Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Jizerkách při kroužkování poprvé chytili kulíška, nejmenší sovu Evropy

Při kroužkování opeřenců na Jizerce v Jizerských horách se ornitologům poprvé podařilo chytit do sítě kulíška nejmenšího, což je nejmenší sova Evropy. Týdenní akce se v polovině září koná na Jizerce každoročně od roku 2004, ornitologové při ní okroužkují až 1200 ptáků.

"V začátcích našich akcí se tady kulíškové neobjevovali, v posledních letech je tady slýcháváme a letos se nám podařilo konečně jednoho i chytit," uvedl ornitolog ze Severočeského muzea v Liberci Martin Pudil. Nejmenší evropská sova obývá jehličnaté lesy v horských oblastech, v Česku se vyskytuje třeba na Šumavě nebo Beskydech.

Do sítí na Jizerce se letos poprvé také zachytil minařík dlouhoocasý. "Není to sice vzácný pták, žije ale spíše v nížinách," uvedl Pudil. "Chytili jsme také dva sýce rousné, což také není obvyklé, nebo datla. Ten se do sítí chytá jen vzácně," dodal.

Ornitologové budou na Jizerce do pátku, počet okroužkovaných ptáků bude záviset hlavně na počasí. Zatím jich mají asi 400 od zhruba 20 druhů. "Za týden míváme i 1000 až 1200 ptáků. Před dvěma lety, když pršelo, tak jen 400," uvedl Pudil. Kromě deště vadí při kroužkování i silný vítr. "Jak se sítě houpou a vlní, tak je ptáci vidí," vysvětlil.

Opeřence se k sítím, které mají na délku až 12 metrů a na výšku 2,5 metru, snaží ornitologové přivábit za pomoci zvukových nahrávek. "Nejběžnější jsou tady králíček obecný a ohnivý, sýkora úhelníček, pěvuška modrá, červenka obecná, linduška luční, budníčky. Hlavně tedy ptáci, kterým vyhovují smrkové lesy," řekl Pudil. Týdenní akci dělají ornitologové záměrně v polovině září, sledují při ní migraci ptáků. V minulých letech se na Jizerce chytila dokonce linduška rudokrká, která obvykle žije v tundře. V Jizerských horách se nevyskytuje, může se tam ale zastavit při podzimním nebo jarním tahu.

Zdroj: ČTK

Štítky Jizerské hory, ptáci, kroužkování ptáků, Evropa, Severočeské muzeum v Liberci, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jizerkách při kroužkování poprvé chytili kulíška, nejmenší sovu Evropy  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.