Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kde se najíst: Malé odlehčení v podobě bistra Lyo potěšilo

 
pondělí, 19. května 2014, 20:00

Pochutnáte si rádi na dobrém jídle? Kdo by ne! Ve spolupráci s milovníky jídla ze sdružení Kde se najíst v Liberci si pro vás Drbna připravila seriál, na který se můžete těšit každé pondělí večer. Přesně ve 20:00 vám každý týden přineseme recenzi některé z libereckých restaurací. Tento týden jsme zabrousili do bistra Lyo.

Bistro Lyo. Že nevíte co to je a kde sídlí? Ani se nedivíme. To takhle jedete po ulici Dr. Milady Horákové a mezi Kauflandem a dvěma cyklosporty dostanete hlad. Jako záchrana na Vás svítí po levé straně nápis Bistro Lyo. A je to záchrana vskutku zajímavá. Zapomeňte na nahřáté talíře, naleštěné příbory nebo jednotný dres celého týmu restaurace. Tři nebo čtyři schody Vás uvedou do časů minulých. Což o to, židle, stoly a celkově prostředí je poměrně moderní, ale sáhnutí si pro jídlo do tzv. hladového okna a příbor připravený na pravé straně v plastovém košíčku, to je něco, ale celkově to působí tak nějak roztomile.

Jídelní lístek napsaný křídou na tabuli, to už je dnes relikvie. Pokud někdo sledoval seriál Hospoda, okamžitě se mu vybaví, co myslíme. A obsah jídelníčku se od seriálu také neliší. Svíčka, gulášek, kuře na paprice a navíc také ovocné knedlíky, prostě všechno, co spadá do knedlíkové ligy. Nebo skopové maso, což je v tomto bistru něco jako kiwi za dob soudruhů. Byli jsme unešeni tím, že v dnešní době lehkých a fresh jídel podobné místo ještě existuje. Ostrá kritika skutečně nepřijde, ono to totiž chutná fakt dobře.

Polévka byla gulášová a další objednávka stála na knedlících. Svíčka s knedlem a kuře na paprice opět s knedlem. Kdo oceňuje klasickou českou kuchyni, tu těžkou, tučnou, jakkoliv nezdravou a velkoporcovou, tady si příjde na své. Všechno má poctivou chuť, jak polévka, tak omáčky nebo knedlíky, které pan provozní s manželkou určitě plácali dlouho do rána. Co se nám na tom líbí je to, že si bistro na nic nehraje. Celé to je čistě o chuti a žádném velkém divadle okolo. Samozřejmě, kdo dorazí s očekáváním „high cuisine“ může v klidu sedět doma, protože bude zklamán a bude nadávat. Je Vaším cílem se prostě „nadlábnout“? Tak tohle místo je zajímavé řešení Vašeho problému. 

Celkové hodnocení musíme upravit směrem k této „restauraci“. Prostředí, jak jsme už psali, je vcelku moderní, ale samozřejmě s ostatními místy nesrovnatelné. Další, co se nedá hodnotit, je obsluha, protože žádná není, nicméně ten u koho si objednáváte nám byl tisíckrát milejší než otrávený servis v kdejakých velkých restauracích. Nabídka jídel opět není kreativní, jenže na tomhle tady ani nezakládají. Cenová relace se musí líbit každému, tříciferné číslo rozhodně nenajdete. Na business oběd pro Vašeho velkého obchodního partnera to není, ale někdy se tímto způsobem „zprasit“ není úplně na škodu. U nás zajímavá změna oproti klasickým restauracím, ale berte to s rezervou.

 


 

Kam dál?

33 dní bez jídla: Proč jsem unavený, kde je chyba? Přidám klystýr?

pondělí, 19. května 2014, 08:27

Klesá mi vitalita, co jím a jaké informace jsem si doplnil o půstu. Žijeme proto, abychom jedli nebo jíme, abychom žili?...

Nastane JOJO efekt? Měsíc po návratu k jídlu

čtvrtek, 15. května 2014, 07:46

V úterý 8. dubna v 19.00 hodin uběhl přesně měsíc od chvíle, co jsem opět začal jíst po 33 dnech bez jídla, kdy jsem pil pouze...

Hejničtí jsou bez zubaře. Budou muset dojíždět do Liberce?

středa, 14. května 2014, 14:22

Obyvatelé Hejnic a blízkého okolí jsou bez zubaře. Lidé z třítisícového města na konci měsíce přijdou o jediný ordinační den...

Co s bývalou galerií? Přijďte na den otevřených dveří

úterý, 13. května 2014, 11:58

Přesunem galerie do lázní se sice vyřešil problém jedné chátrající budovy, ale objevila se jiná komplikace. Co s budovou...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Milion chvilek považuji za parodii na Občanské fórum, říká mluvčí Jiří Ovčáček. Kandidaturu na prezidenta nevylučuje

„Praha je díky prázdninám prázdná. Přijel jsem dřív, než jsem čekal,“ začal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček po podání ruky před rozhovorem. Na hausbót na Císařské louce v Praze totiž dorazil se slušným předstihem. Z původně plánovaných čtyřiceti minut povídání se setkání protáhlo na téměř dvojnásobek. Kromě uvolněných témat se bývalý novinář a dnes asi nejkontroverznější mluvčí v tuzemsku rozpovídal také o tom, za jakých okolností by byl ochoten kandidovat na prezidenta a proč nemůže přijít na jméno spolku Milion chvilek.

Pamětní bankovky s Karlem Gottem lidé vykoupili během čtyř hodin. Při čekání ve frontách musela zasahovat i policie

V Praze se včera prodávaly pamětní eurobankovky s portrétem zpěváka Karla Gotta. K výročí jeho 80. narozenin vydala společnost Nunofia celkem 5 tisíc bankovek s nominální hodnotou nula euro. Ve frontách na ně čekaly tisíce lidí. Vyprodány byly během zhruba čtyř hodin. Den po vyprodání se cena bankovek v aukcích pohybuje v řádech tisíců korun.

Lidé si zvykají na vratné kelímky. Podnikům ale přibyla práce

Letní večery lákají na budějcký Sokolák spoustu lidí. Například v kavárně Coffe on the go nebo v klubu K2 už ale nedostanete drink do klasického jednorázového kelímku, ale do vratného. I když je na něj záloha padesát korun, lidé si pomalu zvykají. Podle ankety na Budějcké Drbně o zavedení vratných kelímků je patrné, že lidé nápad kvitují, a mají z něho radost i samotní majitelé podniků. Jejich realizace a následná cesta k zákazníkovi, ale není jednoduchá a jsou s ní spojené i trable.