Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kuchaři ze školních kuchyní se v Liberci učili vařit jinak

 
čtvrtek, 20. srpna 2015, 17:41

Zhruba 40 kuchařů ze školních jídelen a sociálních ústavů se ve čtvrtek v Liberci učilo vařit jinak. Pod vedením hlavního šéfkuchaře sítě restaurací Potrefená husa Jana Heřmánka se učili používat v jídelníčku téměř zapomenuté suroviny, jako jsou třeba jáhly, nebo takové, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem, jako jsou ryby, luštěniny či špenát.

Bezplatný kurz připravil Liberecký kraj. Zájem byl obrovský, na mnohé se ani nedostalo, řekla krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj).

"Na kurz ale dnes přišla i řada těch, které jsme museli z kapacitních důvodů odmítnout, vše pozorně sledovali, dělali si poznámky a ochutnávali," řekla Alena Losová. I proto chce kraj kurz zopakovat. "Rádi bychom zorganizovali další kurzy v České Lípě nebo v Turnově, bude to ale zřejmě až na jaře," poznamenala Losová, která si sama vaření vyzkoušela. "Hodně mě překvapily jáhly zapečené s rybou, pestem a čedarem, ryba v tom vůbec nebyla cítit," dodala. 

Kuchařky vařily pod vedením šéfkuchaře Heřmánka, který je přesvědčen o tom, že jakákoliv surovina se dá připravit tak, aby to chutnalo. "Je pravda, že co člověk, to názor a chuť. Já osobně mám problém s dršťkovou polévkou, je to pokrm, který sním, ale trošku se sebezapřením," přiznal. Je ale podle něj z praxe dokázáno, že člověk musí jídlo ochutnat alespoň třikrát, aby si na něj mohl udělat názor. "Proto radíme kuchařkám ve školním stravování, pokud dají nový pokrm a není zrovna v ten den moc oblíbený, tak vytrvejte, zkuste to dvakrát třikrát a teprve potom dělejme závěry," dodal Jan Heřmánek.

Podle Heřmánka vaří leckterá školní kuchyně lépe než mnohé restaurace. Kontroly České školní inspekce v minulém školním roce ale odhalily, že některé školní jídelny stále nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb a naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Podle nutriční terapeutky Olgy Hudcové se také často víc solí, než je nutné. Situace se ale zlepšuje.

Třeba město Liberec se zdravému stravování ve školních jídelnách věnuje už druhé volební období. Letos připravil magistrát workshop o zdravém stravování a radnice se zaměřila i na nápojové a jídelní automaty.

Školy, ale i sociální ústavy v kraji se také stále častěji vybavují moderními technologiemi, jako jsou konvektomaty. Ty kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby a umožňují šetrnější a zdravější přípravu jídel pro malé strávníky. Třeba v Jablonci letos přes prázdniny dostalo nové konvektomaty pět škol, a dovybavují se jimi i školy liberecké. I na dnešním kurzu měli účastníci možnost se naučit využít toho, co takové moderní přístroje umí.

Napsala ČTK

 


 

Kam dál?

Až ve 40 procentech smrtelných dopravních nehod sehrává svou roli...

čtvrtek, 20. srpna 2015, 08:09

Agresivita na silnicích je častějším fenoménem, než se všeobecně soudí. Nejedná se jen o náš ryze národní problém. Polovina...

Útoků na zdravotníky přibývá. Agresor napadl minulý týden sestřičku v...

středa, 19. srpna 2015, 14:00

Nelehkou práci mívají zaměstnanci Krajské nemocnice Liberec. V poslední době totiž přibývá fyzických útoků na ně. Ty leckdy končí...

Pašování cigaret a tabáku je stále v kurzu. V kufru Octavie našli...

úterý, 18. srpna 2015, 17:01

Myslíte, že se do Česka pašují z Polska pouze léky sloužící k výrobě drog? Jste na omylu. Aktuální zůstává i nelegální dovážení...

Lesy ve vlastnictví měst jsou ziskové, žádné závratné částky ale...

neděle, 16. srpna 2015, 10:56

Lesy ve vlastnictví měst v Libereckém kraji jsou ziskové, není to ale jejich hlavní prioritou. Za důležitou považují města i...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Do roku 2025 má u dálniční policie přibýt 750 služebních míst

Do roku 2025 by mělo v dálničních odděleních Policie ČR přibýt 750 služebních míst. Počítá s tím návrh rozvoje dálničních oddělení, který připravilo ministerstvo vnitra. Během příštího roku by mělo přibýt 231 služebních míst na stávající oddělení a dalších 34 pro postupné obsazení nových oddělení Droužkovice, Borek a Napajedla. Nyní je u dálniční policie 591 obsazených systemizovaných služebních míst.

Před 55 lety byla vynalezena populární remoska

Její obsluha i údržba je jednoduchá, spotřeba energie nízká a životnost dlouhá. Remoska je malá přenosná elektrická pečící mísa či pánev, která vaří, peče, smaží, dusí i opéká a připravit se v ní dá téměř cokoli. Remoska je českým vynálezem, její ochranná známka byla zapsána 21. července 1964. A i když s existencí měla už párkrát na kahánku, hospodyňky na ni dodnes nedají dopustit.

Kaspersky: Falešná aplikace FaceApp šíří nevyžádanou reklamu

Na internetu se objevila falešná aplikace, která se vydává za populární nástroj pro úpravu fotografií FaceApp. Mobilní zařízení uživatelů infikuje programem pro nevyžádanou reklamu MobiDash. Uvedla to antivirová firma Kaspersky Lab. Aplikace FaceApp od ruských vývojářů Wireless Lab se stala v posledních týdnech hitem. Pomocí nástrojů umělé inteligence dokáže vyfotografovanou osobu nechat zestárnout, omládnout, nebo dokonce změnit pohlaví. V souvislosti s ní se ale objevilo i varování před narušením soukromí, protože aplikace posílá fotografie k úpravě na servery mimo zařízení uživatele.