Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mé tělo je skvělým testovacím nástrojem, říká Kenzo Kase, vynálezce kinesio tejpů

Profesionální sportovci, ale i běžní lidé se zdravotními problémy. Ti všichni se čím dál více spoléhají na léčbu pomocí tejpů. Průkopníkem je v tomto oboru japonský vědec Kenzo Kase. Jako první totiž přišel s ucelenou léčebnou metodou Kinesio Taping®, která umožňuje nastartovat autoreparační schopnosti organismu působením pružné tejpovací pásky. Před nedávnem navštívil na krátký čas i Českou republiku a rozhovor s ním zprostředkoval certifikovaný instruktor Michal Peroutka.

Když jste byl mladý, byl jste hodně nemocný. Nakolik vás to ovlivnilo ve vaší pracovní kariéře?
Jako dítě jsem byl opravdu velmi slabý. Po narození jsem vážil asi 1800 gramů. To je jen polovina standardní váhy. Proto jsem byl dva měsíce v inkubátoru. Moje kosti byly velmi tenké a měl jsem velké zdravotní problémy. Možná proto vím, jak se nemocní lidé cítí. A vím, že když dělám některá cvičení ve velké míře, mám bolesti.  

Studoval jste obor chiropraktik na univerzitě v Chicagu. Věděl jste už tehdy, že budete pomáhat lidem trochu jiným způsobem?
Nedokázal jsem předvídat svou budoucnost. Ale nyní se o ni daleko více zajímám. Jako promovaný jsem se vrátil pracovat do Japonska. Nebyl jsem však spokojen s tím, co dělám. Myslel jsem si, že dokážu některé věci dělat lépe, na základě zkušeností s mým tělem. Proto jsem si vybral chiropraktickou školu. Nevěděl jsem, že vynaleznu metodu Kinesio Taping®, ale vždycky jsem se snažil najít lepší metody léčení. Nikdy jsem nebyl spokojený a nechtěl jsem si připustit, že tohle je moje maximum. Dva roky poté, co jsem začal učit na chiropraktické škole, jsem vymyslel metodu Kinesio Taping®.

Cítil jste se tedy frustrovaný tehdejšími léčebnými metodami?
Chiropraxe není špatná, ale dokážeme jí léčit každého pacienta se specifickým problémem? Ne. Je to dobrá léčebná metoda, nemůžeme se na ni však spolehnout na sto procent. Chtěl jsem více využívat přírodní metody a vycházel jsem z toho, co říkal Hippokratés. Řekl, že klíčem k léčbě je zjistit, jak zužitkovat velkou sílu přírody. A to není lehké. Každý léčí podle svých zkušeností, ale je potřeba neustále přemýšlet nad tím, jaká je nejlepší cesta.

Jak těžká byla cesta k vynalezení metody Kinesio Taping®?
Neustále se učím, jak léčit funkcí svalů. Říká se tomu kineziologie. A nějaké znalosti již mám. Ale vždycky chci mít lepší výsledky a najít nejlepší způsob. Záleží totiž na tom, jak lze vytvořit místo pod kůží. Tělo je z osmdesáti procent tvořeno vodou. Proto jsem si pokládal otázky: Jak vodu v každé tkáni přemístit? Jak dlouho bude trvat, než se plynule vrátí? A to je docela zajímavá věc, víte?

Byl někdo, kdo vás při tom ovlivnil?
Samozřejmě. Nedokážu ale říct, kdo nejvíce. Kinesio Taping® je rychlá metoda léčení, kterou se vytvoří ochrana před nepříjemným tlakem, prostor pod kůží na dva tři dny. To je úplně něco jiného, než známe z dřívějška. Novým věcem mě však naučilo především hodně mých pacientů.

Vaše babička ne? Velmi se zajímala o přírodní medicínu.
(smích) Vy jste se na mě připravil! Moje babička využívala při léčení jedině přírodu. Mnoho sousedů vyléčila pouze díky akupunktuře. Ano, léčila mě v době, kdy jsem byl velmi nemocný. Používala touleň srdčitou, což je velmi léčivá bylina. Každý den mi dělala obklad na krk a za rok zmizel veškerý hnis, který jsem tam měl v kůži. Úplně všechen. Takže ano, významně mě inspirovala. (úsměv)

Čím je tedy metoda Kinesio Taping® tak unikátní?
Nejsem jenom chiropraktik, zajímá mě také osteopatie. U té se musí daleko více přemýšlet o lymfatickém systému. Pro něj je velmi důležitá plynulost a spojitost s dalšími systémy v těle. Všechny tyto věci mě nutí neustále přemýšlet. Poté, co jsem po promoci asi pět let dělal chiropraktika v USA, jsem se vrátil do Japonska a tři roky pracoval na akupunkturní a masážní škole. Poznal jsem tam mnoho lidí a posunulo mě to dál. Vážím si té otázky, protože vždycky říkám, že se dívám dopředu.

Dá se metoda ještě nějak vylepšit?
Přál bych si, abych na metodu získal medicínskou licenci. Pokud bych ji dostal, lépe by se mi přesvědčovalo, čím je moje metoda Kinesio Taping® dobrá. Kdybych ji měl, mohl bych pomoci k tomu, aby se více využívala k léčení.

Vybavíte si nějaký případ, u kterého byla léčba nesmírně úspěšná?
Dělám hloupé věci, protože ne moc lidí má rádo, když se léčí pacient před diváky. Ale já už to dělám téměř dvacet let. A měl jsem opravdu moc pacientů s těžkými nemocemi. Vypadá to však, že mám docela dobré výsledky. Já sem cukrovkář a mám hyperglykemii. Teď ale dokážu daleko lépe spát. Moje srdce je v pořádku, ale cukrovka... Víte, mám rád sladké. Chutná mi zmrzlina. Jenže mě brní chodidla, což je známka diabetické neuropatie. Když tohle zmizí, budu šťastný. Myslím, že bych poté mohl pomoci hodně cukrovkářům, kterým hrozí amputace nohy. Mé tělo je v podstatě skvělým testovacím nástrojem a mám s ním docela dobré léčebné výsledky. Je mi 75 let. Byl jsem dlouho velmi nemocný. Ale žiji a daří se mi. Vlastně to vypadá, že jsem celkem zdravý, že? (úsměv) Vím, že mohu žít až do 100 let, ale když se dožiji 85 let a budu zdravý, vezmu to jako úspěch. (smích)

Musím se zeptat: Jak se vám líbila Česká republika?
Nádherná země. Krásné ženy, výborné jídlo, pivo je skvělé. Miluji ji!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky léčba, léčebná metoda, Česko, pacient, Japonsko, USA, Chicago

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mé tělo je skvělým testovacím nástrojem, říká Kenzo Kase, vynálezce kinesio tejpů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.