Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Střevní problémy trápí na Novoborsku už stovky lidí. Po školkách zavřela také knihovna

V Novém Boru na Českolipsku zůstaly dnes kvůli šířícímu se infekčnímu onemocnění uzavřené všechny mateřské školy, až do konce týdne zůstane uzavřena také městská knihovna. Zrušeno bylo i plánované jednání zastupitelstva, které se mělo uskutečnit ve středu. Opatření má zabránit dalšímu šíření průjmových onemocnění ve městě.

Laboratorní testy u nemocných prokázaly takzvané noroviry, které způsobují průjmy a zvracení a jsou extrémně infekční. V Novém Boru a nedaleké Okrouhlé na Českolipsku už podle odhadů onemocněly stovky lidí.

Většina nemocných se snaží nemoc zvládnout vlastními silami a často nevyhledali ani lékaře. "Českolipská nemocnice od čtvrtka do nedělního dopoledne přijala asi deset pacientů, takže z našeho pohledu žádné dramatické číslo. Ambulantně jsme jich ošetřili asi trojnásobek. Od nedělního rána už jsme žádného nového pacienta nepřijali," řekl lékařský ředitel nemocnice Radek Havlas. Šlo podle něj o případy, které nebylo možné běžnými ambulantními prostředky zvládnout. "Nemáme tu žádného pacienta, který by byl tímto způsobem ohrožen na životě," dodal.

Přítomnost norovirů, které prokázaly testy u nemocných, může podle hygieniků souviset s fekálním znečištěním pitné vody. To odhalily laboratorní testy v části vodovodní sítě v Novém Boru a také u jednoho vodojemu v Okrouhlé. Tuto hypotézu podle nich ale zatím nelze definitivně potvrdit. Voda podle laboratorních testů obsahuje bakterie Escherichia coli a koliformní bakterie, které způsobují průjmová onemocnění a mohou vážně ohrozit zdraví. Zda jsou tam i noroviry ukážou až další testy.

"V Česku je jediná laboratoř, která může noroviry ve vodě odhalit, v Brně. Právě tam dnes odesíláme naše nasbírané vzorky. Doufám, že do konce týdne bychom mohli být moudřejší," řekla ředitelka Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová. Hygienici pokračují ve sběru vzorků od nemocných a také připravují dotazník, který by měl mezi nemocnými i zdravými situaci v Novém Boru zmapovat. Teprve na základě podrobné analýzy bude podle Prattingerové možné říct, zda spolu opravdu znečištění vody a nákaza souvisejí.

V části Nového Boru a nedaleké Okrouhlé stále platí zákaz používání vody z vodovodu jako pitné. Nejen k pití, ale také k čištění zubů, mytí ovoce a zeleniny, by podle hygieniků měli lidé v postižených oblastech používat vodu z cisteren nebo balenou. Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) zajistily pro postižené domácnosti náhradní zásobování pitnou vodou cisternami. "Nově se nám podařilo dohodnout zásobování cisternami také pro obyvatele Skalické ulice," řekl starosta Jaromír Dvořák. I když je podle něj zásobována od jinud, lidé vodě z veřejného vodu nevěří a žádali zásobování cisternami. "Kvůli znečištění vody jsme už podali trestní oznámení na neznámého pachatele pro obecné ohrožení," dodal novoborský starosta.

Zdroj: ČTK

Štítky Nový Bor, nemoc, okres Česká Lípa, pacient, znečištění, Jaromír Dvořák, Severočeské vodovody a kanalizace, Krajská hygienická stanice, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střevní problémy trápí na Novoborsku už stovky lidí. Po školkách zavřela také knihovna  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.