Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Radnice pátrá po signatářích Charty 77

Vedení Liberce vyhlásilo neobvyklé pátrání. Radnice by ráda zmapovala osudy lidí, kteří v letech 1977 – 1989 podepsali Chartu 77. Signatářů z Liberce by mělo být jen kolem dvaceti z celkového počtu bezmála 1900 občanů bývalého Československa, kteří dokument v průběhu normalizace stvrdili svým podpisem, a vystavili se tím stíhání.

„Nastal čas, abychom se k těmto svým spoluobčanům, z nichž mnozí už ani nežijí, nějak čestně postavili a zároveň abychom tak zejména současným mladým Liberečanům vhodným způsobem přiblížili jednu z temných kapitol dějin naší země a města,“ poznamenal náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Radnice chce proto Liberečanům připomenout všechny krajany, kteří Chartu 77 podepsali. O spolupráci už požádala i knihovnu Libri prohibity, která spravuje dokumenty Charty 77, ale neobejde se ani bez svědectví samotných chartistů. „Fondy Charty nejsou úplné, mnoho původních podpisů se nedochovalo, chybějí i adresy. Budu velmi rád, pokud se signatáři ozvou a svůj příběh nám svěří,“ řekl Langr.

Město také připravuje k letošnímu výročí 17. listopadu zajímavou aktivitu: jedna ze zastávek tramvajové dopravy – Rybníček v Tatranské ulici – totiž získá přídomek René Matoušek a další liberečtí signatáři Charty 77, aby tak „protistátní činy“ dvou desítek Liberečanů připomínala.

Štítky Charta 77, Liberec, Československo, Ivan Langr, Libri

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice pátrá po signatářích Charty 77  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.