Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

PRŮZKUM: Manželství přispívá zdraví, jiné je to ale u rodičů a bezdětných

Lidé žijící v manželství jsou obvykle zdravější a životě spokojenější než ostatní, rozdíly mezi rodiči a bezdětnými tak jednoznačné nejsou. To, nakolik jsou rodiče spokojeni, souvisí s počtem dětí, jejich věkem, ale i rodinným stavem rodiče. Podle nového výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR se ženatí muži a vdané ženy v současnosti dožívají téměř o deset let déle než lidé svobodní, konzumují i méně alkoholu a trpí méně často depresemi, řekla vedoucí výzkumu Dana Hamplová ze Sociologického ústavu.

Menší rozdíly ale výzkum zaznamenal mezi lidmi s dětmi a bezdětnými. "Děti na jednu stranu dávají člověku smysl života a nechtěná bezdětnost je značnou psychickou zátěží, ale řada rodičů čelí vyčerpání a většímu stresu," řekla. Otázkou podle Hamplové je, nakolik jednotlivé stránky převáží. Obecně nejméně spokojené a více nemocné jsou matky samoživitelky. Jediné, v čem mají lidé žijící v manželství horší výsledky, je nadváha.

Mezinárodní výzkum se zabýval otázkami mezi rodinným stavem a životní spokojeností. Uskutečnil se ve 40 zemích světa, sociologové v ČR vycházeli i z úmrtnostních statistik. V každé zemi se zapojilo zhruba dva tisíce lidí.

"Rozdíly mezi muži bezdětnými a ženatými s partnerkou v podstatě nejsou. U žen se zdá, že matky se cítí o něco lépe než bezdětné. Je je třeba říct, že rozdíly jsou mezi tím, kolik mají dětí a jejich věk," uvedla Hamplová.

Na začátku 60. let prodlužovalo manželství život o zhruba tři roky, v 90. letech ale měli ženatí muži naději, že se dožijí o více než devět let než svobodní. Od té doby podle Hamplové ale rozdíly v dožitém věku stagnují a rozhodně se dále neprohlubují. Důvody delšího života prý spočívají především v sociální a emoční opoře a finanční solidaritě, která mezi párově žijícími jedinci funguje.

Nejvýraznějším rozdílem mezi muži a ženami, které průzkum financovaný Grantovou agenturou ČR ukázal, nejsou ve způsobu stravování nebo sportu, ale ve spotřebě alkoholu. Pouze čtvrtina mužů uvedla, že nikdy nevypije více než čtyři alkoholické nápoje za den, zatímco u žen tak odpověděly téměř dvě třetiny.

Naopak několikrát za týden pije deset procent mužů a jen dvě procenta žen. "Data nám také ukázala, že bezdětné ženy pijí více než matky, překvapivě ale největší spotřebu alkoholu ukázala u mužů, kteří žijí v nesezdaném páru. Zarazilo nás to, ale ukázalo se, že to je platné i v jiných zemích," poznamenala socioložka. Samoživitelky častěji trpí depresemi, jsou méně spokojeny se životem. "Jsou skupinou, která je nejvíce vystresovaná a má nejmenší kvalitu života," dodala.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky výzkum, manželství, alkohol, Akademie věd České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Manželství přispívá zdraví, jiné je to ale u rodičů a bezdětných  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.