Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

TIPY NA PRODLOUŽENÝ VÍKEND: Svatováclavské slavnosti, koncerty i sport

Tento týden přinášíme kulturní přehled již ve čtvrtek, jelikož díky zítřejšímu Dni české státnosti je program opravdu nabitý.

V Příchovicích oslaví zítřejší den akcí Svatováclavský spolkový den. Jak vyplývá z názvu na události, která začíná v 13 hodin v Areálu U Čápa se budou prezentovat různé spolky, které si připraví ukázku svých činností, soutěže pro děti, divadlo i spoustu zábavy. Představí se zde například Divadelní spolek J. K. Tyl z Josefova Dolu, Domov Maxov, Spolek Antala Staška ze Zlaté Olešnice a další.

Svatováclavské slavnosti na zámku Svijany nabídnou zítra středověkou hudbu, pivní soutěže, módní přehlídku pivních a dobových šatů i příjezd samotného svatého Václava na nádvoří. Akce začíná v 10 hodin.

V Dolánkách na Dlaskově statku proběhne zítra také slavnost, a to v podobě Loutkářské pouti. Předvede se zde celá řada loutkových souborů.

Na ozubnicové trase mezi Tanvaldem a Kořenovem v pátek naposledy projede ozubnicová lokomotiva Rakušanka a motorový vůz Singrovka v rámci Bramborového ukončení sezóny na Zubačce. Vedle vlaku vyjede z Liberce do Jablonce i historická tramvaj. Z Jablonce pak vyrazí taktéž historický autobus do Tanvaldu. Na další jízdu Zubačkou se můžete těšit až v příštím roce.

Ve Zlaté Olešnici oslaví 135. výročí založení Sdružení dobrovolných hasičů Zlatá Olešnice. Od 14 hodin se mohou lidé těšit například na historické bojové ukázky, představení požární techniky a další. 

Živo bude i v Harrachově, kde zítra začíná již v 8:30 Svatováclavská pouť, a to slavnostní mší svatou. Umělecké sdružení Montalban navíc návštěvníkům harrachovského kostela přiblíží postavu sv. Václava. Těšit se můžete i na kulturní program. V sobotu se pak v Harrachově u skokanských můstků koná Fichtlcup, kterého se mohou zúčastnit závodníci v kategoriích klasik, speciál a ořežplech.

Pokud jste gurmáni a rádi byste o víkendu vyrazili do Krkonoš, v Malé Úpě se koná oblíbená akce Maloúposká vařečka, kdy budou místní kuchtíci soutěžit nejen o tu nejlepší polévku, ale také představí krkonošské speciality. Navíc zde budou soutěže o největšího jedlíka borůvkových knedlíků a o největšího ohniváka v konzumaci papriček. Akce se koná v sobotu od 11 do 18 hodin na Pomezních Boudách.

Ve Smržovce uctí i památku sv. Michaela, a to v rámci Svatomichaelské poutní slavnosti, která proběhne v sobotu v kostele. sv. Archanděla Michaela. V 17 hodin zde vystoupí Zámecké saxofonové kvarteto Josefa Žemličky. V neděli pak v kostele proběhne od 9 mše svatá a po ní bude až do půl dvanácté kostel otevřen veřejnosti a v případě zájmu zde budou probíhat i prohlídky s výkladem.

Fanoušci fotbalu si samozřejmě nenechají ujít sobotní zápas Slovanu proti Sigmě Olomouc, který odstartuje v 19 hodin. Pokud naopak místo fotbalu dáváte přednost hokeji, přijďte podpořit v neděli od 16 hodit Tygry, kteří nastoupí proti Mladé Boleslavi.

Foto Marek Svoboda

Štítky svatý Václav, slavnosti, koncert, kultura, kulturní přehled, Liberecký kraj, slavnost, kostel, Prodloužený víkend, Den české státnosti, soutěž, Zlatá Olešnice, Antal Stašek, sport, Michael archanděl, Tanvald, Josef Žemlička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA PRODLOUŽENÝ VÍKEND: Svatováclavské slavnosti, koncerty i sport  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.