Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ve Vratislavicích si připomenou 140. výročí narození Porscheho

Ve Vratislavicích si v září připomenou 140. výročí narození slavného automobilového konstruktéra a rodáka Ferdinanda Porscheho. Porsche Classic Club ČR pořádá při té příležitosti čtyřdenní setkání sportovních automobilů slavné značky, na kterém se očekává kolem 150 vozů nejen z České republiky, Slovenska, Německa a Rakouska.

"Už jsme tu měli hosty i z USA a Japonska," řekl dnes prezident klubu Milan Bumba. Sraz vozů Porsche se uskuteční už podvaadvacáté. "Účastníci této akce se zde setkají jak se starými modely Porsche 356, tak i s téměř zánovními Porsche 911, s civilními verzemi ale i sportovně upravenými Porsche, a dokonce i se speciálními závodními vozy této značky, které se ve Sportovním areálu Vesec předvedou i v jízdě," upřesnil Bumba.

Setkání odstartuje ve čtvrtek 3. září vzpomínkou na vratislavickém hřbitově. "Tam položíme květiny na rodinnou hrobku Porscheho rodičů a sourozenců, samotný Ferdinand Porsche je pohřben v rodinné hrobce v rakouském Zell am See," řekl Bumba. O den později se uskuteční vernisáž PORSCHE ART ve vratislavickém domě kultury. V sobotu setkání pokračuje ve Sportovním areálu Vesec výstavou automobilů, burzou náhradních dílů, na programu jsou i spanilé jízdy po kraji. V neděli se vozy sjedou před libereckou radnici, kde pak celé setkání ukončí.

Porsche Classic Club ČR, který setkání majitelů a příznivců této značky pořádá, zorganizoval první sraz v roce 1985. "Tehdy to bylo bráno jako nepovolená propagace "západu", a tak to nesmělo být v žádném případě ve Vratislavicích nad Nisou," poznamenal Bumba. Setkání se proto uskutečnilo téměř v utajení až v malé obci Žíreč u Dvora Králové nad Labem. Tehdy se sjelo jen sedm vozů, ale byla tím založena tradice, která přetrvala dodnes. Ve Vratislavicích se setkání pořádají teprve od roku 2000, a počet účastníků postupně roste.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Porsche, Česko, Ferdinand Porsche, Německo, Rakousko, Slovensko, USA, Japonsko, Porsche 356

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vratislavicích si připomenou 140. výročí narození Porscheho  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.