Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kaufland stáhl z prodeje mléčnou čokoládu. Složení neodpovídalo obalu

 
pátek, 17. dubna 2015, 21:04

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce si v jabloneckém Kauflandu posvítili při únorové kontrole na mléčnou čokoládu Katy. Splnila pochutina, kterou distribuuje německý obchodní řetězec, to, co slíbila na obalu?

 

Nikoli. Aby mléčná čokoláda vůbec mohla být nazývána mléčnou, musí obsahovat alespoň 14 procent sušiny mléčné, tedy ve své podstatě mléčný tuk a laktózu. V případě čokolády Katy podíl těsně nedosahoval ani na zákonem stanovené minimum. Podle obalu přitom měla obsahovat 18 procent sušiny. Ze všech prodejen byla tedy stažena nevyhovující šarže. 

„Podíváme-li se na historii záchytů u čokolád v Potravinách na pranýři, snadno lze zjistit, že v dané historii byl podobný problém zjištěn u tří čokolád - každá u jiného retailera. Vztaženo k obrovskému objemu prodávaných čokolád jde tedy o výjimečnou záležitost,“ hájí neúspěch výrobku tiskový mluvčí společnosti Michael Šperl.  

A jak poznáme kvalitní čokoládu? Takové čokolády mohou být na obalu označeny slovy "extra", "vysoká jakost" a podobně. Jedná se o čokolády vyšší jakosti. U nich musí být na obale i informace o příslušných jakostních parametrech. Čokolády vyšší jakostí a výrobky z nich musí splňovat spoustu požadavků.

Například hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 43 procent celkové kakaové sušiny a nejméně 26 procent kakaového másla. Mléčná čokoláda musí obsahovat nejméně 30 procent celkové kakaové sušiny a nejméně 18 procent mléčné sušiny a nejméně 4,5 procenta mléčného tuku v mléčné sušině, získané ze zahuštěného nebo sušeného plnotučného mléka, polotučného nebo odstředěného mléka, smetany nebo zahuštěné, případně sušené smetany, másla nebo mléčného tuku.

Nedodržením výrobních postupů, nesprávným skladováním nebo při přepravě může dojít k vzniku vad čokolády. Asi nejznámější je „šedivění.” Taková čokoláda ztrácí lesk a je pokryta jemnou bělavou vrstvičkou. Může jít o cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly krystalky cukru anebo tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla.

Šedivění sice není zdraví nebezpečné, ale záleží na tom, zda výrobek není poškozen i jinak. Změna vůně či chutě by mohla signalizovat porušení zdravotní nezávadnosti. Čokoláda může například plesnivět, byla-li uložena například ve vlhkém prostředí. Další vadou čokolády je žluknutí. Kakaové máslo je sice stabilním tukem, ale žluknutí mohou způsobit některé další použité suroviny. V čokoládě se mohou vyskytnout i škůdci a to ve výrobě nebo v prodejně, ale také při delším skladování v domácnosti.

Vizitka autora

 

Kristýna Procházková

redaktorka portálu Liberecká Drbna
kontakt: redakce@libereckadrbna.cz

Liberecká Drbna je v pořadí třetím z regionálních zpravodajských webů projektu ČeskáDrbna.cz

 

Kam dál?

Oslavy Ještědu letos rozšíří ke konečné tramvaje v Hanychově

čtvrtek, 4. září 2014, 15:54

Letošní ročník oslav Ještědu bude více zaměřen na rodiny s dětmi, mottem akce je den plný klaunů. Program se navíc rozšíří až k...

Do Hanychova nepojedou tramvaje. Na týden je nahradí autobusy

pondělí, 7. října 2013, 15:38

Liberečáci, opět se připravte na tramvajovou výluku. Od nadcházející soboty do neděle 20. října se nedostanete tramvají do...

Starostka Višňové: Voda opadla, teď budeme řešit komáry

středa, 26. června 2013, 11:25

Zatímco hladiny řek v noci z úterý na středu začaly klesat, starostové obcí řeší další problémy spojené s povodněmi, které...

Vraťte se do historie Ještědu. Slaví už 40 let

pondělí, 24. června 2013, 07:00

Výstavu, která vám umožní nahlédnout do historie horského hotelu a vysílače na Ještědu, přichystali v Severočeském muzeu v...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Policie zadržela dva mladíky. Distribuovali...

  • Měří, nebo neměří? V Liberci se opět řeší...

  • FOTO, VIDEO: NA Kunratické shořela stodola....

  • FOTO, VIDEO: Konec objížděk do Jablonce. ...

 
 

O čem píše Drbna.cz

Začínají platit nová unijní pravidla pro ochranu osobních údajů

Nová pravidla EU o ochraně osobních údajů (GDPR), které mají pomoci hájit práva občanů proti zneužívání jejich osobních dat, dneškem nabyla účinnosti. Týkají se veřejných institucí i firem a společností, které nakládají s osobními údaji svých zákazníků či zaměstnanců. Kritici GDPR ale tvrdí, že nová pravidla jsou příliš byrokraticky náročná a v některých případech nejednoznačná.

Policie podle České televize zadržela muže podezřelého z napadení Kvitové

Podle informací České televize policisté zadrželi muže, který je podezřelý z předloňského napadení tenistky Petry Kvitové. S informací přišla veřejnoprávní televize, policisté se k podrobnostem zatím nevyjadřují.

Studie o vlivu fanoušků potvrdila existenci „12. muže na hřišti“

Studie vypracovaná sportovními psychology pro společnost Mastercard, sponzora Ligy mistrů UEFA, zjistila, že fanoušci skutečně dokážou být „12 mužem na hřišti“. Hlasitá podpora z tribun a mávání klubovými vlajkami a šálami dokáže ovlivnit duševní rozpoložení fotbalistů a zvýšit jejich úsilí až o osm procent. Když se vezme v potaz dopad na všech 11 hráčů týmu, odpovídá takové navýšení prakticky hráči navíc. Finalisté letošní Ligy mistrů, Liverpool a Real Madrid, tak budou mít i tajnou zbraň: své fanoušky.