Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve věku 85 let dnes zemřel výtvarník, kreslíř Adolf Born

V Praze dnes ráno zemřel známý výtvarník Adolf Born. Bylo mu 85 let. Kreslíř oblíbený díky svým typickým postavičkám plných humoru a groteskního pohledu na svět zesnul ve svém domě mezi nejbližšími členy rodiny. Born byl například spolutvůrcem legendárního Macha a Šebestové, ilustrátorem více než 250 knih a autorem nezaměnitelných grafických listů.

Ve světě filmu je Born známý také seriálem Žofka a spol. či animovaným filmem Robinson Crusoe, námořník z Yorku. V kresbě, leptu a litografii vypracoval nezaměnitelný výtvarný projev vycházející z humorného a groteskního pojetí světa. Born byl také autor divadelních scén a kostýmů.

Za svou tvorbu získal mnoho cen doma i v zahraničí. V 60. a 70. let byl známý zejména jako karikaturista, teprve později se soustředil na ilustraci. Od roku 1960 byla jeho díla vystavena po celém světě a získal za ně mnoho cen, například roku 1974 byl na světové výstavě v Montrealu jmenován karikaturistou roku. Později dostal francouzský Řád mění a literatury. V roce 2013 získal na festivalu Anifilm cenu za celoživotní přínos animovanému filmu.

K ilustracím, které Borna proslavily, ho před desítkami let přivedl právě zmíněný námořník Robinson Crusoe. "Když jsem dostal tuhle knížku ve svých 12 letech, tak jsem věděl, že bych k nim chtěl dělat obrázky. A to se mi splnilo, ilustroval jsem je a ještě jsem pak dělal se Stanislavem Látalem celovečerní loutkový film. Byl to splněný klukovský sen, je to bezvadný, že se to někdy podaří," řekl Born před rokem, když slavil 85. narozeniny.

Autoři | Foto Wikipedia

Štítky Adolf Born, Praha, Mach a Šebestová, animovaný film, Robinson Crusoe, Světová výstava, York, Stanislav Látal, kniha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve věku 85 let dnes zemřel výtvarník, kreslíř Adolf Born  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.