Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V předvečer svátku svatého Mikuláše dostanou děti nadílku

V předvečer svátku svatého Mikuláše projde dnes ulicemi měst a obcí Mikuláš v doprovodu čertů a andělů. Hodné děti dostanou od svatého muže dárky a pamlsky, těm zlobivým hrozí, že skončí v pytli některého z pekelných rarachů.

Svátek, který má kořeny už ve středověku, oslaví lidé v centrech měst. Tradice takzvaných mikulášských nadílek je rozšířena po celém světě. Mikuláš - proslulý ochránce víry před pohanstvím, zachránce nespravedlivě obviněných a patron mnoha profesí a řemesel - patří k nejuctívanějším svatým v celém křesťanství. V Česku přežil i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány. Neohrozil ho ani obtloustlý americký kolega v červeném kožíšku - Santa Klaus, který je pro Čechy spíše obchodním symbolem Vánoc.

Na venkově se kdysi do mikulášského průvodu řadili i kominíci, husaři, mouřenín či bába s nůší a další postavy, spojené spíše s masopustním veselím.

I před libereckou radnici v sobotu slavnostně přijede Mikuláš. Na náměstí se objeví dnes v 16:00.

V neděli proběhne v obřadní síni radnice druhý adventní koncert pro seniory, který začíná hodinu a půl po poledni. V pět večer na podiu před radnicí zahraje Jarret a poté přijde na řadu zapálení druhé adventní svíce.

Štítky svatý Mikuláš, svátek, Česko, radnice, Santa Claus, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V předvečer svátku svatého Mikuláše dostanou děti nadílku  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.