Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

TIPY NA VÍKEND: Svatomartinské průvody, hody, slavnosti ale i speciální prohlídka Zákup

Výběr těch nejlepších akcí na tento víkend naleznete níže. Za nás můžeme vedle svatomartinských akcí doporučit jedinečnou a zcela novou prohlídku na zámku Zákupy.

V Jablonci již dnes startuje další ročník oblíbeného Kinofestu. Ten se pro toto počasí akorát hodí, pohodlně se usadit a přenést se někam jinak, třeba do světa legendární skupiny Queen. Film Bohemian Rhapsody totiž slaví neskutečný úspěch, a tak není divu, že je i součástí slavnostního zahájení Kinofestu dnes od 19 hodin v kině Radnice. Akce probíhá i celý víkend, a během tří dnů nabídnou jablonecká kina více než 20 snímků. 

V pojizerském městě ještě zůstaneme. Pokud před sledováním filmů dáváte přednost sportu, můžete zavítat do jablonecké Městské hale, kde se od 10 hodin koná Oblastní přebor Severních Čech v moderní gymnastice

Tento víkend byste si jistě neměli nechat ujít unikátní prohlídku na státním zámku Zákupy. Bude zde totiž pouze následující dva dny probíhat Mimořádné zpřístupnění prvorepublikového bytu lesního rady. Netradiční prohlídka je věnována letošnímu kulatému výročí naší republiky. Při návštěvě domácnosti Josefa Mati se přenesete do 30. let. Prohlídky probíhají oba dny od 10 do 14 hodin.

Pro milovníky hudby a zejména jazzu je jako stvořená akce Jazz pod Kozákovem, která startuje dnes a potrvá až do zítřejšího večera v Kulturním centru Golf Semily. Dvaatřicátý ročník festivalu nabídne vystoupení Orchestru Ježkovy stopy, nebo kapel MarZ, Top Dream Company a Peter Lipa Band.

Děti uvítají jistě Lampionáček pro předškolní děti, připravený semilským Rodinným centrem Pohoda. Na návštěvníky čeká spousta zábavy v podobě her, obrazu ze svíček nebo písničky. Lampiony si přineste s sebou, akce začíná v 17 hodin.

Svatomartinské hody, slavnosti a radovánky

Sněhové vločky se sice z nebe nesnáší, i tak k nám ovšem v neděli zavítá svatý Martin, pravděpodobně ale opravdu jen symbolicky na bílém koni, přestože sněhovou nadílku by mnozí z nás již uvítali. Svátek tohoto patrona vojáků, koní ale také hus a vinařů si připomenou na mnoha místech po celém kraji. 

Slavnosti budou probíhat například v Hejnicích. Martinské slavnosti připravilo mateřské centrum Mateřídouška, kde v neděli od 15 hodin bude probíhat tvůrčí dílna, od 17 se místní budou připravovat na slavnostní průvod samozřejmě včetně samotného svatého Martina a před kostelem následně divadelní skupina B.O.B.R. sehraje legendu o svatém Martinovi.

Na svatého Martina nezapomíná ani Dům vína v Jablonci, kde můžete ochutnat desítky druhů vín, včetně těch svatomartinských. Akce Svatomartinská vína začíná v neděli slavnostním přípitkem v symbolický čas 11 hodin a 11 minut.

Svatomartinský lampionový průvod si na tuto neděli připravili i v Hrádku nad Nisou. Účastníci se sejdou v 17 hodin před radnicí. Vítané jsou nejen lampiony, ale také masky.

Ve stejný čas oslaví Svátek sv. Martina lampionovým průvodem i v Českém Dubu. Akci pořádá Divadelní soubor Vojan a Církev čs. Husitská, a zázemí nalezne událost v Rajském dvoře.

Degustace v rámci Svatomartinských vína a slavností proběhne i v OC Forum v Liberci. I zde ochutnávka startuje v 11 hodin. Kdo před víny dává přednost pivu, může zavítat na Svatomartinský trh před libereckou radnici. Zde vystoupí Jana Kociánová a David Waltz, samozřejmě nebude chybět ani dobré jídlo. Akce začíná v 10 hodin a o 60 minut později proběhne slavnostní požehnání mladým vínům libereckým arciděkanem Radkem Jurnečkou.

Nemůžeme opomenout ani frýdlantské svatomartinské oslavy v podobě události Pojďte s námi rozsvítit Frýdlant, která s ekoná již dnes od 17 hodin. V tu dobu vyrazí Martin na bílém koni z náměstí T. G. Masaryka. Do průvodu se mohou přidat všichni, lidé s maskami i bez nich. Ani zde nebude chybět legenda a akce vyvrcholí ohňovou show.

Foto festivalvina.cz

Štítky kultura, svatomartinský, hody, trhy, slavnosti, kulturní tipy, slavnost, Zákupy, Jablonec, víno, lampion, Queen, Bohemian Rhapsody, Tomáš Garrigue Masaryk, David Waltz, Jana Kocianová, Radek Jurnečka, Svatomartinské hody

TIPY NA VÍKEND: Svatomartinské průvody, hody, slavnosti ale i speciální prohlídka Zákup  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.