Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hitem mezi vánočními ozdobami jsou koule v barvách stříbrné

Hitem mezi vánočními ozdobami i letos zůstávají koule v barvách stříbrné. Oblíbené jsou stále také kombinace zlaté, modré, zelené, červené a fialové. Přibývá i lidí, kteří si vybírají ozdoby tak, aby ladily s interiérem jejich bytu. Novinářům to dnes řekla vedoucí Palace Plus v Jablonci Irena Bulířová.

Jablonecký palác skla a bižuterie je jedním z mála míst v zemi, kde je možné koupit vánoční ozdoby celoročně. V republice je asi deset výrobců vánočních ozdob, v prodejně jsou výtvory od čtyř. Podle Bulířové zájem o tradiční české vánoční ozdoby v posledních letech roste. Nárůst za poslední rok odhaduje minimálně o deset procent. "Stává se, že lidé za ozdoby utratí i 3000 až 4000 korun," uvedla.

V prodejně je na výběr z několika tisíc vzorů, největší zájem je o ně tradičně před Vánoci. "Jezdí k nám lidé až z Prahy," uvedla. Při výběru podle ní lidé často vycházejí z toho, jak vypadá interiér jejich bytů. Hodně oblíbené jsou nyní ozdoby s balotinou. "To jsou drobounké, různě veliké, skleněné kuličky, které jsou nalepené na ozdobě a je to podbarveno bílostříbrně," uvedla Bulířová. Vhodné jsou takřka do každé domácnosti. "Jednoduše to vypadá a nebojuje to s jinými dekoracemi, které doma máte. Je to taková jemná vkusná záležitost," dodala.

Současné trendy u vánočních ozdob je nyní možné vidět také v jabloneckém muzeu. Na výstavě Já, ozdoba je pět vánočních stromků. Každý nazdobila jiná firma ze své aktuální produkce. "Hodně tam jsou stříbrné odstíny. Překvapily mě ale třeba ozdoby s mysliveckou tématikou. Jsou to velké skleněné koule s motivy výrů, sov či kanců," uvedla ředitelka jabloneckého muzea Milada Valečková. Na jednom stromku jsou v muzeu i figurky foukané do formy, které jsou populární hlavně v zámoří. V Česku o ně není takový zájem jako o klasické koule. To potvrdila i Bulířová. "Když si chce někdo vybavit stromeček, tak po formách nejde. Také se ale dobře prodávají. Kupují je cizinci, turisté jako suvenýr nebo rodiče dětem," řekla.

Palác skla a bižuterie před Vánoci stejně jako loni lidem umožní, aby si vánoční ozdoby sami vyfoukali a nazdobili. Zájemci budu mít od pátku do neděle k dispozici devět různých tvůrčích dílen.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vánoční ozdoby, koule, Jablonec, muzeum, Vánoce, Praha, Česko, interiér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hitem mezi vánočními ozdobami jsou koule v barvách stříbrné  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.