Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kaufland stáhl z prodeje mléčnou čokoládu. Složení neodpovídalo obalu

 
pátek, 17. dubna 2015, 21:04

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce si v jabloneckém Kauflandu posvítili při únorové kontrole na mléčnou čokoládu Katy. Splnila pochutina, kterou distribuuje německý obchodní řetězec, to, co slíbila na obalu?

 

Nikoli. Aby mléčná čokoláda vůbec mohla být nazývána mléčnou, musí obsahovat alespoň 14 procent sušiny mléčné, tedy ve své podstatě mléčný tuk a laktózu. V případě čokolády Katy podíl těsně nedosahoval ani na zákonem stanovené minimum. Podle obalu přitom měla obsahovat 18 procent sušiny. Ze všech prodejen byla tedy stažena nevyhovující šarže. 

„Podíváme-li se na historii záchytů u čokolád v Potravinách na pranýři, snadno lze zjistit, že v dané historii byl podobný problém zjištěn u tří čokolád - každá u jiného retailera. Vztaženo k obrovskému objemu prodávaných čokolád jde tedy o výjimečnou záležitost,“ hájí neúspěch výrobku tiskový mluvčí společnosti Michael Šperl.  

A jak poznáme kvalitní čokoládu? Takové čokolády mohou být na obalu označeny slovy "extra", "vysoká jakost" a podobně. Jedná se o čokolády vyšší jakosti. U nich musí být na obale i informace o příslušných jakostních parametrech. Čokolády vyšší jakostí a výrobky z nich musí splňovat spoustu požadavků.

Například hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 43 procent celkové kakaové sušiny a nejméně 26 procent kakaového másla. Mléčná čokoláda musí obsahovat nejméně 30 procent celkové kakaové sušiny a nejméně 18 procent mléčné sušiny a nejméně 4,5 procenta mléčného tuku v mléčné sušině, získané ze zahuštěného nebo sušeného plnotučného mléka, polotučného nebo odstředěného mléka, smetany nebo zahuštěné, případně sušené smetany, másla nebo mléčného tuku.

Nedodržením výrobních postupů, nesprávným skladováním nebo při přepravě může dojít k vzniku vad čokolády. Asi nejznámější je „šedivění.” Taková čokoláda ztrácí lesk a je pokryta jemnou bělavou vrstvičkou. Může jít o cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly krystalky cukru anebo tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla.

Šedivění sice není zdraví nebezpečné, ale záleží na tom, zda výrobek není poškozen i jinak. Změna vůně či chutě by mohla signalizovat porušení zdravotní nezávadnosti. Čokoláda může například plesnivět, byla-li uložena například ve vlhkém prostředí. Další vadou čokolády je žluknutí. Kakaové máslo je sice stabilním tukem, ale žluknutí mohou způsobit některé další použité suroviny. V čokoládě se mohou vyskytnout i škůdci a to ve výrobě nebo v prodejně, ale také při delším skladování v domácnosti.

Vizitka autora

 

Kristýna Procházková

redaktorka portálu Liberecká Drbna
kontakt: redakce@libereckadrbna.cz

Liberecká Drbna je v pořadí třetím z regionálních zpravodajských webů projektu ČeskáDrbna.cz

 
 


 

Kam dál?

Odvážné plány v Jablonci: Tramvaj má do pěti let zajíždět až do centra

pátek, 17. dubna 2015, 10:48

Jablonec plánuje, že do pěti let prodlouží tramvajovou trať z Liberce do centra města. Tramvaje nyní končí na točně u bývalých...

Badatelům se podařilo objevit původní baráky z tábora v Rychnově

čtvrtek, 16. dubna 2015, 18:33

Při výzkumu koncentračního a pracovního tábora v Rychnově u Jablonce se podařilo objevit původní baráky, kde byli ubytováni...

Senioři ohlídají přechody u škol. Město hledá dobrovolníky

úterý, 14. dubna 2015, 13:32

Liberecká radnice hledá další způsob, jak ulevit strážníkům. Jak už víme, okolí úřadu práce by měli hlídat civilní asistenti...

Proč veřejný sektor nefunguje? Mohou za to i šoky byrokracie po...

pondělí, 13. dubna 2015, 06:59

Ano, za neefektivitu veřejného sektoru skutečně mohou volby. A to ani ne kvůli tomu, že se voliči bez patřičných vědomostí o...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Kaspersky: Falešná aplikace FaceApp šíří nevyžádanou reklamu

Na internetu se objevila falešná aplikace, která se vydává za populární nástroj pro úpravu fotografií FaceApp. Mobilní zařízení uživatelů infikuje programem pro nevyžádanou reklamu MobiDash. Uvedla to antivirová firma Kaspersky Lab. Aplikace FaceApp od ruských vývojářů Wireless Lab se stala v posledních týdnech hitem. Pomocí nástrojů umělé inteligence dokáže vyfotografovanou osobu nechat zestárnout, omládnout, nebo dokonce změnit pohlaví. V souvislosti s ní se ale objevilo i varování před narušením soukromí, protože aplikace posílá fotografie k úpravě na servery mimo zařízení uživatele.

Polský zákazník skoupil jízdenky na celý vlak

Nespokojený zákazník polských drah vynaložil tisíce zlotých a hodiny svého času, aby skoupil jízdenky na celý vlak, a to jen proto, aby je hned následující den zkusil vrátit. To vše udělal kvůli tomu, aby na sociálních sítích předvedl, jak byrokraticky se státní dráhy chovají k cestujícím. A železnice se nechala vyprovokovat, napsal polský list Gazeta Wyborcza.

KOMENTÁŘ: Spasíbo, soudruzi! Za nejlepší digitální osvětu posledních let

Chceš vidět, jak budeš vypadat za 40 let? Na. “Tyjo, celý můj tata. Neskutečný, to musí vidět ostatní!!”