Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nejvyšší kontrolní úřad: Státní fond kinematografie rozděluje podporu neprůhledně

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v poslední publikované kontrolní zprávě žene vodu na mlýn kritikům podpory české kinematografie ze státního rozpočtu. Upozorňuje totiž na netransparentní rozdělování finančních prostředků Státního fondu kinematografie (SFK), který ze 70 % na svou činnost čerpá zdroje ze státního rozpočtu – tedy od nás, daňových poplatníků.

Kontrola se zaměřila na období 2013 až 2015 (s ohledem na věcné hledisko na vybrané předcházející i nacházející období) a prověřila hospodaření s majetkem a transakce v celkovém rozsahu 4,698 mld. Kč. Nejde přitom o žádné marginální pochybení – kontroloři NKÚ upozorňují na rozhodování bez dlouhodobé koncepce, nejasné cíle instituce, netransparentní přidělování dotací nebo chybějící kontrolu Dozorčího výboru SFK.

NKÚ například upozorňuje, že mezi lety 2013 až 2015 podpořil SFK 169 žádostí o dotaci v oblasti českých kinematografických děl celkem 320 miliony Kč. Hodnocení těchto projektů bylo prováděno členy Rady SFK anonymně a pouze přidělením bodů na škále 0-100, bez zdůvodňování nebo důkladné analýzy, neboť SFK zatím manuály pro hodnocení projektů nevyhotovil. Zpráva NKÚ konstatuje, že se u některých projektů objevily významné rozdíly v hodnocení (např. jeden člen Rady anonymně přidělil projektu nízkých 23 bodů, jiný člen přidělil stejnému projektu vysokých 98 bodů), aniž by bylo dohledatelné, z čeho tyto rozdíly v hodnocení pramenily. Nedocházelo při přidělování stamilionů prostředků k netransparentnímu či dokonce nekalému jednání? Nevíme.  První komentáře k hodnocením byly totiž zveřejňovány až v průběhu roku 2015. 

Při nakládání s prostředky se dle zjištění NKÚ ve Státním fondu kinematografie vyskytují značné nedostatky – kontroloři odhalili proplácení statisícových částek bez potřebných dokladů či předtím, než byly doručeny podklady o ukončení projektu.  

Zpráva NKÚ dále uvádí, že při poskytování filmových pobídek (mezi lety 2013 až 2015 celkem 76 subjektům za 923 milionů Kč) se SFK zabýval i žádostmi, které měl odmítnout pro překonání maximální možné částky stanovené zákonem, nebo že v roce 2015 bylo pro žadatele alokováno 1,4 miliardy Kč, ačkoliv neměl objem pobídek přesáhnout 800 milionů Kč.

Z pohledu fungování kontrolních mechanismů instituce je pozitivem, že sám SFK u několika subjektů pojal podezření na porušení rozpočtové kázně a toto oznámil finančnímu úřadu – pro nesplnění podmínek dotace bylo reportováno 27 oznámení na 23 institucí. Jak však upozorňuje NKÚ, hned devíti z nich byla znovu poskytnuta podpora za 32 milionů Kč.

Na podporu kinematografie ze státního rozpočtu nepanuje jednotný názor. Zatímco příznivci podpory upozorňují na společenskou prospěšnost projektů, odpůrci argumentují právě netransparentností při přidělování peněz a problém neměřitelnosti oné společenské prospěšnosti jednotlivých projektů. Celá zpráva je k nahlédnutí zde – posuďte sami, na jakou stranu barikády se postavíte.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Nejvyšší kontrolní úřad, Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, státní rozpočet, projekt, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší kontrolní úřad: Státní fond kinematografie rozděluje podporu neprůhledně  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.