Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kuchaři ze školních kuchyní se v Liberci učili vařit jinak

 
čtvrtek, 20. srpna 2015, 17:41

Zhruba 40 kuchařů ze školních jídelen a sociálních ústavů se ve čtvrtek v Liberci učilo vařit jinak. Pod vedením hlavního šéfkuchaře sítě restaurací Potrefená husa Jana Heřmánka se učili používat v jídelníčku téměř zapomenuté suroviny, jako jsou třeba jáhly, nebo takové, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem, jako jsou ryby, luštěniny či špenát.

Bezplatný kurz připravil Liberecký kraj. Zájem byl obrovský, na mnohé se ani nedostalo, řekla krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj).

"Na kurz ale dnes přišla i řada těch, které jsme museli z kapacitních důvodů odmítnout, vše pozorně sledovali, dělali si poznámky a ochutnávali," řekla Alena Losová. I proto chce kraj kurz zopakovat. "Rádi bychom zorganizovali další kurzy v České Lípě nebo v Turnově, bude to ale zřejmě až na jaře," poznamenala Losová, která si sama vaření vyzkoušela. "Hodně mě překvapily jáhly zapečené s rybou, pestem a čedarem, ryba v tom vůbec nebyla cítit," dodala. 

Kuchařky vařily pod vedením šéfkuchaře Heřmánka, který je přesvědčen o tom, že jakákoliv surovina se dá připravit tak, aby to chutnalo. "Je pravda, že co člověk, to názor a chuť. Já osobně mám problém s dršťkovou polévkou, je to pokrm, který sním, ale trošku se sebezapřením," přiznal. Je ale podle něj z praxe dokázáno, že člověk musí jídlo ochutnat alespoň třikrát, aby si na něj mohl udělat názor. "Proto radíme kuchařkám ve školním stravování, pokud dají nový pokrm a není zrovna v ten den moc oblíbený, tak vytrvejte, zkuste to dvakrát třikrát a teprve potom dělejme závěry," dodal Jan Heřmánek.

Podle Heřmánka vaří leckterá školní kuchyně lépe než mnohé restaurace. Kontroly České školní inspekce v minulém školním roce ale odhalily, že některé školní jídelny stále nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb a naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Podle nutriční terapeutky Olgy Hudcové se také často víc solí, než je nutné. Situace se ale zlepšuje.

Třeba město Liberec se zdravému stravování ve školních jídelnách věnuje už druhé volební období. Letos připravil magistrát workshop o zdravém stravování a radnice se zaměřila i na nápojové a jídelní automaty.

Školy, ale i sociální ústavy v kraji se také stále častěji vybavují moderními technologiemi, jako jsou konvektomaty. Ty kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby a umožňují šetrnější a zdravější přípravu jídel pro malé strávníky. Třeba v Jablonci letos přes prázdniny dostalo nové konvektomaty pět škol, a dovybavují se jimi i školy liberecké. I na dnešním kurzu měli účastníci možnost se naučit využít toho, co takové moderní přístroje umí.

Napsala ČTK

 


 

Kam dál?

Až ve 40 procentech smrtelných dopravních nehod sehrává svou roli...

čtvrtek, 20. srpna 2015, 08:09

Agresivita na silnicích je častějším fenoménem, než se všeobecně soudí. Nejedná se jen o náš ryze národní problém. Polovina...

Útoků na zdravotníky přibývá. Agresor napadl minulý týden sestřičku v...

středa, 19. srpna 2015, 14:00

Nelehkou práci mívají zaměstnanci Krajské nemocnice Liberec. V poslední době totiž přibývá fyzických útoků na ně. Ty leckdy končí...

Pašování cigaret a tabáku je stále v kurzu. V kufru Octavie našli...

úterý, 18. srpna 2015, 17:01

Myslíte, že se do Česka pašují z Polska pouze léky sloužící k výrobě drog? Jste na omylu. Aktuální zůstává i nelegální dovážení...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Podle studií je na internetu závislá polovina mladých

Některé studie uvádějí, že na internetu je závislá až polovina teenagerů. Na sociálních sítích jsou závislí i dospělí. V tiskové zprávě o tom informovala Česká koalice proti tabáku, která provozuje bezplatnou Národní linku pro odvykání. Novou společenskou hrozbou se podle odborníků stávají netolismus, tedy potřeba neustálého připojení k internetu, a závislost na hraní her.

ČSSD zrušila licenci většině místních organizací v Ostravě

Většina ostravských místních organizací přišla o licenci. Rozhodlo o tom dnes předsednictvo strany, řekl novinářům ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Návrh na zrušení 17 z 26 organizací v Ostravě předložila moravskoslezská ČSSD, zdůvodnila ho špatným výsledkem strany v posledních komunálních volbách a obavou, že mají mezi členy takzvané černé duše. Ostravská ČSSD tvrzení označila za účelová, její předsedkyně Jana Vajdíková řekla, že většina z 293 dotčených členů do jiných organizací jít nechce, a strana tak zřejmě ve městě ztratí většinu členů.

TÉMA: Mafie se od 1989 posunuly od krádeží aut k ekonomické kriminalitě

Organizovaný zločin v České republice se za posledních 30 let posunul od krádeží aut, prostituce a drog k ekonomické trestné činnosti. Mafie se nyní vedle tradiční kriminality zabývají zejména praním špinavých peněz, daňovými podvody, zneužíváním dotací, zakládáním fiktivních firem či manipulacím s tendry, řekl ředitel Institutu pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP) Miroslav Scheinost. K ruským a ukrajinským skupinám, které v ČR působí podle institutu v podstatě již od sametové revoluce, přibyly záhy české a po roce 2000 i albánské a vietnamské gangy.