Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Příběhy domů: Zauhlovačku stavěli váleční zajatci. Teď je technickou památkou

V posledních dnech se o ní hodně mluví. Těsně před Vánoci se stala technickou památkou a vzniknout v ní má výtvarný ateliér s řemeslnými dílnami. Navíc tvoří dominantu Vratislavic. Ano, jde o starou, roky nevyužívanou zauhlovací věž, která se tak dočká nového využití.

Stavba z let 1916 až 1919 stojí v areálu někdejší továrny na koberce Ignatz Gintzkey, což je dnešní Intex. Vzhledem k tomu, že byla vybudována v době první světové války, na výstavbě pracovali italští váleční zajatci.

Šedesátimetrová věž má tři nadzemní podlaží a vyhlídkovou terasu. Architektem zauhlovací věže je Leopold Bauer, autor například Priessnitzova sanatoria v Jeseníku a řady staveb ve Slezsku nebo návrhu rakouské národní banky, podle nějž se sice mělo stavět, nakonec se ale využila pouze část projektu.

Přečtěte si o dalších zajímavých domech v Liberci

Ale zpět do současnosti. 17. prosince se věž stala kulturní technickou památkou, a to včetně kotelny a mostu přes Nisu. A po dlouhých letech, kdy byla opuštěná, se do ní má vrátit život. Rodí se totiž projekt Zauhlovačka, díky kterému ve věži vznikne výtvarný ateliér.

Už příští víkend se navíc ve věži chystá velký úklid. Zájemci, kteří si tak chtějí věž i výhled z ní vychutnat, budou muset přiložit ruku k dílu. Zájemci o účast na akci Úklid Zauhlovačky se musí přihlásit na email avantgart@email.cz.

Autoři | Foto Miroslav Prousek

Štítky technická památka, Vánoce, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, dům, první světová válka, válečný zajatec, Leopold Bauer, Slezsko, Jeseník, Liberec, ateliér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběhy domů: Zauhlovačku stavěli váleční zajatci. Teď je technickou památkou  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.