Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: „Jen idiot nemění názory.“ Česká justice dostala těžký knockout

Ještě než začnu se svým komentářem, předem upozorňuji, že se tak trochu inspiruji formou komunikace hradního mluvčího. „Protože i v Ústavě České republiky existují zbytečné monarchistické prvky, jako je například právo prezidenta republiky udělovat amnestii či milosti. Řekl jsem, že sám za sebe se těchto práv dobrovolně vzdávám.“ Jméno autora citátu netřeba dodávat!

Vlastně to bylo od začátku docela jasné. První dáma se na třídenní návštěvě prezidenta Zemana setká s doživotně odsouzeným vězněm (ponechme stranou slovo „vrah“, kritiku za komentář schytám tak i tak, není potřeba ji zbytečně přiživovat), u nějž před měsícem hlava státu prohlásila, že uvažuje nad udělením milosti. Jenom němý by si nedal do spojitosti tato slova se začínající kampaní před prezidentskými volbami.

Prezident si ze svého konání začíná dělat vlastní reality show, kterou každý týden prezentuje na TV Barrandov. Pravda, generálnímu řediteli ve čtvrtek večer řekl, že tolik exkluzivních informací nemůže čekat, když se spolu schází každý týden. Kdyby se ale v současné době potkali před kamerou každý den, klidně by mohl čekat vždy jednu jobovku.

Ohýbat ústavu ve svůj prospěch je věc zcela znepokojivá a ohrožuje naši demokracii. Neměli bychom si to nechat líbit. Jenže osvobození odsouzeného nájemného vraha, byť se sedmiletou podmínkou, je zase o něco vyšší level. Pro srovnání: slovenský prezident Kiska udělil zatím dvě milosti (ženě, jež byla odsouzena za výrobu omamných látek, nyní ale žije spořádaný život a před vykonáním trestu porodila dítě, a muži, který byl odsouzen za podvod, ale stará se o čtyři děti, jedno má nevyléčitelnou nemoc a v době výkonu trestu by se o děti starala matka v invalidním důchodu). Milost pro Kajínka bude u Zemana osmá.

Osobně to považuji za největší Zemanův přešlap ve funkci a nechutný plivanec do tváře občanům. Vlastně jak kterým, když si tak pročítám diskuse. Jeho slova totiž přinesla úspěch. Kajínkova přítelkyně slaví, sám vězeň si teď s úsměvem pročítá knížky, které mu přinesla první dáma. Ten týden dva už přežije.

Naopak česká justice utrpěla těžký knockout a je tímto verdiktem prezidenta prakticky zbytečná. Ano, všechno naznačuje, že jisté pochybnosti v případu jsou. Klidně se může jednat o justiční omyl. Ale role prezidenta není, aby o tom rozhodoval (rád se omluvím, když Zeman řekne, že má celý případ nastudovaný, ale podle mého se nejvíce do kontaktu s kauzou dostal při zhlédnutí filmu Kajínek). Prezident má při takovém podezření tlačit na konkrétní lidi, kteří zajistí obnovu procesu.

Rozumím, že vyšetřit veškeré podrobnosti by nebylo vůbec jednoduché. Ale byl bych pro, aby se tak stalo. Jenže teď už je to asi jedno. Kajínek si podle všeho svůj trest odseděl a právo udělovat milosti si prezident znovu vzal zpátky. Zdá se, že Zeman si může mnout ruce. Nasbíral kladné body, odvrátil pozornost od vládní krize a popírá demokratické principy v naší zemi. „Jen idiot nemění názory,“ řekl dříve. Tak jestli mohu navrhnout, pokračoval bych teď opětovným zavedením mimořádných lidových soudů.

Autoři | Foto Twitter Jiřího Ovčáčka

Štítky právo, Miloš Zeman, Česko, TV Barrandov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: „Jen idiot nemění názory.“ Česká justice dostala těžký knockout  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.