Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Útoků na zdravotníky přibývá. Agresor napadl minulý týden sestřičku v liberecké nemocnici

Nelehkou práci mívají zaměstnanci Krajské nemocnice Liberec. V poslední době totiž přibývá fyzických útoků na ně. Ty leckdy končí poraněním zdravotníků. „Poslední takový případ jsme zaznamenali minulý týden v pátek, kdy opilý muž na traumatologickém příjmu napadl sestřičku. Bil ji pěstí do obličeje. Před dalšími ranami ji zachránil lékař a přivolaná policie,“ popsal vedoucí zdravotní bratr na traumatologii Jakub Kopecký.

Napadená zdravotnice po vyšetření zůstává stále v pracovní neschopnosti. „Za poslední rok je to už třetí takový případ. Někteří útočníci jsou opilí, jiní jsou agresivní i bez alkoholu. Útoky, kdy do nás pacienti jen strkají nebo nám sprostě nadávají, už na ambulanci ani nepočítáme,“ doplnil Jakub Kopecký.

Výjimkou nejsou pacienti, kterým na traumatologii zachrání život a oni personál při odchodu namísto poděkování raději napadají a uráží je. „Za posledních deset let jsme měli zhruba 15 případů vážných napadení sester na traumatologii. Lidé se chovají k těm, kteří jim zachránili život, neuctivě. Vulgárně jim nadávají a ještě jim ubližují nebo jim vyhrožují,“ potvrdil lékařský ředitel a přednosta traumacentra Richard Lukáš tím, že takových případů evidují na lůžkovém oddělení několik týdně.

Se slovními i fyzickými útoky se setkávají také posádky zdravotnické záchranné služby. „Nedá se říct, že by útoků výrazně přibývalo. Je to spíše nárazové. Například v červenci jsme se setkali s dvěma útoky na naše posádky,“ řekl mluvčí krajské záchranky Lenka Moravcová.

V jednom případě zaútočil na řidiče sanitky podnapilý pacient, v druhém případě skončilo u slovního napadání, kdy agresora strhl zpět zbytek osazenstva. „Právě slovní útoky jsou celkem časté,“ uzavřela mluvčí.

Podobnou zkušenost mají zdravotníci také v neurocentru. „Vloni jsme měli dva případy pacientů s poraněným mozkem, kteří k nám byli přijati po napadení v opilosti. Nedodržovali režim, odcházeli z oddělení, napadali personál slovně i fyzicky. Jeden z nich dokonce ohrožoval personál i spolupacienty kapesním nožem a lahví od vypitého piva. Další vyhazoval vybavení pokoje z okna,“ zmínila vrchní sestra neurocentra Milena Dudová s tím, že pro sloužící personál je velice náročné situaci zvládnout. „Takovou událost zdravotníci dost dlouho prožívají a mají obavy z dalšího útoku,“ dodala vrchní sestra neurocentra.

Štítky zdravotnický pracovník, Krajská nemocnice Liberec, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Útoků na zdravotníky přibývá. Agresor napadl minulý týden sestřičku v liberecké nemocnici  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.