Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Část opozice kritizuje odstupné pro bývalého šéfa technických služeb

Vyplacení odstupného ve výši šesti měsíčních platů pro bývalého ředitele Technických služeb města Liberce (TSML) kritizuje část opozice v Liberci. Jde o "zlatý padák", řekl opoziční zastupitel a předseda dozorčí rady TSML František Gábor. Podle předsedy představenstva TSML a koaličního zastupitele Jaromíra Baxy (Změna pro Liberec) je to výsledek dohody.

František Mohacsi na pozici ředitele TSML skončil po téměř dvou letech k poslednímu srpnu. "Měli bychom se ptát, zda skutečně pochybil vyhozený ředitel, nebo zda se stal jen obětí, či dokonce zda se stal z nějakého důvodu nepohodlným. Pokud pochybil, měli bychom zabránit vyplacení zlatého padáku," uvedl Gábor.

Podle Baxy se sice odvolaný ředitel loni výrazně zasloužil o zlepšení hospodaření společnosti, letošní výsledky ale nebyly dobré. Kromě ledna byla firma ve ztrátě každý měsíc. Za největší nedostatek Baxa považuje, že ředitel nedokázal vysvětlit nárůst výdajů za zimní údržbu z 25 na 30 milionů korun. Představenstvo chtělo ředitele původně odvolat, s tím ale neuspělo. "Měl takovou pracovní smlouvu, že jedinou cestou, jak jsme se s ním mohli rozejít, bylo na základě dohody. A k dohodě musí být ochotné obě strany," uvedl Baxa. Podle něj na odstupném včetně odvodů bude muset firma vydat kolem půl milionu korun. "Pro mě je nepříjemné, že je to tolik peněz. Přijde mi to ale jako menší riziko, než jít do výpovědi s možností soudního sporu," řekl Baxa.

Městskou společnost nyní řídí představenstvo. Podle Baxy zatím nelze říci, kdy bude vybrán nástupce. "Chtěli bychom ale, aby to bylo co nejdřív," uvedl. Do vypsaného výběrového řízení se podle něj přihlásilo sedm uchazečů. Technické služby města Liberce se základním kapitálem skoro 127 milionů korun jsou ve stoprocentním vlastnictví města. Radnice v minulých letech zvažovala, že TSML za zhruba 100 milionů korun prodá, od toho ale loni na začátku roku definitivně ustoupila. Nejméně stabilní byla situace ve firmě před dvěma lety, kdy se ve vedení vystřídali čtyři ředitelé a čtyři předsedové představenstva.

Klíčovým zákazníkem TSML je město, zakázky pro něj tvoří zhruba 80 procent tržeb. Společnost se 140 zaměstnanci se stará o 400 kilometrů silnic, 300 kilometrů chodníků a 180 hektarů zelených ploch. Firma loni po dvou letech skončila v zisku 935 tisíc korun. V roce 2014 byla ve ztrátě 3,35 milionu korun. Podle Gábora se ale loňského zisku podařilo dosáhnout jen díky prodeji rekreačního střediska na Branžeži. Baxa si to nemyslí, podle něj měla naopak firma mimořádné výdaje. "Byl tam mimořádný audit hospodaření za milion korun," uvedl. Prodejem rekreačního areálu získala firma podle Baxy asi 1,5 milionu korun.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Jaromír Baxa, Liberec, odstupné, František Gábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část opozice kritizuje odstupné pro bývalého šéfa technických služeb  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.