Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Tohle asi nepřekonáte. Důchodce z Jablonce má za sebou 2500 výstupů na Ještěd

Důchodce Jiří Mánek z Jablonce nad Nisou má za sebou 2500 výstupů na Ještěd, trvalo mu to deset let. Muž s oběma umělými kyčelními klouby začal navzdory odmítavému postoji lékařů pravidelně chodit na vrchol hory, když mu bylo 65 let. Překonal rakovinu, zhubl deset kilo a cítí se o 20 let mladší. Výstupy na Ještěd jsou lepší odtučňovací kůrou než posilovací stroje nebo diety, za které lidi utrácejí zbytečně peníze, řekl Mánek, kterému stačí dobré boty a staré lyžařské hůlky.

Pětasedmdesátiletý Mánek mířil na Ještěd několikrát do týdne, dnes se s výstupy oficiálně rozloučil, určitě ale na vrcholu nebyl naposledy. "Nemá se nikdy říkat nikdy, to je takové základní pravidlo. Já jsem skončil s oficiálními výstupy, melu z posledního, ale nechci tím říct, že jsem naposledy na Ještědu. Rád se tam podívám z nostalgie s rodinou, s přítelkyní nebo sám jako obyčejný turista, ale už ne jako rekordman," řekl muž, který je zapsán i v české verzi Guinnessovy knihy rekordů.

Vzorem k opakovaným výstupům na Ještěd se turistům stal Liberečan Adolf Trenkler, který každodenní chození na vrchol provozoval jako odtučňovací kúru a v roce 1900 dosáhl úctyhodných 2000 výstupů. Po dostavění velké ještědské chaty na začátku 20. století na tradici navázal Německý horský spolek, který zorganizoval Soutěž stovkařů - lidí, kteří vystoupili na Ještěd stokrát. Rekord v absolutním počtu výstupů drží zatím s 5000 výšlapy Frieda Mandeliková, která ho dosáhla za první republiky. "Chtěl jsem udělat absolutní rekord Mandelikový, ale po rakovině jsem to vzdal. Tak jsem si říkal - aspoň půlku tý baby a nebudu se stydět," řekl Mánek.

Nejkratší trasa na vrchol Ještědu měří asi 1250 metrů, vede pod lany kabinové lanovky, převýšení dosahuje 400 metrů. "Kdyby byl dál nahoru žebřík, už dávno bych minul mezinárodní vesmírnou stanici na oběžné dráze," poznamenal s nadsázkou důchodce, který dokázal Ještěd vyběhnout v trenýrkách a bez ruksaku za 33 minut. "Nejdelší výstup byl, když jsem si zlomil tu operovanou kyčel. V jablonecké nemocnici mi to sešroubovali, 14 dní po operaci mě pustili, už jsem byl nadrženej na Ještěd, tak jsem to šel o berlích, nohu jsem tahal za sebou a šel jsem to čtyři hodiny a 32 minut," popsal výstup Mánek. Dnes mu ke zdolání hory stačily dvě hodiny.

Autoři | Foto Ještědman

Štítky Ještěd, Jablonec nad Nisou, Jiří Mánek, První republika, Mezinárodní vesmírná stanice, Guinnessova kniha rekordů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tohle asi nepřekonáte. Důchodce z Jablonce má za sebou 2500 výstupů na Ještěd  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.