Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Najdou se věci, za které bych pana Zemana ocenila. Vadí mi chování na hradě, říká demonstrantka

Červené karty, vyvěšené trenky, pískot a transparenty. Cestu prezidenta republiky Miloše Zemana po Liberecké kraji si nenechali ujít ani jeho odpůrci, kteří se ve středu večer sešli při jednání zástupců koalice před libereckým Pytloun Grand Hotelem Imperial. Mezi nimi byla také mladá demonstrantka Kristýna Dvořáková.

Předevčírem jste se sešli před libereckou radnicí a později u Grand Hotelu Imperial, kde byl ubytován prezident Miloš Zeman při své návštěvě Libereckého kraje. Proti čemu jste se rozhodli demonstrovat?

Nemohu mluvit za všechny, ale hlavním důvodem mé účasti byl nesouhlas s tím, co se děje. Vadí mi chování na hradě a také praktiky Andreje Babiše.

Sama pana Zemana respektuji jako většinově a demokraticky zvoleného prezidenta, ale dle mého subjektivního názoru již delší dobu jedná nemorálně, nereprezentativně, neslušně a jeho pohrdání Ústavou bylo pro mě takovou poslední kapkou do mého celkového dojmu z politického dění.

Myslím, že odhadovaných 20 tisíc demonstrantů na Václavském náměstí v Praze značí, že se současnou politickou situací není spokojeno nemalé množství občanů. Tady v Liberci bylo opravdu skvělé, že na náměstí dorazil i někdejší poradce našeho bývalého prezidenta pana Václava Havla - pan Jan Šolc, který býval i přítelem Miloše Zemana. Před příchozími měl krátký projev, o kterém si myslím, že všem přítomným mluvil z duše.

Co vás přesvědčilo jít demonstrovat?

Především události posledních týdnů a můj nesouhlas s jednáním pana prezidenta a pan ministra financí. Po dobu demonstrace zazněla zejména hesla „Ústava je zákon“ a „Nejsme Agrofert“, které velmi zjednodušeně vystihují důvod, proč většina lidí přišla.

Nesouhlasíte s politikou Miloše Zemana, dokážete přesto najít něco, čeho si na něm vážíte?

Určitě se najdou věci, za které bych pana Zemana ocenila. Myslím si, že je to vzdělaný člověk, který si v určitých situacích v minulosti dokázal držet nadhled. Ale za jeho činy například v době revoluce a době po ní si ho hodnotit neodvažuji, jelikož jsem v té době ještě nebyla na světě a názory jeho současníků na jeho činy a chování jsou subjektivní a často nepodložené.

A jaký máte názor na Andreje Babiše?

Přijde mi směšné, že člověk, který má za sebou již takové množství (a mnohdy ještě doteď neobjasněných) kauz - ať už jde o Čapí hnízdo, korunové dluhopisy, obvinění z ovlivňování médií, policejní spisy atd. - je stále aktivně činný v politice a ještě na tak významném postu, jakou funkce ministra financí je.

Myslím si, že politici by neměli využívat mezery v zákonech, jako jí využil pan Babiš v případě korunových dluhopisů, ale spíš o nich informovat a zařídit jejich urychlené řešení a napravení.

Také rozumím tomu, že jedním z cílů každého podnikatele je trvalý a dlouhodobě dosahovaný zisk - ale je nutno si položit otázku - za jakou cenu? Ať už se jedná o životní prostředí, vztah k zaměstnancům, nebo skupování podniků méněschopných konkurence. Myslím, že snad každý, kdo si trochu přečte například o převzetí Kosteleckých uzenin Agrofertem (k této problematice je i krátký dokument) dospěje k názoru, že minimálně v tomto případě chybí velká dávka morálky.

Středeční schůzka v Imperialu víceméně nic nového nepřinesla. Jaké z ní máte pocity?

Myslím si, že je vcelku obtížné řešit vládní krizi, když si pan prezident vykládá Ústavu po svém, pak tu není vlastně žádný dokument, kterého by se měl držet a který respektovat, nic mu nedává hranice.. a asi se taky nedal očekávat nějaký velký výstup ze schůzky sjednané tak narychlo a ještě nejspíš účelně bez premiéra. Podle předsedy strany KDU-ČSL pana Bělobrádka zúčastnění také přesně nevěděli, co bude předmětem schůzky.

Pohledem demonstranta by se mohlo mluvit o neúspěchu. Dá se to tak nazvat?

Já takový pocit nemám. Dali jsme o sobě vědět a ve velkém počtu jsme dokázali slušně dát najevo, že se nám něco nelíbí, nejsme spokojeni a že bychom chtěli změnu.

Před Imperialem jste demonstrovala s transparentem, na kterém stálo „O tvé koblihy nestojíme, Andreji“. Co jste tímto heslem chtěla vzkázat?

Všichni víme, že Andrej Babiš má zvládnutý politický marketing. Chtěli jsme tím naznačit, že lidi nejsou ovce a nedají se vždy tak lehce uplatit. V Praze jsem viděla hesla připravenější, některá mě i pobavila - například „Špíny se nezBabíš“ a „Babiš lže, jako když MAFRA tiskne“.

Dokážete odhadnout, kolik se vás do protest před libereckou radnicí a Imperialem sešlo?

Bohužel odhad moc nemám, ale na internetu jsem se dočetla, že přišlo přibližně 450 lidí. To se mi zdá docela reálné.

Kdyby se demonstrace opakovala, přidala byste se opět?

To záleží na tom, jak se bude situace teď po této demonstraci vyvíjet, zda nastanou nějaké změny. Doufejme, že se věci dají do pohybu, pokud ne, již za chvíli budou volby - jak parlamentní, tak prezidentské, tak myslím, že se budou lidé, kteří jsou se současnou situací nespokojeni, moci vyjádřit skrze ně.

Foto Bezedný Frank

Štítky Miloš Zeman, Andrej Babiš, Liberecký kraj, demonstrace, Agrofert, Praha, Václav Havel, Jan Šolc, KDU-ČSL, MAFRA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Hladik

Jak některá baba žvaní do politiky tak to nestojí za nic.Kristýna Dvořáková by si měla zamést před svým prahem.Je to užvaněná bába která mele a kolikrát neví co tím chtěla říct znám ji dobře.Pro ni je hospoda domov

Neděle, 14. května 2017, 15:18Odpovědět

Najdou se věci, za které bych pana Zemana ocenila. Vadí mi chování na hradě, říká demonstrantka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.