovensku notáři, aniž by měli povinnost ověřovat, jestli dlužníkovi vůz skutečně patří. K zápisu zástavy jim stačí právě i jen nezaplacená faktura, prokazující možné budoucí vlastnictví. Když prodejce vozu v České republice začne urgovat splatnost faktury, vůz podvodníci vrátí, obchod stornují, ale prodejce o vzniklé zástavě neinformují. Podvedeným je zejména slovenský věřitel, který půjčil na neplatnou zástavu. Autobazar pak musí řešit složitý mezinárodní právní problém.

"Dle našich smluv se vůz stává majetkem zákazníka až v okamžiku zaplacení celé kupní ceny. Pokud tedy za vůz zákazník nezaplatil, nepatří mu a podle kupní smlouvy ho nemůže ani právoplatně zastavit. Po zjištění tohoto protiprávního jednání jsme problém řešili ve spolupráci se slovenským věřitelem a notářem, který zástavu zapsal. Zástava nakonec byla po souhlasu věřitele vymazána. Na podvod jsme upozornili slovenskou notářskou komoru a na Slovensku jsme podali trestní oznámení," uvedla generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

V Česku se ročně prodá přes 600.000 ojetých aut, z toho zhruba polovinu prodají soukromé osoby a polovinu prodejci, zejména autobazary.

Zdroj: ČTK

Štítky Slovensko, Česko, zástava, AURES Holdings a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci berou auta na fakturu a na Slovensku si na ně půjčují  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.