Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

NÁZOR: Frýdlant nemá jinou rozumnou možnost, než neuzavírat novou smlouvu s nemocnicí

Zajisté sledujete nejistý vývoj a složitá jednání kolem Nemocnice Frýdlant. 24. února bude zastupitelstvo Města Frýdlant opět zasedat kvůli dohodnutí podmínek nové nájemní smlouvy s firmou Euroclinicum. Mám za to, že zastupitelé v současné době nemají jinou rozumnou možnost, než novou nájemní smlouvu neuzavírat a zkusit vypovědět tu současnou. Ptáte se proč?

Nejprve shrnutí: Nemocnice Frýdlant s.r.o. byla koupena investiční společností Euroclinicum v červnu 2013. Ještě na začátku roku 2015 vše vypadalo poměrně růžově. Nemocnice zažehnala personální krizi, přišli noví lékaři a nemocnice poskytovala kompletní zdravotní služby v základních oborech - interna, chirurgie, gynekologie, fungoval komplement, rehabilitace. V červnu 2015 zahájilo vedení nemocnice jednání o nové smlouvě, která by dle jejich názoru zajistila lepší možnosti rozvoje a “vyšší efektivitu”. V červenci 2015 pak přišla první studená sprcha: plánované zrušení akutní interní péče - zprvu lůžkové, později i ambulantní, protože náhle nejsou lékaři. Zastupitelstvo i Rada města Frýdlant zahájili dodnes pokračující sérii jednání s vedením nemocnice i společností Euroclinicum. Byla jsem osobně na dvou jednáních zastupitelstva (v říjnu i v prosinci 2015).

Oboustranná jednání, která jsem sledovala, lze shrnout do této zacyklené debaty:

Město Frýdlant: “my se moc rádi dohodneme, ale v nové smlouvě s Městem musí být především z Vaší strany garantován konkrétní rozsah péče (chirurgie a ambulance, interna…)"

Euroclinicum: “my se také moc rádi dohodneme, ale pochopte, že my nemůžeme konkrétní rozsah péče zaručit. Lékaři nejsou nikde, nikdo sem k vám do výběžku nechce. Dnešní medicína je příliš specializovaná a musí se dělat ve velkých špitálech. Tu záruku Vám prostě dát nemůžeme. Kromě toho, nemůžeme v žádném případě dělat služby, které jsou ztrátové, zodpovídáme se přece našemu majiteli.”

Zatímco probíhají jednání, frýdlantský špitál se samovolně rozpadá, a to překvapivě rychlým tempem: Nejprve odešli lékaři z interny, k prosinci 2015 dali výpověď 4 lékaři z chirurgie. Za rok 2015 odešlo z nemocnice více než 30 lidí (z toho min. 11 lékařů a 20 sester) které vedení nebylo schopno udržet. Odcházejí především lékaři a sestry - tedy nedostatkové pozice, ale také fyzioterapeuti, sanitářky, zřízenci, údržbáři. Další 3 sestry jsou ve výpovědi v roce 2016. Odcházejí lidé, kteří v nemocnici pracovali celý svůj profesní život, kteří bydlí v našem výběžku. Těžko věřit tomu, že by si spontánně všichni řekli: “mám takový dojem, že právě teď je čas na změnu.” Euroclinicum evidentně není schopno udržet své zaměstnance.

Ať si tedy Euroclinicum vyjedná jakoukoliv novou smlouvu, nebude pravděpodobně schopno ji dodržet, protože nebude mít lidi dostatek kvalifikovaných zdravotníků. Čím déle ji necháme působit v městských prostorách, tím hůře se budou odborné týmy dávat zase dohromady. V současné chvíli nefunguje v nemocnici klasická interna, není už ani dlouhodobě možné zajistit nepřetržitou chirurgickou péči (na oddělení jsou jen 4 chirurgové).

Současné konkrétní návrhy společnosti Euroclinicum míří k jakési poliklinice, v níž zajištění akutní péče bude jen nepovinným nadstandardem. A jako nadstandard bude asi nutné tyto služby doplatit z rozpočtů měst, jak jsme se již naučili při “velké podzimní interní krizi” (Liberecký kraj a obce přispívaly na provoz akutní interní ambulance 400 tisíc korun). Když budete mít např. v noci úraz v Novém Městě pod Smrkem, pojedete vždy min. 40 min. do již teď přetížené liberecké nemocnice.

