Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kuchaři ze školních kuchyní se v Liberci učili vařit jinak

 
čtvrtek, 20. srpna 2015, 17:41

Zhruba 40 kuchařů ze školních jídelen a sociálních ústavů se ve čtvrtek v Liberci učilo vařit jinak. Pod vedením hlavního šéfkuchaře sítě restaurací Potrefená husa Jana Heřmánka se učili používat v jídelníčku téměř zapomenuté suroviny, jako jsou třeba jáhly, nebo takové, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem, jako jsou ryby, luštěniny či špenát.

Bezplatný kurz připravil Liberecký kraj. Zájem byl obrovský, na mnohé se ani nedostalo, řekla krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj).

"Na kurz ale dnes přišla i řada těch, které jsme museli z kapacitních důvodů odmítnout, vše pozorně sledovali, dělali si poznámky a ochutnávali," řekla Alena Losová. I proto chce kraj kurz zopakovat. "Rádi bychom zorganizovali další kurzy v České Lípě nebo v Turnově, bude to ale zřejmě až na jaře," poznamenala Losová, která si sama vaření vyzkoušela. "Hodně mě překvapily jáhly zapečené s rybou, pestem a čedarem, ryba v tom vůbec nebyla cítit," dodala. 

Kuchařky vařily pod vedením šéfkuchaře Heřmánka, který je přesvědčen o tom, že jakákoliv surovina se dá připravit tak, aby to chutnalo. "Je pravda, že co člověk, to názor a chuť. Já osobně mám problém s dršťkovou polévkou, je to pokrm, který sním, ale trošku se sebezapřením," přiznal. Je ale podle něj z praxe dokázáno, že člověk musí jídlo ochutnat alespoň třikrát, aby si na něj mohl udělat názor. "Proto radíme kuchařkám ve školním stravování, pokud dají nový pokrm a není zrovna v ten den moc oblíbený, tak vytrvejte, zkuste to dvakrát třikrát a teprve potom dělejme závěry," dodal Jan Heřmánek.

Podle Heřmánka vaří leckterá školní kuchyně lépe než mnohé restaurace. Kontroly České školní inspekce v minulém školním roce ale odhalily, že některé školní jídelny stále nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb a naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Podle nutriční terapeutky Olgy Hudcové se také často víc solí, než je nutné. Situace se ale zlepšuje.

Třeba město Liberec se zdravému stravování ve školních jídelnách věnuje už druhé volební období. Letos připravil magistrát workshop o zdravém stravování a radnice se zaměřila i na nápojové a jídelní automaty.

Školy, ale i sociální ústavy v kraji se také stále častěji vybavují moderními technologiemi, jako jsou konvektomaty. Ty kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby a umožňují šetrnější a zdravější přípravu jídel pro malé strávníky. Třeba v Jablonci letos přes prázdniny dostalo nové konvektomaty pět škol, a dovybavují se jimi i školy liberecké. I na dnešním kurzu měli účastníci možnost se naučit využít toho, co takové moderní přístroje umí.

Napsala ČTK

 


 

Kam dál?

Oslavy Ještědu letos rozšíří ke konečné tramvaje v Hanychově

čtvrtek, 4. září 2014, 15:54

Letošní ročník oslav Ještědu bude více zaměřen na rodiny s dětmi, mottem akce je den plný klaunů. Program se navíc rozšíří až k...

Do Hanychova nepojedou tramvaje. Na týden je nahradí autobusy

pondělí, 7. října 2013, 15:38

Liberečáci, opět se připravte na tramvajovou výluku. Od nadcházející soboty do neděle 20. října se nedostanete tramvají do...

Starostka Višňové: Voda opadla, teď budeme řešit komáry

středa, 26. června 2013, 11:25

Zatímco hladiny řek v noci z úterý na středu začaly klesat, starostové obcí řeší další problémy spojené s povodněmi, které...

Vraťte se do historie Ještědu. Slaví už 40 let

pondělí, 24. června 2013, 07:00

Výstavu, která vám umožní nahlédnout do historie horského hotelu a vysílače na Ještědu, přichystali v Severočeském muzeu v...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • FOTO: U Dětřichova vyhasl život řidiče,...

  • Kdosi vyhodil na ulici novopečenou psí...

  • VIDEO: U Raspenavy hoří několik hektarů...

  • VIDEO: Řidič couval desítky metrů na...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Jak jsou na tom zimní pneumatiky? Propadly ty nejlevnější

Chladné dny mohou přijít velmi rychle, a s nimi i povinnost zimního obutí aut. Zákon stanoví, že pokud mají zimní pneumatiky vzorek nižší než 4 mm, je třeba pořídit nové. Podle doporučení výrobců byste měli měnit pneumatiky po čtyřech až šesti letech užívání. Spolehlivým rádcem při výběru kvalitních gum je časopis dTest, který ve spolupráci s německým autoklubem ADAC přinesl výsledky nového testu zimních pneumatik o průměru ráfku 14 a 16 palců. Závěr je jednoznačný – šetřit se nevyplácí.

Češi zachraňují helikoptérou slona v Indonésii, armáda asistuje

Česká nezisková organizace na záchranu pralesů a zvířat, spolek Prales dětem, se vrhla do akce, která je v historii Indonésie nevídaná. Spolek se ve spolupráci se šesti indonéskými organizacemi a armádou rozhodl přesunout kriticky ohroženého slona sumaterského uvízlého na palmové plantáži do třicet kilometrů vzdálené pralesní státní rezervace. Jak? Helikoptérou. Proč? Hrozí mu smrt rukou místních.

Babí léto končí, přichází ochlazení. Příští týden může sněžit

Nezvykle teplý říjen bez srážek je u konce, v příštích dnech se začne ochlazovat a přijdou i tolik očekávané srážky. Kvůli nízkým teplotám by pak v příštím týdnu mohlo dorazit i sněžení.