Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Co nám uplynulých deset let v městských lesích přinese do budoucna?

Nastává čas bilancování a přemýšlení o dalších letech, jak dále s lesem nakládat, a to proto, že se blíží čas konce lesního hospodářského plánu a tedy i začátek dalších 10ti let, na který se lesní hospodářský plán zpracovává. Na toto téma se v aktuálním komentáři rozpovídal ředitel příspěvkové organizace Městské lesy Liberec Jiří Bliml.

Samozřejmě lesník nemůže při hospodaření myslet pouze na budoucí období 10ti let či na období do konce platnosti lesního hospodářského plánu, on při rozhodování přímo v lese musí přemýšlet tak, aby si uvědomoval, co se následně po zásahu v porostech bude dít za desítky let.

V těchto posledních dvou letech tedy dochází k dokončování prací týkajících se především výchovy porostů, k přípravným pracím pro zadání nového lesního hospodářského plánu a samozřejmě k běžným lesnickým činnostem, které souvisí s komplexním hospodařením v lesích. V neposlední řadě dochází k sanacím problémů vztahujících se k předešlým dvěma letům, které pro les nebyly příznivé, a to z hlediska klimatických podmínek a následného snížení obranyschopnosti smrkových porostů proti kůrovcům.

Co nám těchto uplynulých deset let přinese do budoucna?  Opět mnoho práce a doufejme, že i mnoho pozitivních myšlenek a realizací, které budou prospěšné pro les, ale i pro veřejnost, která se tak velmi ráda v lesích pohybuje.

Začneme-li tedy lesem, který je nepochybně hlavním pilířem naší práce, tak se chceme opět vrátit k hospodaření, kde bude při obnově lesních porostů dbáno především na podporu přirozeného zmlazení, tj. maximálně se budeme snažit podporovat zásahy v porostech, kde rostou semenáčky z matečných stromů, a to způsobem převážně jednotlivých výběrů stromů, nikoliv provádění holosečným způsobem. Ne vždy a ne všude to takto v porostech jde, ale procento takto obnovovaných porostů chceme zvýšit.

Podíváme-li se na les jako na polyfunkční prostředí, hovoříme tedy o lese nejen jako o finančním zdroji, tj. o lesích hospodářských, ale i o mimoprodučkních funkcich, kterými jsou např. rekreace, vodohospodářská funkce, půdoochranná a další.   

Zde bychom rádi prioritně zahájili rekonstrukce stávajících lesních cest. Již dlouhá léta se potýkáme s mnoha cestami, které jsou již nefunkční, a to jak pro lesní hospodářství, tak pro návštěvníky lesa. Postupně by tedy v následujících letech mělo dojít k jednotlivým opravám či rekonstrukcím cest, a to především v lokalitě Lidové sady. S tímto souvisí i mnoho přípravné práce počínaje majetkoprávními úpravami přes projektové dokumentace až po realizaci. Bude to tedy běh na delší trati.

S rekreací taktéž souvisí realizace několika projektů, které již máme zpracovány z předešlých let. Týká se to především lokality u Tiché cesty. Jedná se o instalaci jednoduchých herních či sportovních prvků z přírodních materiálů u Jizerského potoka. Tímto by mělo dojít k ucelení lokality, která je maximálně navštěvována lidmi.

Dalším cílem je komunikace s veřejností. V tomto směru jsme trochu polevili a spatřujeme zde výrazný deficit informací vůči obyvatelům tohoto města a návštěvníkům lesa. Opět tedy chceme obnovit tzv. „Lesní pedagogiku“ pro MŠ a ZŠ. Spatřujeme v těchto mladých lidech velký potenciál pro osvětu lesního hospodářství a tím i pro další budoucnost našich lesů a uchování lesnických a mysliveckých tradic.

V rámci zdokonalování komunikace s veřejností dojde i k vytvoření nových webových stránek pro lepší přehlednost a urychlení sdělení informací k veřejnosti.

Na závěr tohoto krátkého výčtu naší činnosti, bychom měli jedno přání, a to snížení byrokracie při naší činnosti. Odvádí nás totiž od podstatné práce, která tvoří stále živý organismus z našich lesů, ale i z naší organizace. Snad nám to přinese těch budoucích 10 let, na které se připravujeme.

Autoři | Foto Městské lesy Liberec

Štítky les, Liberec, Městský les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Co nám uplynulých deset let v městských lesích přinese do budoucna?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.