Z tohoto pohledu jsou možnosti zastupitelstva neveselé - zastupitelé si mohou vybrat zda

  1. uzavřou jakousi novou kompromisní smlouvu - v té však Euroclinicum slibuje poskytovat jen takovou péči, jaká se zrovna vyplatí a na kterou sežene lidi. Nemocnice pak pravděpodobně skončí zahájeným “samovolným potratem”, který již probíhá a městu zůstane téměř prázdný barák s ředitelem a sekretářkou.
  2. město může rovněž zkusit dát společnosti Euroclinicum výpověď a sehnat nového nájemce, který se pokusí zachránit to, co zbývá. Kvalifikovaný personál se i tak bude získávat zpátky velmi těžko. Určitě však víme, že současné vedení nemocnice personál udržet neumí (smlouva nesmlouva) a nedává žádné záruky, že exodus pracovníků umí zastavit.

Pokud dá zastupitelstvo 24. února skutečně výpověď - tedy jasný signál, že postup a strategii společnosti Euroclinicum nebude tolerovat, nabízí se dva možné scénáře:

  1. samotné Euroclinicum bude výrazněji motivované nemocnici samo prodat (tedy prodat licenci pro zajištění péče - smlouvu s pojišťovnou a vybavení nemocnice). A my víme, že kupec a zájemce tu již je. V říjnu 2015 Krajská nemocnice Liberec i Liberecký kraj deklarovali svou připravenost převzít zodpovědnost za poskytování zdravotnických služeb ve Frýdlantském výběžku (viz vyjádření zde).
  2. Euroclinicum se začne soudit, protože smlouva mezi městem a Nemocnicí s.r.o. nedává dle právníků jasná kritéria pro možnou výpověď. Soudní spory se povlečou a situace i rozsah garantovaných služeb budou nejisté. Všimněte si: to vlastně úplně stejná situace jako když město uzavře novou kompromisní nájemní smlouvu.

Zastupitelstvo stojí před nelehkým úkolem. Ať se rozhodne pro výpověď nebo pro novou nájemní smlouvu, nemocnici ve stavu, v jakém byla v roce 2013, již nedostane. Pokusem dát Euroclinicu výpověď se otevírá alespoň malá šance najít lepšího provozovatele péče, zatímco nekonáním či novou nájemní smlouvou se udržíme ve stále stejně nejisté situaci - Euroclinicum dělá, co se mu zrovna hodí, a zaměstnanci stále odcházejí.

Velmi obdivuji trpělivou snahu zastupitelů i vedení města dojít k rozumné dohodě a vyjednat co nejlepší podmínky provozu místní nemocnice. Mám však za to, že všechny možné cesty byly již vyčerpány.  Euroclinicum se nechová jako spolehlivý partner a dle zkušeností z roku 2015 neumí a ani nechce zajistit potřebnou zdravotní péči pro výběžek. Další odkládání rozhodnutí jen prodlužuje probíhající delirium. Pro demotivované frýdlantské zaměstnance společnosti Euroclinicum to bude jen další signál, že nemá smysl dále čekat na pomoc zvenku.

Zastupitelé, držím Vám palce a stojím v tomto těžkém kroku za Vámi, máte mou podporu.

Lucie Winklerová z Frýdlantu

Všechny čtenáře, kteří mohou sdělit další podstatné informace ke kauze a kteří chtějí rovněž podpořit frýdlantské zastupitelstvo při hlasování pro výpověď nájemní smlouvy s Nemocnicí s.r.o., prosím o podpis na otevřený dopis zastupitelstvu: Otevřená podpora zastupitelům Frýdlantu. K podpisu můžete přidat i vlastní komentář. A samozřejmě je také dobré přijít podpořit zastupitelstvo i na veřejné jednání 24.2.2016.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, Frýdlant, nájem, lékař, Nemocnice Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Kryšpín

V roce 2013 vystupoval zástupce Euroclinicum přesvědčivě o tom, že zachová všechna oddělení, že to umí a naopak bude nemocnici rozvíjet ... Stalo se zcela obráceně. Znám i návrh Libereckého kraje, který má připravené finance. Dnes to vidím jako jedinou možnost k záchraně Frýdlantské nemocnice, jako pobočky Krajské nemocnice. Městu nesmí jít v této fázi o finance, ale o lidi/pacienty.

Pátek, 12. února 2016, 14:53Odpovědět

NÁZOR: Frýdlant nemá jinou rozumnou možnost, než neuzavírat novou smlouvu s nemocnicí  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.