Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Staňte se gurmánem. Jen v Liberci můžete studovat aristologii

 
úterý, 24. září 2013, 20:51

Liberecká univerzita jako jediná v Česku vyučuje umění gastronomie, takzvanou aristologii. Absolventi tohoto neobvyklého oboru nebudou manažeři nebo kuchaři, budou prostě gurmáni, znalci jídla. Umění gastronomie připravila Fakulta umění a architektury.

S tímto nápadem přišel sám děkan fakulty při služebním pobytu v Chile. „Zkušebně otevíráme dva ateliéry, ve kterých se bude gastronomie spojovat s uměním i architekturou. Jeden povedu já a jeden profesor Bořek Šípek, který je velký gurmán a má v této oblasti velké zkušenosti,“ řekl Zdeněk Fránek.

Podle něj by na univerzitě měla  vzniknout samostatná katedra, která se bude věnovat spojení jídla a umění. „Mým cílem je co nejdříve otevřít katedru Umění a gastronomie, a otevřít i PhD studium tohoto oboru,“ dodal děkan.

Absolvent předmětu Umění gastronomie se stane pravým gurmánem. Těch u nás moc není. Podle Fránka gastronomie není jen vaření, ale je součástí kultury národa a souvisí i s architekturou a uměním.  „Mluvil jsem o tom se studenty. Je to pro ně něco nového a velmi lákavého.  Mají velkou chuť se do této problematiky ponořit a pochopit ji od dob posední večeře přes honosné hostiny na císařských dvorech až po současné potřeby a stravování v kosmu. Nabídneme jim skutečně komplexní pohled na to, jak se může stravovat a jak se stravujeme. Je to živý a rychle se vyvíjející předmět. Výuku budeme doplňovat o stále nové poznatky z domova i ze světa,“ uvedl Fránek.

Předmět by měl na gastronomii nahlížet z filozofického hlediska, ale i z pohledu jeho historie i současných potřeb. Absolvent by měl být schopen připravit výjimečnou hostinu, ale i tečku za soukromou oslavou.

Vizitka autora

 

Luboš Vrabec

šéfredaktor portálu Liberecká Drbna
kontakt: sefredaktor@libereckadrbna.cz

Liberecká Drbna je v pořadí třetím z regionálních zpravodajských webů projektu ČeskáDrbna.cz.

 
 


 

Kam dál?

V anketě o stavbu roku bodoval bazén nebo Výšina

čtvrtek, 19. září 2013, 17:09

Tradiční anketu o nejpovedenější stavbu roku tentokrát ovládl Hotel Port, který stojí na břehu Máchova jezera. Kromě hlavní ceny...

Liberecký nožíř vyrobil nože z lana lanovky na Ješted

pátek, 13. září 2013, 16:21

U příležitosti nadcházejících oslav čtyřicátého výročí otevření horského vysílače a hotelu na Ještědu vytvořil liberecký nožíř...

Legenda Kůlna shořela před skoro šesti lety

úterý, 10. září 2013, 21:58

Tak už to v lednu bude šest let, co shořela bývalá restaurace Kůlna. Legendu už připomíná jen zarostlá teráska plná odpadků a...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Zafranović chystá film o Dubčekovi, Brežněva ztvární Depardieu

Slovenský scenárista Karol Hlávka a chorvatský režisér Lordan Zafranović připravují celovečerní film o hlavní osobnosti pražského jara 1968 Alexandru Dubčekovi s názvem Lidská tvář. Zatím není jasné, kdo bude hrát hlavní roli. Jako nejvyšší představitel Sovětského svazu Leonid Brežněv by se měl ve filmu objevit francouzský herec s ruským občanstvím Gérard Depardieu. Novinářům o tom informoval producent Andrej Antonio Leca. Natáčení filmu je plánované na rok 2021, o rok později by měl mít světovou premiéru.

Denně dělám i třináct operací, říká plastický chirurg Měšťák

I třináct operací denně stihne plastický chirurg Jan Měšťák, který v pondělí oslaví 75. narozeniny. Za rok jich udělá kolem pěti stovek, pracuje i v sobotu, řekl v rozhovoru. Nejnáročnější a nejzodpovědnější pro jsou podle něj operace nosů, lidem ale nejvíc mění život.

Cibule stojí dvojnásobek než loni, zdražil i květák či brambory

Cibule stojí v obchodech dvojnásobek než loni, o více než polovinu zdražily květák, brambory a zelí. Kromě zeleniny ale spotřebitelé platí více také za vepřové maso, pečivo a těstoviny. Proti loňskému červenci naopak zlevnily máslo, vejce, cukr a ovoce. Vyplývá to z červencových průměrných cen, které zveřejnil Český statistický úřad. Statistici každý měsíc sledují a zveřejňují ceny šesti desítek potravin.