Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ANO je v komfortní pozici, mohou si vybírat, s kým sestaví vládu, říká politolog Pavel Šaradín

Podle politologa Pavla Šaradína z Univerzity Palackého v Olomouci je Hnutí ANO velkým vítězem letošních voleb. Prakticky si mohou vybírat z různých politických stran, se kterými případně sestaví vládu. Překvapil ho však neúspěch KSČM a ČSSD. Stojí za tím větší podpora protestních stran.

Čekal jste takové výsledky voleb, nebo vás úspěch některých stran výrazně překvapil?

Podobný výsledek jsem očekával, ale určitá dílčí překvapení jsem zaznamenal. Zejména mě překvapil výrazný propad ČSSD a také špatný výsledek komunistů, kteří byli v průzkumech označováni jako jedni z favoritů na druhé místo. To je pro mě možná největší překvapení.

Co podle vás stojí za výrazným propadem levicových stran?

Je to dáno tím, že se volič přiklonil k protestním stranám, hlavně k SPD a k Hnutí ANO.

Právě strana SPD obdržela hned po Moravskoslezském kraji nejvíce hlasů v Olomouckém kraji. Čím to je? Panuje v tomto kraji extremistická nálada?

Může to být sociální strukturou obyvatelstva. Zatím jsem výsledky voleb nesledoval detailně, ale pravděpodobně v oblastech, kde je nižší životní úroveň, tyto subjekty bývají úspěšné. Samozřejmě může hrát roli také lídr Radim Fiala, který byl na Prostějovsku dlouhodobě podporován.

 Jak obtížná budou podle vás povolební jednání?

Sestavit vládu bude velmi obtížné. Hnutí ANO je naprosto v komfortní situaci, kdy si může vybírat z ruzných politických stran a také na ně tlačit. Pokud nebude chtít s hnutím někdo spolupracovat, tak si vyberou někoho jiného. Je to pro ně velké vítězství.

Matěj Stropnický v průběhu sčítání hlasů oznámil, že odstoupí z funkce předsedy. Myslíte si, že budou padat hlavy i v jiných stranách?

U sociální demokracie můžeme očekávat boj o post předsedy. Jestli se jim stane Zaorálek, Chovanec, nebo se přihlásí někdo třetí. Nicméně u dalších politických stran k tomu může dojít. Například v TOP 09 a v KDU-ČSL.

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky volby, politika, politolog, ANO, Andrej Babiš, ANO 2011, vláda, ČSSD, politická strana, KSČM, Univerzita Palackého v Olomouci, Svoboda a přímá demokracie, Matěj Stropnický, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO je v komfortní pozici, mohou si vybírat, s kým sestaví vládu, říká politolog Pavel Šaradín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.